www.elllobregat.com
Aigua de qualitat per a tothom
Ampliar

Aigua de qualitat per a tothom

miércoles 19 de noviembre de 2014, 22:09h
La Diputació de Barcelona dóna suport a més de 100 municipis per garantir la qualitat sanitària de l’aigua de consum.

A través del seu Servei de Salut Pública, té l’objectiu d’ajudar els municipis més petits de la demarcació en el desenvolupament de les seves competències en matèria d’aigua de consum humà, amb la finalitat de controlar els riscos sanitaris que podrien afectar la salut de la població.

El subministrament d’aigua apta per al consum humà és un servei bàsic, i els poders públics tenen l’obligació de garantir-lo. El desenvolupament normatiu defineix i concreta les competències en matèria de gestió de riscos per a la salut per garantir aigua de qualitat, sense riscos sanitaris, accessible per a tothom i en quantitat suficient.

Els municipis tenen competències atribuïdes, tant per la legislació general de règim local com per la legislació sectorial d’aigües, sobretot pel que fa a l’abastament d’aigua, i és per això que la Diputació de Barcelona hi col·labora. Així, des de l’any 1997, la Diputació dóna suport tècnic i econòmic als municipis de menys de 5.000 habitants per desenvolupar aquesta competència municipal, de caràcter obligatori, de control de la qualitat sanitària de l’aigua de consum humà.

Aquest suport ha anat variant en el temps per adaptar-se a les necessitats detectades en els municipis. Actualment es materialitza en les següents actuacions:

- La recollida i anàlisi de les mostres d’aigua de consum humà, d’acord amb la normativa vigent, i el lliurament dels informes que se’n derivin.
- L’elaboració i l’actualització del protocol d’autocontrol i gestió de l’abastament d’aigua.
- El suport econòmic per a la millora de les infraestructures del servei d’abastament d’aigua de consum.
- La gestió de les notificacions de dades al Sistema Nacional de Información de Aguas de Consumo (SINAC), per delegació expressa.
- L’assessorament en general per a la gestió de l’abastament.

Enguany estan rebent aquest suport un total de 108 municipis de la província de Barcelona, amb menys de 5.000 habitants.

Pel que fa a la recollida i anàlisi de mostres, en acabar aquest any s’hauran realitzat al voltant de 1.700 analítiques, que constitueixen el pla d’autocontrol analític d’aquests
municipis, d’acord amb la normativa vigent. A banda de les previstes, també es cursen algunes analítiques extres que es programen al llarg de l’any per tramitar la legalització de noves captacions (pous o mines), per realitzar els seguiments analítics de paràmetres concrets i per efectuar les comprovacions analítiques dels incompliments i anomalies que es detecten. Aproximadament, es preveu que es realitzaran unes 200 analítiques per aquests motius. El cost aproximat d’aquesta activitat serà de 300.000 euros.

L’elaboració i actualització del Protocol d’autocontrol i gestió de l’abastament és un dels suports que es presta als municipis amb gestió directa del servei d’aigua. El document recull la planificació i els procediments de les actuacions sistemàtiques que s’han de fer segons la normativa per tal de garantir la innocuïtat i salubritat de l’aigua que es distribueix, i la higiene i seguretat sanitària de les instal·lacions i processos que gestiona. La finalitat de l’autocontrol de la qualitat és la implantació del sistema d’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC). Això permetrà identificar els perills i minimitzar-ne el risc per a la salut.

Quant al suport econòmic per a la millora de les infraestructures del servei d’abastament d’aigua de consum, l’objectiu és garantir unes instal·lacions tècnicament adequades que permetin assegurar una bona protecció del sistema i un tractament adient per aconseguir aigua de la millor qualitat possible, tot d’acord amb la normativa vigent i segons les necessitats dels ajuntaments.

Durant l’any 2014, la Diputació inverteix un milió d’euros per subvencionar aquest tipus de millores als municipis. Aquestes intervencions solen ser molt variades, però sempre amb la finalitat de disminuir el risc sanitari associat a l’abastament d’aigua: millores sanitàries en captacions o dipòsits, sistemes de tractament de nova implantació o adequació d’altres ja existents, i implantació de sistemes de telecontrol.

Per últim i en relació a la gestió de dades per al Sistema Nacional de Información de Aguas de Consumo (SINAC), per facilitar el compliment de la normativa que regula l’abastament d’aigua de consum, la Diputació de Barcelona gestiona, per delegació expressa, la introducció de dades dels abastaments en aquesta base de dades, que té com a finalitat última fer pública la informació sobre la qualitat de l’aigua en cada zona de subministrament.

Actualment 39 ajuntaments han donat autorització expressa a la Diputació per a aquesta activitat.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios