www.elllobregat.com
Santi Vila es planta i dóna un gir a la ‘guerra de l’aigua’
Ampliar

Santi Vila es planta i dóna un gir a la ‘guerra de l’aigua’

martes 20 de enero de 2015, 20:01h
El Govern signa una nova mesa de contractació el que permetria repetir el procés d’adjudicació. Totes les mirades estan posades en Fundació Agbar-Aigües de Barcelona que podria ser la següent adjudicatària
La privatització de la gestió de l’aigua continua donant bandades en aquesta ‘Guerra de l’aigua’ entre Acciona i la Fundació Agbar, i amb la Generalitat de Catalunya inevitablement al ben mig de la discussió. Una Guerra que ha necessitat de la via judicial per fer d’àrbitre en una qüestió que segur donarà molt que parlar al llarg del 2015. La última decisió de l’any, la del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha decidit convocar una nova mesa de contractació, el que podria significar repetir el concurs públic. “Serà responsabilitat de la mesa interpretar la sentència i analitzar com hi pot donar compliment de manera ràpida, sempre atenent a l’interès general”, explicava Vila abans de signar la constitució de la mesa de contractació, amb l’objectiu de “com no podia ser d’una altra manera, donar compliment a les lleis, que és sempre la voluntat del Govern”. D’aquesta manera, es retira tècnicament a l’Adjudicatària Acciona, fet que Francesc Homs també ha recalcat després d’afirmar que s’haurà de “cumplir” les resolucions judicials d’ATLL, tal i com publica Economia Digital.

I és que la pressió judicial ha obligat a la Generalitat a fer un pas enrere en la seva adjudicació a Acciona, després que l’antic Oarcc (Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya), ara conegut com a Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, donés la raó a Fundació Agbar – Aigües de Barcelona entenent que Acciona no va respectar el calendari d’execució d’obres establert i que, per tant, el seu projecte ha d’haver estat exclòs del procés. “Resulta revelador que l’Administració concedent hagi atorgat 0 punts a la proposició tècnica de l’Adjudicatària (Acciona). Aquesta nul·la puntuació es deu a que l’Adjudicatària ha incomplert una obligació del PCA, tota vegada que ha modificat el calendari d’execució d’obres [...] tot situant obres a executar més enllà de l’horitzó temporal establert. Això suposa un incompliment que no ha de tenir com a finalitat només els 0 punts en aquesta partida, sinó també el refús de l’oferta de l’Adjudicatària”. Així ho recull la resolució que l’Oarcc publica el 2 de gener de 2013, just un dia després de que el contracte amb Acciona entrés en vigor.

Aquest dia posava fi –o això semblava- a un últim trimestre com a mínim sorprenent. El dia 6 de novembre es va adjudicar el contracte a Acciona Agua S.A. El 23 del mateix mes, Fundació Agbar – Aigües de Barcelona presenta la impugnació el que paralitza automàticament el procés, però –de manera sobtada- una setmana més tard, el mateix Oarcc aixeca la suspensió: “En data de 30 de novembre de 2010, aquest Oarcc acorda, ponderant raons d’interès públic, l’aixecament de la suspensió automàtica del procediment”. El 27 de desembre, a punt d’acabar l’any, la Generalitat signa el contracte d’adjudicació a Acciona tot i estar el procés obert, fet que ha comportat la pluja de crítiques al Govern. L’adjudicació entra en vigor amb l’entrada del nou any 2013. Es confirma la privatització de la gestió de l’aigua, però només un dia després, l’Oarcc dóna la raó a Aigües de Barcelona i demana l’anul•lació del contracte amb Acciona.

Han passat des d’aleshores dos anys, dos anys on els recursos de la Generalitat han endarrerit, d’alguna manera, el que semblava ja insostenible: la retirada d’Acciona al davant de l’ATLL. Les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem van confirmar la resolució de l’Oarcc i, per tant, la Justícia ha obligat a la Generalitat a fer un pas enrere. Ho ha fet Santi Vila, possiblement, en contra dels interessos econòmics del departament d’economia, encapçalat pel conseller Andreu Mas-Colell, i amb un Artur Mas que no oblidarà la privatització més important dels serveis públics de Catalunya.

Ara, totes les mirades estan posades en Agbar, que podria ser la pròxima adjudicatària. Passaria a gestionar tota la conca d’aigües tant del Ter com del Llobregat, incloses les plantes depuradores o dessaladores com les del Prat de Llobregat. La decisió no es menor, perquè segons el projecte seleccionat, podria variar el preu de l’aigua i, per tant, el cost que paguen els usuaris. En aquest sentit, aquest 2015 ja ha entrat en vigor una nova actualització de les tarifes de l’aigua. Segons va aprovar el Ple del Consell Metropolità de l’AMB, l’aigua puja en un 2’47% per diversos motius; el principal, però, l’increment del preu en un 4’5% fixat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Ter Llobregat (ATLL). III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios