www.elllobregat.com

Gràcies a totes les dones del medi rural

Per Cristina Clavell, presidenta d’AMFAR (Associació Femenina del Medi Rural)

miércoles 15 de octubre de 2014, 13:25h
Tornem a ser 15 d’octubre; per a molts i moltes tant sols serà un dimecres més al calendari laboral, però per a moltes és el seu dia, el dia que des de fa 12 anys se’ls reconeix la seva feina i el seu esforç per conservar l’entorn.

Sí, avui és el dia Mundial de la Dona Rural, la dona que s’ha quedat i la dona que ha entrat al medi rural. Una dona lluitadora, emprenedora i estudiosa.

Una dona que al llarg del temps s’ha visibilitzat, ha alçat la veu dient: “Jo també sóc aquí, jo també hi treballo”; i, amb aquesta crida i amb l’esforç i constància avui les dones que treballem al món rural cotitzem i votem a les cambres agràries.

Però també emprenem, gràcies a l’esperit innovador i de reinventar-se, per aconseguir complementar les rendes agràries de donar un valor afegit al seu treball, producte, patrimoni i habilitats, oferint tota una àmplia gamma de serveis, elaboració i venda de proximitat de productes tradicionals i de temporada, visites guiades per les explotacions agràries i la muntanya, ens formen amb el seu coneixement sobre el territori, obren les portes de les seves masies per poder compartir les nits tranquil·les a pagès i la seva cuina per a poder degustar les seves receptes tradicionals i novedoses, fan museus per exposar la seves destreses o per il·lustrar el treball al món rural en un temps passat. Les dones són les pioneres en innovar al món rural.

I tot això s’ha forjat sota un alt nivell d’estudis de les dones del medi rural, gràcies a les que han vingut des de les ciutats on l’accés a la formació ha estat més senzill i a les dones de pagès que des de fa anys se’ls ha facilitat l’accés a la formació i moltes han arribat a la universitat.

Gràcies a totes aquestes dones que un dia van alçar la veu, a les dones que han vingut amb noves idees del món urbà i les que s’han quedat al capdavant de les explotacions, avui a Catalunya tenim un entramat de territori rural de luxe, que amb l’esforç, l’amor i la passió s’ha anat recuperant i que esperem mantenir per molts anys, perquè és la clau per mantenir un país, per proveir-nos d’aliments combustibles i oci. Per què a qui no li agrada passar un dia a la muntanya? Menjar productes sans, segurs i de qualitat? I ser el màxim de sostenibles?

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios