www.elllobregat.com

Les aus marines del litoral del Baix Llobregat, en situación crítica

martes 29 de julio de 2014, 18:40h

L’aplicació i designació de noves ZEPAs, zona d’especial protecció per les aus, és globalment destacable però amb significatives absències al delta del Llobregat, segons denuncia Depana.

La recent actualització de la Xarxa Natura 2000 marina pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient multiplica per 20 la superfície anterior i marca una fita en la protecció dels mars, que sempre han anat un pas rere la protecció terrestre.

L’Espai marí del Baix Llobregat-Garraf ha augmentat sensiblement la seva delimitació. Protegeix tot el litoral marí de Viladecans i de la platja de El Prat. La associació Depana, que actua per a la defensa i conservació del patrimoni natural, ha presentat al·legacions demanant la inclusió de zones estratègiques per la nidificació, alimentació, hivernada i migració de les aus marines, com ara la nova desembocadura del riu Llobregat i el litoral de la platja de Ca l’Arana. Tot i això, segons reivindican, no s’han tingut en compte la llera, la colònia de l’ amenaçada gavina crosa o la banda marina de l’única platja realment protegida del litoral deltaic.

Depana senyala que la “protecció d’aquestes zones ha sigut tradicionalment negada per la Generalitat, que és qui té totes les competències en la designació de les ZEPAs terrestres. Ja sigui per l’antiga pretensió de fer una quarta pista de l’aeroport sobre el mar o per evitar la fiscalització del procés d’ampliació del Port”.

L’Estat es compromet en l’elaboració d’un pla de gestió de cada àrea abans de dos anys. Sense gestió, aquesta proposta és paper mullat, com ha passat fins ara amb les ZEPAs del Baix Llobregat-Garraf promogudes per la Generalitat el 2006. Els ecologistas diuen que la situació de les aus marines és crítica al litoral del Baix Llobregat/Garraf, amb molts pocs espais disponibles per la seva reproducció, com es va posar de manifest el 2013 amb l’establiment inèdit d’una colònia de cria de gavina crosa a les instal·lacions del port de Barcelona. Aquest pla ha de gestionar adequadament activitats com la pesca, l’extracció de sorra o l’ús públic de les platges, sobretot durant l’època de nidificació.

 

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios