www.elllobregat.com
La Cultura també és una eina d’inserció social
Ampliar

La Cultura també és una eina d’inserció social

Por Beatriz Fontseré
jueves 26 de febrero de 2015, 06:35h
El Baix Llobregat es beneficia dels avantatges del teatre i del cinema per reinserir socialment col·lectius en risc d’exclusió: joves amb problemes d’ocupació, persones amb transtorns mentals o dones maltractades són un exemple
El teatre no pot desaparèixer perquè és l’únic art on la humanitat s’enfronta a sí mateixa”. Aquesta frase cèlebre del dramaturg i escriptor nord-americà Arthur Miller és la millor definició de la feina que actualment desenvolupen diverses productores de teatre i de cinema a la nostra comarca.

Contra els transtors mentals
Cada setmana, Alícia Zamora, dramaturga, llicenciada en Treball Social i responsable de l’empresa “Espai Teatre” de Sant Feliu de Llobregat, organitza des de fa tres anys un taller al Club Social Punt de Trobada de Martorell per utilitzar aquest art per a l’educació emocional i fomentar les habilitats comunicatives d’un grup d’homes i de dones amb trastorns mentals. Són persones que, després de superar un tractament psiquiàtric, necessiten instruments pràctics per relacionar-se socialment. “El teatre és una eina bàsica per començar a entrar en contacte amb ells mateixos, amb les persones que formen part d’aquest taller, i després també per relacionar-se amb la resta de la societat. Són persones que tenen l’autoestima molt baixa i que tenen molts problemes per relacionar-se amb els altres. En aquest taller de teatre superem les barreres i aprofitem per treballar tots els temes relacionats amb la improvisació i analitzar quins són els seus punts forts, en comptes de pensar sempre en les seves debilitats.

El resultat ha estat tan positiu, que al febrer comencen la primera companyia de teatre comunitària, amb membres d’aquest Club Social però també amb d’altres ciutadans independents a aquestes casuístiques”, explica Zamora. Joan Carles Ollé és un exemple. Té quaranta anys i és un dels alumnes d’aquest grup de teatre. Assegura que “les tècniques que aprenc amb l’Alícia les puc aplicar a la meva vida quotidiana, i a més, la resta de la setmana estic més motivat per superar els reptes”. Agustín Luque, de 51 anys, també participa en el taller de teatre perquè “és una forma divertida d’expressar-me oral i corporalment i aprenc tècniques que serveixen en la vida social per relacionar-me amb les persones”.

Si més no, el cas més evident dels beneficis del teatre com a teràpia social és Abraham Valero, de 27 anys: “jo sóc una mica obsessiu compulsiu i abans tenia la mania de trepitjar només la barra blanca dels passos de vianants, però amb les sessions d’improvisació del teatre he après a adaptar-me als canvis de la vida i li trec importància a les meves manies”.

Cinema pels joves
A Sant Joan Despí, el Centre d’Esplai el Nus porta a terme “El Projecte Setè art”, que utilitza els mitjans audiovisuals per fomentar la inclusió social i la convivència entre joves.

L’activitat es porta a terme entre dos centres escolars d’aquest municipi i els joves desenvolupen tot el procés creatiu d’un curtmetratge, des de l’elaboració del guió, passant pels diàlegs, les localitzacions, la tria dels actors i de les actrius i la filmació. Aquest és el quart any que es porta a terme i ja són tres els treballs presentats: “500 milles” sobre immigració; “Pack up”, sobre racisme; i “7 minuts”, sobre l’embaràs no desitjat durant l’adolescència.

El Centre d’Esplai el Nus és una associació sense ànim de lucre que compta amb la subvenció de l’Ajuntament de Sant Joan Despí i, fins ara, de La Caixa; però arran de la baixa de l’entitat bancària, van haver d’organitzar una campanya de mecenatge per finançar el seu projecte. I ho van aconseguir: van recaptar els 2.000 euros que necessiten per desenvolupar el curtmetratge d’aquest any.

Cultura contra la violència masclista
El Centre d’Informació i de Recursos de les dones de Cornellà és un exemple de molts centres de dones del Baix Llobregat que fan servir el teatre i, recentment, també l’expressió escrita per ajudar dones víctimes de violència de gènere. “Aquestes activitats estan obertes a totes les dones que s’adrecen al nostre centre, però sempre donem prioritat a les cornellanenques que han requerit els nostres serveis per aquest tipus de violència”, explica Núria Jiménez, tècnica d’igualtat a l’Ajuntament de Cornellà.

Gràcies a aquest dos tallers, les dones milloren la seva autoestima perquè aprenen a expressar-se, oral i corporalment. “Escriure els nostres sentiments o representar diferents situacions de la vida les ajuda a superar les seves pròpies ferides”, conclou Jiménez.

D’aquesta manera es combat també un conflicte social que, com la resta, tenen en la ‘Cultura’ un aliat perfecte més enllà de la regulació i la normativa. Aquests projectes, com molts altres, són la prova de la importància de la ‘Cultura’, novament en majúscules, instrument de transformació, inserció i lluita social. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios