www.elllobregat.com

Mercabarna tindrà una xarxa de subministrament de fred única a tota Espanya

martes 09 de septiembre de 2014, 18:48h
El projecte permetrà reduir l’emissió de diòxid de carboni i suposarà un estalvi econòmic de fins a un 30% per a les empreses del polígon alimentari
Mercabarna, l’empresa Ecoenergies Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat comtal han segellat avui el conveni de col•laboració per engegar el projecte de creació d’una xarxa de fred centralitzada única a tota Espanya. El pioner projecte permetrà proveir les instal•lacions frigorífiques de les empreses del polígon alimentari, reduint l’emissió de diòxid de carboni; però, també, l’energia i, per tant, els costos de les empreses (es calcula que en un 30%). De fet, amb aquesta nova xarxa es dóna un pas més pel que fa la millora de l’autosuficiència energètica, ja que aprofita l’energia residual d’un procés industrial al Port de Barcelona per generar energia que nodreixi la xarxa de congelació i refrigeració de Mercabarna. Consisteix en portar directament a la plataforma alimentària al fred recuperat durant el procés de gasificació del gas natural, que es produeix a la planta d’Enagás.

A Mercabarna hi ha la major concentració d’Espanya de fred industrial (800.000 m3), i això suposarà uns beneficis substancials per al medi ambient i per a la ciutat, per la reducció de l’ús de gasos fluorats, que són els més utilitzats en els processos de refrigeració i que contribueixen a l’efecte hivernacle. Es calcula que l’ús d’aquesta energia per les companyies de Mercabarna reduiria en uns 13.300 tones anuals les emissions de CO2. Com dèiem, el projecte també millora la competitivitat empresarial. Segons s’estima, per exemple, per a una firma mitjana, l’estalvi econòmic pot arribar fins al 30% del seu cost. Per al conjunt de les companyies de Mercabarna, això suposaria un estalvi aproximat d’uns 500.000 € anuals. Aquest fet és possible perquè aquest fred, que ara es perd, es pot aprofitar i esdevé més econòmic i està menys sotmès a les oscil•lacions dels mercats.

Per assolir aquest objectiu, l’empresa Ecoenergies construirà una planta al Port de Barcelona i una xarxa de distribució per traslladar aquest fred fins a Mercabarna. Per la seva part, Mercabarna construirà, dins del seu recinte, la xarxa capil•lar de distribució d’aquest fred a les diferents empreses del polígon alimentari. El cost total d’aquestes infraestructures serà d’aproximadament uns 23 milions d’euros, que assumirà Ecoenergies i Mercabarna.

La posada en marxa de les infraestructures que faran possible el subministrament d’aquest fred residual a les empreses de Mercabarna està prevista per al primer semestre de 2017.

09 de setembre de 2014||
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios