www.elllobregat.com
    25 de septiembre de 2020

Què se n'ha fet de?

EMILIO GARCÍA, secretario general de Comisiones Obreras del Baix Llobregat de 1981 a 1986

“El sindicato no ha sido capaz de adaptarse a las nuevas situaciones”
Emilio García López nació en Tarazona de la Mancha (Albacete) en 1950 y 12 años después aterrizó en La Satélite, que es como entonces se llamaba al barrio de Sant Ildefons en Cornellà. En la época más dura de la represión franquista y con 15 años empezó a militar en las juventudes comunistas, después en el PSUC y más tarde en Bandera Roja
“Apoyamos a Corbacho y él no correspondió al PSC como debía”
José Vicente Muñoz Gómez nació en La Puebla de Cazalla (Sevilla) en 1956 y antes de cumplir los diez años llegó al barrio de Pubilla Casas de L’Hospitalet, la ciudad de la que ya no se movería.
“Cornellà és un mapa mundi d’explicacions de la vida”
Jaume Funes va néixer a Calatayud el 1947 i amb 14 anys arribà al que en aquella època era la Ciudad Satélite, en un dels primers blocs que es construïren.
“Cornellà es ahora una zona envidable, lo tiene todo”. Manolo Flores, ex jugador de baloncesto del Barça y vecino del barrio de Almeda de Cornellà.
Manuel (Manolo) Flores Sánchez tiene 68 años y es una leyenda viva del baloncesto español. Con la camiseta de la selección fue internacional en 128 ocasiones y logró el subcampeonato en el Eurobásket de 1973 y en su palmarés con el Barça, del que fue carismático capitán durante una década, figuran dos ligas, seis copas del Rey, un subcampeonato de la copa Korac y una Recopa.

Entrevista a Tomasa Jiménez, ex alcaldesa de Sant Climent

“Al matí collia bledes i a la tarda dinava amb l’alcalde de Barcelona”
Tomasa Jiménez (Baltanás, Palència, 1954) arribà a l’Hospitalet de Llobregat amb 11 anys i amb 24 marxà a viure a Sant Climent de Llobregat, el poble del seu marit, un pagès climentó que tenia camps de conreu i cireres.
“Cornellà ha esdevingut cada cop més el pati del darrere de la gran Barcelona”
Ignasi Doñate va néixer a Viladecans al 1948, tot i que al registre civil diu que ho va fer a Cornellà, la ciutat on anà a viure amb vuit anys i d’on no s’ha mogut.

Anne Mcewan, fundadora de The British School of Barcelona

“Cuando comenzaron los colegios británicos aquí no había legislación”
Entrevista a Anne Mcewan, fundadora de The British School of Barcelona, en Castelldefels. Condecorada recientemente con la Orden del Imperio Británico.

Miquel Roa. Urbanista i autor de nombrosos projectes al Baix Llobregat

“Eurovegas va ser un atemptat contra les ciutats, un episodi negre”

Entrevista a un dels arquitectes que més barris ha dissenyat a la comarca

Entrevista a Jaume Montfort, alcalde socialista

“Vaig ser el primer alcalde a arribar al càrrec per una moció de censura”
Jaume Montfort va néixer a Barcelona el 1952 i amb poc més d’un any va anar a viure a Viladecans perquè l’avi hi havia trobat una feina. Començà a militar al PSC abans del congrés d’unificació del 1978 i fou alcalde d’aquesta població entre el 1983 i 2005.

Entrevista a Aurora Huerga, ex secretaria general de CCOO en el Baix

“El sindicalismo sigue siendo machista, pero cada vez menos”
Aurora Huerga nació en Cillero de Toranzo (Santander) y llegó a Sant Feliu de Llobregat en 1971, con 13 años. Allí sigue viviendo y en su trayectoria ha roto muchos moldes.

Entrevista a Josep Maria Llop, exalcalde de la Palma

Llop va rebre El Llobregat a la Palma.
Llop va rebre El Llobregat a la Palma. (Foto: CM)
Llop va ser el primer alcalde de la Palma de Cervelló. També va ser diputat al Parlament, on va patir el 'setge' de 2011. També va ser el primer invident a guanyar el campionat d'Europa d'esquí adaptat.
El legado de Carme Chacón: luchar contra las cardiopatías congénitas
La Fundación Carme Chacón nace con la voluntad de salvar vidas de niños y niñas. En el mundo nacen al año un millón y medio de bebés con este tipo de patologías
Néstor Zamora: “Retirar-me ha estat difícil, però al final has de prendre decisions”
L'històric jugador del CB Cornellà parla amb El Llobregat sobre la seva retirada i els plans de futur.
Nerea saltó a la fama tras su paso por Operación Triunfo.
Nerea saltó a la fama tras su paso por Operación Triunfo.
Nerea Rodríguez nació en Gavà el 7 de febrero de 1999. Tras años en diferentes escuelas de música de su ciudad, como el Aula de Música Soler, saltó a la fama con Operación Triunfo 2017.
Valentí Massana: “Era un atleta que estudiava física i ara sóc un físic que havia fet d’atleta”
Valentí Massana Gràcia va néixer el 5 de juliol del 1970 a Viladecans. Va començar a practicar atletisme des de ben petit, donant-se a conèixer internacionalment quan va guanyar la medalla de plata als 10.000 metres marxa en el Campionat del Món d’Atletisme Júnior, celebrat el 1988 a Sudbury, Canadà.
Tejedor rep El Llobregat al seu despatx.
Tejedor rep El Llobregat al seu despatx. (Foto: CM)

Entrevista a Lluís Tejedor, alcalde del Prat des del 1982. Després de 37 anys governant a la ciutat no es presenta a la reelecció

Richard Burton: “Soy hijo y nieto de jornaleros represaliados, y eso marca mucho”
Entrevistamos al hospitalense secretario general del PSOE en Londres y secretario de Ciudadanía Exrerior de la formación.
“No vaig ser mai franquista: era un ‘agent doble’”
Entrevista a Robert Casajuana, alcalde del Papiol entre el 1976 i 1979, 1983 i 1987, i 1989 i 1999.
Eduardo Alonso: “Mientras fui alcalde nunca prometí nada que no pudiese cumplir”
Eduardo Alonso Palacios fue alcalde de Sant Joan Despí de 1983 a 2007.
Josep Pérez Moya: “No hi ha res més apassionant que la política local, perquè la implicació del regidor és molt forta”
“Des del moment que els 33 quilòmetres quadrats del territori estan condicionats per infraestructures d’interès general, o negocies amb els que gestionen l’interès general o t’acabaran trepitjant”.
“Era tan jovenet i atrevit que em vaig permetre disputar-li la candidatura a Montilla el 1983”
Ciriaco Hidalgo va néixer a Cáceres el 1960 i amb dos anys arribà al barri de Sant Ildefons de Cornellà, on la família visqué “apilada durant un temps, com la majoria dels immigrants de l’època”, segons explica ell mateix. Anys després es traslladà al barri Riera i més tard a Sant Joan Despí, on segueix vivint.
Robert González: “Candel va ser el candidat del PSUC el 1979 perquè Joan Saura era molt jove”
Robert González va néixer a Barcelona el 1937 i el 1965 es traslladà al barri de Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat, la ciutat d’on no s’ha mogut des de llavors, per bé que ara és veí de la Torrassa. Format en els boy scouts, explica que es va treure el carnet del PSUC el 1976, després que ho fes la seva dona.
“La gent s’hauria de presentar un parell de mandats i després tornar a la feina que tenia”
Amadeu Juan va néixer el 1946 a Barcelona i arribà al barri de la Torrassa de l’Hospitalet quan tenia un any. Desprès anà a viure a Sant Josep i en fa 35 que es va instal·lar al Centre, on encara viu i d’on no es vol moure. És socialista des de molt abans de la fundació del PSC i continua militant al partit, però per una qüestió més de sentiment que no pas de convenciment, perquè mai li ha atret la vida orgànica ni les disputes internes.

Ignacio Flórez, concejal de Cornellà durante 20 años por el PSUC, el PCC e Iniciativa

“No sé si la nueva política es tan nueva. Me parece que hay una desorientación tremenda”
"Me he llevado bien con todos los alcaldes y concejales. Creo que me tienen bastante respeto y cariño, a pesar de todo”
Maestro: “A Cervelló le faltaba de todo cuando llegué a la alcaldía en 1999”
"Fue un error dividir la variante en dos fases, debería haberse hecho toda a la vez. Aquello significó un retraso de 15 años. Fue un error dividir la variante en dos fases, debería haberse hecho toda a la vez. Aquello significó un retraso de 15 años" | "El gran reto local es adecuar el espacio público por donde pasó tantos años la carretera N-340 y que ahora es la calle Mayor"
“Quan una dona exerceix bé el poder és dura; quan ho fa un home és eficient”
Maria Comellas va néixer a Viladecans el 1949 i va aterrar a Sant Feliu de Llobregat el 1975. Quatre anys més tard es celebraren les primeres eleccions municipals de la democràcia que va guanyar el PSUC, el seu partit, i fou nomenada tinent d’alcalde d’urbanisme.
Lebrón: “Los líderes que se han quedado en la política son lo peor de cada casa”

Rafael Lebrón, concejal del PSUC en Cornellà de 1983 a 1987

"No vengo casi nunca por Cornellà, pero conservo un sentimiento muy entrañable por esta ciudad y por el Baix" | "La mayoría de los llamados eurocomunistas éramos gente muy sensata y de buena fe, seguramente un poco inocentes"
Ruiz: “La gran transformación de Catalunya la han hecho los ayuntamientos, no la Generalitat”
“Se me ofreció echarme a un lado y no apoyar a Pujana. Pero no lo hice, quizás ese fue mi error”
Hidalgo: “Los políticos de 1980 eran mucho más dialogantes y respetuosos con los demás”
"Formar parte de la patria catalana reconstituida fue un honor absoluto, jamás dejaré de estar orgullosísimo" | "Voté a favor de la primera ley de normalización lingüística porque era un texto aceptable"
Saavedra: “Para gobernar un Ayuntamiento hay que estar solo dos mandatos”
"Me hubiera gustado recuperar el Ateneu Santboià, el espacio que ocupa el cuartel y acabar con la central eléctrica de Casablanca" | "Xavier Vila y yo éramos como el agua y el aceite. No teníamos enemistad personal, el problema es que era muy autoritario"
Francesc Baltasar: “Quan era alcalde em votàvem militants del PP i m’ho deien”
“El soterrament de les vies de Renfe pel centre de la ciutat segueix sent un tema pendent. És un llegat que passa d’alcalde en alcalde” | “Maragall era el líder que apareixia amb una idea o una intuïció capaç de motivar-nos a tots. Montilla és molt treballador, molt més metòdic, de poc parlar”
Moners: “No sé com vull que em recordin, però sé que Catalunya serà independent”
Localitzar Jordi Moners per aquesta secció de EL LLOBREGAT no va ser fàcil. A Sant Boi, el municipi on va viure durant 23 anys, se li ha perdut la pista i ningú en sap donar raons, segurament perquè va marxar al 2003.
Amador Rosas (izquierda), en un acto como líder del PP de Cornellà, junto al desaparecido concejal socialista vicenç badenes; el enconces alcalde, José Montilla (centro), y su antecesor, Frederic Prieto (derecha)
Amador Rosas (izquierda), en un acto como líder del PP de Cornellà, junto al desaparecido concejal socialista vicenç badenes; el enconces alcalde, José Montilla (centro), y su antecesor, Frederic Prieto (derecha)
Amador Rosas tiene 78 años. Llegó a Cornellà con 22 procedente de Santiago de Compostela y sigue viviendo en esa ciudad, donde fue concejal 12 años, primero por Alianza Popular y después por el Partido Popular, en los años de esplendor socialista, cuando esta fuerza política apenas tenía representación en los ayuntamientos de la comarca.
Corbacho nos recibe en la sede del PSC
Corbacho nos recibe en la sede del PSC (Foto: Pere Ríos)
Celestino Corbacho Chaves nació en Valverde de Leganés (Badajoz) en 1949, pero de muy joven vino a Barcelona con sus hermanos. Pronto se mudó a L’Hospitalet, la ciudad de la que acabó siendo alcalde entre 1994 y 2008 por el PSC, después del escándalo político que acabó con su predecesor, Juan Ignacio Pujana.

Mor Antoni Jordà, regidor de CiU a Sant Boi (1980-1999) i diputat al Parlament

Antoni Jordà: “La immensa majoria dels polítics no són corruptes”
Jordà, regidor de CiU del 1980 al 1999, president comarcal i diputat al Parlament de Catalunya, va morir el passat 28 de desembre | La seva trajectòria destaca pel seu paper com a director general d'Adigsa amb la que va rehabilitar nous barris a l'àrea metropolitana
Codina: “Sempre he volgut ser alcalde, però em vaig equivocar de poble o de partit”
Francesc Codina (L’Hospitalet de Llobregat, 1944) és un convergent de la vella escola, aquella del pujolisme que va marcar una època. Això explica que sigui el militant número dos que va tenir Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a la ciutat, només precedit per l’històric Jacint Borràs, fundador del partit i pare de l’actual consellera de Governació, que morí fa unes setmanes.

Josep Maria Rañé, exsecretari general de la UGT del Baix Llobregat

Rañé: “El sindicalisme no té cap sentit si no defensa els treballadors”
Josep Maria Rañé va néixer a Sant Just Desvern al 1954 i sempre ha viscut en aquesta població. Al 1976 s’afilià a la UGT i al març de 1981 fou escollit secretari general del Baix Llobregat. “Va ser un mes desprès del fallit cop d’Estat del 23-F i ningú volia el càrrec”, diu, amb la ironia que el caracteritza. Deu anys desprès marxà a la direcció catalana del sindicat com a secretari de política institucional (de 1990 a 1996), tot alternant l’activitat sindical amb la política.
“Creo que fui útil cuando faltaba gente que se dedicase a la política; ahora sobran voluntarios”
“Quien mejor represente al electorado sociovergente será, en un futuro, la fuerza de Gobierno de Catalunya”. “Desgraciadamente, en la actualidad, gobierne la izquierda o la derecha, se comportan igual ante la banca: con sumisión”
Manuel López: “Cuando me quedé en silla de ruedas todos me quisieron echar de la alcaldía”
Manuel López Lozano fue elegido en 1979 el primer alcalde democrático de Abrera por la candidatura de la Entesa Municipal, integrada por independientes y militantes del PSUC. La crisis y la escisión de ese partido le llevó a entregar el carnet, pero acabó el mandato y en 1983 se presentó en las listas del PSC y fue concejal de urbanismo y alguna otra área hasta su jubilación en 2005.
Pilar Ferran: “La presència de Corbacho a l’Ajuntament es va fer insuportable”
Pilar Ferran, santboiana de naixement, va ser escollida regidora a les llistes del PSC a les primeres eleccions municipals de la democràcia del 1979. Amb Juan Ignacio Pujana com a alcalde va ocupar la cartera de serveis socials i sanitat. Quatre anys, desprès va repetir com a número dos de la candidatura socialista i va ser elegida en un tercer mandat, fins que va deixar l’Ajuntament el 1990.
Xavier Sitjà: “L’alcaldia és com un celibat perquè t’has de dedicar dia i nit”
Xavier Sitjà va néixer a Esparreguera al 1957, d’on va marxar amb 24 anys i ja no hi va tornar a viure. Periodista de professió i de vocació des de jove, va fer un parèntesi a la seva carrera entre 1999 i 2007, quan va ser alcalde d’aquesta població del nord del Baix Llobregat. Amb la seva arribada a l’alcaldia van acabar 20 anys de mandat del socialista Joan Serra, el primer alcalde democràtic, mort al 2013.

Juan Ignacio Pujana, primer alcalde democrático de L’Hospitalet tras el franquismo

Pujana: “Se me hizo un juicio político para echarme del Ayuntamiento de L’Hospitalet”
A Juan Ignacio Pujana Fernández, el primer alcalde elegido democráticamente en L’Hospitalet, le hicieron la cama. Y según cuenta en la entrevista que El Llobregat le ha hecho, quienes le traicionaron fueron los de su propio partido, el PSC.
África Lorente: “La comarca, y especialmente el PSC, necesita un relevo generacional”
África Lorente fue concejal socialista de Castelldefels durante más de 20 años y la primera diputada/o del Baix Llobregat en el Parlament de Catalunya. Ocurrió en la segunda legislatura de la democracia, entre 1984 y 1988, cuando empezó la hegemonía nacionalista y Jordi Pujol se consolidó en el cargo.
Riera: “Si Colau vol que Barcelona guanyi espai, que no sigui robant-lo al Baix Llobregat”

Ignasi Riera, regidor de Cultura a Cornellà durant 15 anys i diputat al Parlament en dues legislatures.

“Sempre he estat una persona de barri. Viure 34 anys a Cornellà em va canviar molt la vida”. “Hem tingut la desgràcia de tenir uns dirigents absolutament funestos, des dels Ribó, els Saura, els Guillot i tota aquesta gentussa”.
Antònia Castellana: “El poder se’ns puja al cap, per això hem d’entrar i sortir”
“Els iaios de la vella guàrdia, en veure que arribava gent jove i amb estudis, ràpidament em van triar responsable política”. “No em fa vergonya dir que a les autonòmiques vaig
votar la CUP i a les generals, En Comú Podem”.
Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto
0,9052734375