www.elllobregat.com
    5 de diciembre de 2021

Què se n'ha fet de?

Jordi Guillot: “Per mantenir-se en política el més important és la capacitat d’adaptació”
Jordi Guillot Miravet, va ser secretari polític del PSUC de l’Hospitalet l’any 1979 amb 24 anys i una mica abans havia estat elegit secretari general de la Federació de Sanitat de CCOO.
Núria Espert, actriu i Medalla d’Honor de l’Ajuntament de L’Hospitalet: “Enamorar-se del lloc on has nascut per pur atzar et fa perdre coses meravelloses”
Núria Espert Romero va néixer al barri de Santa Eulàlia de L’Hospitalet al 1935 i visqué a la casa familiar fins els 20 anys. Si hi ha algun personatge que no necessita presentació és “la gran dama del teatre”, que es com es coneix aquesta actriu de renom internacional que porta més de 70 anys damunt els escenaris.
Pere Baltà: “El mandat de l’alcalde Tejedor va ser una dictadura absoluta”
Pere Baltà i Llopart va néixer a Torrelavit (Alt Penedès) al 1940 però als sis anys es traslladà al Prat, on els seus pares regentaven una fonda, i allà continua vivint.
“Algún indepe de ahora no iba a reuniones clandestinas por miedo a la guardia civil”
Manuel Campo Vidal nació en 1951 en Camporrells, un pueblo de Huesca situado en la franja con Catalunya, y llegó al barrio de Almeda de Cornellà con nueve años. Allí creció y vivió las inundaciones de 1962 y 1971, tomó conciencia social y política y se involucró en la lucha antifranquista como líder vecinal y del PSUC.
Els regidors de l’Ajuntament del Prat, el 1979, el dia de constitució del ple. Pilar Yagüe, de peu, és la segona per l’esquerra, amb jersei blanc. A sota, ajupit, Lluís Tejedor.
Els regidors de l’Ajuntament del Prat, el 1979, el dia de constitució del ple. Pilar Yagüe, de peu, és la segona per l’esquerra, amb jersei blanc. A sota, ajupit, Lluís Tejedor.
Pilar Yagüe va néixer al Prat de Llobregat al 1957, és llicenciada en magisteri i doctora en filosofia i ciències de l’educació. Amb 22 anys fou elegida regidora del primer ajuntament democràtic d’aquesta població per les llistes del PSUC després de les eleccions municipals de 1979. La foto que acompanya aquesta entrevista acredita que era l’única dona que hi havia al ple municipal, a banda d’una altra companya de partit, “que només va durar unes setmanes, perquè el seu marit la va fer dimitir”.
“Si no s’hi posa ja voluntat política, l’agricultura del Baix desapareixerà”
Lluís Parés Ramoneda va néixer a Sant Boi al 1946 en el sí d’una família de pagesos expropiada de les seves terres en acabar la guerra civil i ha viscut tota la vida a peu d’hort. Entre 1983 i 1989 va deixar parcialment el camp per ser regidor d’Agricultura d’aquesta ciutat en el cartipàs socialista presidit per l’alcalde Xavier Vila.

Santiago Díaz Martín, teniente de alcalde del PSUC en L’Hospitalet de 1979 a 1981 y del PSC de 1991 a 1995

SANTIAGO DíAZ MARTÍN, EXTENIENTE DE ALCALDE DE L’HOSPITALET
SANTIAGO DíAZ MARTÍN, EXTENIENTE DE ALCALDE DE L’HOSPITALET
Santiago Díaz Martín (Tarancón, Cuenca, 1949) es un caso único en el Ayuntamiento de L’Hospitalet, porque fue casi dos años teniente de alcalde del PSUC en el primer cartapacio de la democracia y 12 años después por la lista del PSC. El barrio de La Florida fue su patria chica, donde lo dice que lo aprendió todo en la vida y a donde llegó con cinco años. Luego vinieron los sinsabores de la política, las luchas fratricidas en el PSUC y la corrupción política del llamado caso Pujana que vivió en primera persona.

ENTREVISTA A JOAN TORRES

“L’AMB té una estructura molt forta, però sense poder polític”
Joan Torres va néixer a L’Hospitalet al 1943 en el sí d’una família de propietaris agrícoles i segueix vivint en aquesta ciutat. És enginyer industrial i una de les veus més autoritzades per parlar de mobilitat urbana, amb una experiència de gestió acumulada al llarg de diverses dècades, com ho demostra el seu currículum.

EMILIO GARCÍA, secretario general de Comisiones Obreras del Baix Llobregat de 1981 a 1986

“El sindicato no ha sido capaz de adaptarse a las nuevas situaciones”
Emilio García López nació en Tarazona de la Mancha (Albacete) en 1950 y 12 años después aterrizó en La Satélite, que es como entonces se llamaba al barrio de Sant Ildefons en Cornellà. En la época más dura de la represión franquista y con 15 años empezó a militar en las juventudes comunistas, después en el PSUC y más tarde en Bandera Roja
“Apoyamos a Corbacho y él no correspondió al PSC como debía”
José Vicente Muñoz Gómez nació en La Puebla de Cazalla (Sevilla) en 1956 y antes de cumplir los diez años llegó al barrio de Pubilla Casas de L’Hospitalet, la ciudad de la que ya no se movería.
“Cornellà és un mapa mundi d’explicacions de la vida”
Jaume Funes va néixer a Calatayud el 1947 i amb 14 anys arribà al que en aquella època era la Ciudad Satélite, en un dels primers blocs que es construïren.
“Cornellà es ahora una zona envidable, lo tiene todo”. Manolo Flores, ex jugador de baloncesto del Barça y vecino del barrio de Almeda de Cornellà.
Manuel (Manolo) Flores Sánchez tiene 68 años y es una leyenda viva del baloncesto español. Con la camiseta de la selección fue internacional en 128 ocasiones y logró el subcampeonato en el Eurobásket de 1973 y en su palmarés con el Barça, del que fue carismático capitán durante una década, figuran dos ligas, seis copas del Rey, un subcampeonato de la copa Korac y una Recopa.

Entrevista a Tomasa Jiménez, ex alcaldesa de Sant Climent

“Al matí collia bledes i a la tarda dinava amb l’alcalde de Barcelona”
Tomasa Jiménez (Baltanás, Palència, 1954) arribà a l’Hospitalet de Llobregat amb 11 anys i amb 24 marxà a viure a Sant Climent de Llobregat, el poble del seu marit, un pagès climentó que tenia camps de conreu i cireres.
“Hauria d’estar prohibit entrar a política si abans no has cobrat o pagat una nòmina”

Santiago Ballesté Clofent, nascut al 1954, és enginyer, ha estat polític, sempre ha exercit com empresari i ara representa la patronal de la comarca i de l’Hospitalet des d’AEBALL, l’associació d’empresaris del Baix Llobregat.

Carles Santacana Torres: “Em sembla que hi ha molta gent que mira no què fas, sino qui ets”
Carles Santacana Torres, fill de Santa Eulàlia, doctor en història i professor universitari, va ser el tercer president del Centre d’Estudis de l’Hospitalet durant 10 anys, els que van del 1995 al 2005, justament en el període de la consolidació de l’entitat.
Joan Francesc Marco: “L’Hospitalet ha de pensar en la dimensió cultural metropolitana”
Joan Francesc Marco Conchillo va néixer a L’Hospitalet al 1951, ha viscut en diferents barris de la ciutat la majoria de la seva vida i aquí segueix, ara jubilat.
Salvador Esteve: “Martorell era potser l’únic poble de Catalunya que no tenia festa major”
Salvador Esteve Figueres és un “rara avis”. Així es defineix ell mateix i segurament té raó, perquè no es coneix cap altre cas d’un alcalde de Convergència Democràtica que estigué 24 anys al càrrec (1987-2003 i 2007-2015) en un municipi del Baix Llobregat, on el PSC ha estat sempre hegemònic.
Jordi Izquierdo: “La meva identitat és el meu barri”
La trajectòria professional, vital i personal de Jordi Izquierdo Moreno no hi cap en aquesta secció: dirigent veïnal al barri de Sant Cosme durant tres dècades, impulsor del moviment d’esplais al Prat i la comarca, cap del departament de cultura, coordinador de joventut, director d’integració i de polítiques d’ocupació a l’Ajuntament de Cornellà i gerent de la Fundació Utopia Joan N. García Nieto.
“Cornellà ha esdevingut cada cop més el pati del darrere de la gran Barcelona”
Ignasi Doñate va néixer a Viladecans al 1948, tot i que al registre civil diu que ho va fer a Cornellà, la ciutat on anà a viure amb vuit anys i d’on no s’ha mogut.

Anne Mcewan, fundadora de The British School of Barcelona

“Cuando comenzaron los colegios británicos aquí no había legislación”
Por Francisco J. Rodríguez
Entrevista a Anne Mcewan, fundadora de The British School of Barcelona, en Castelldefels. Condecorada recientemente con la Orden del Imperio Británico.

Miquel Roa. Urbanista i autor de nombrosos projectes al Baix Llobregat

“Eurovegas va ser un atemptat contra les ciutats, un episodi negre”

Entrevista a un dels arquitectes que més barris ha dissenyat a la comarca

Entrevista a Jaume Montfort, alcalde socialista

“Vaig ser el primer alcalde a arribar al càrrec per una moció de censura”
Jaume Montfort va néixer a Barcelona el 1952 i amb poc més d’un any va anar a viure a Viladecans perquè l’avi hi havia trobat una feina. Començà a militar al PSC abans del congrés d’unificació del 1978 i fou alcalde d’aquesta població entre el 1983 i 2005.

Entrevista a Aurora Huerga, ex secretaria general de CCOO en el Baix

“El sindicalismo sigue siendo machista, pero cada vez menos”
Aurora Huerga nació en Cillero de Toranzo (Santander) y llegó a Sant Feliu de Llobregat en 1971, con 13 años. Allí sigue viviendo y en su trayectoria ha roto muchos moldes.

Entrevista a Josep Maria Llop, exalcalde de la Palma

Llop va rebre El Llobregat a la Palma.
Llop va rebre El Llobregat a la Palma. (Foto: CM)
Llop va ser el primer alcalde de la Palma de Cervelló. També va ser diputat al Parlament, on va patir el 'setge' de 2011. També va ser el primer invident a guanyar el campionat d'Europa d'esquí adaptat.
El legado de Carme Chacón: luchar contra las cardiopatías congénitas
Por Francisco J. Rodríguez
La Fundación Carme Chacón nace con la voluntad de salvar vidas de niños y niñas. En el mundo nacen al año un millón y medio de bebés con este tipo de patologías
Néstor Zamora: “Retirar-me ha estat difícil, però al final has de prendre decisions”
L'històric jugador del CB Cornellà parla amb El Llobregat sobre la seva retirada i els plans de futur.
Nerea saltó a la fama tras su paso por Operación Triunfo.
Nerea saltó a la fama tras su paso por Operación Triunfo.
Nerea Rodríguez nació en Gavà el 7 de febrero de 1999. Tras años en diferentes escuelas de música de su ciudad, como el Aula de Música Soler, saltó a la fama con Operación Triunfo 2017.
Valentí Massana: “Era un atleta que estudiava física i ara sóc un físic que havia fet d’atleta”
Valentí Massana Gràcia va néixer el 5 de juliol del 1970 a Viladecans. Va començar a practicar atletisme des de ben petit, donant-se a conèixer internacionalment quan va guanyar la medalla de plata als 10.000 metres marxa en el Campionat del Món d’Atletisme Júnior, celebrat el 1988 a Sudbury, Canadà.
Tejedor rep El Llobregat al seu despatx.
Tejedor rep El Llobregat al seu despatx. (Foto: CM)

Entrevista a Lluís Tejedor, alcalde del Prat des del 1982. Després de 37 anys governant a la ciutat no es presenta a la reelecció

Richard Burton: “Soy hijo y nieto de jornaleros represaliados, y eso marca mucho”
Por Francisco J. Rodríguez
Entrevistamos al hospitalense secretario general del PSOE en Londres y secretario de Ciudadanía Exrerior de la formación.
“No vaig ser mai franquista: era un ‘agent doble’”
Entrevista a Robert Casajuana, alcalde del Papiol entre el 1976 i 1979, 1983 i 1987, i 1989 i 1999.
Eduardo Alonso: “Mientras fui alcalde nunca prometí nada que no pudiese cumplir”
Eduardo Alonso Palacios fue alcalde de Sant Joan Despí de 1983 a 2007.
Josep Pérez Moya: “No hi ha res més apassionant que la política local, perquè la implicació del regidor és molt forta”
“Des del moment que els 33 quilòmetres quadrats del territori estan condicionats per infraestructures d’interès general, o negocies amb els que gestionen l’interès general o t’acabaran trepitjant”.
“Era tan jovenet i atrevit que em vaig permetre disputar-li la candidatura a Montilla el 1983”
Ciriaco Hidalgo va néixer a Cáceres el 1960 i amb dos anys arribà al barri de Sant Ildefons de Cornellà, on la família visqué “apilada durant un temps, com la majoria dels immigrants de l’època”, segons explica ell mateix. Anys després es traslladà al barri Riera i més tard a Sant Joan Despí, on segueix vivint.
Robert González: “Candel va ser el candidat del PSUC el 1979 perquè Joan Saura era molt jove”
Robert González va néixer a Barcelona el 1937 i el 1965 es traslladà al barri de Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat, la ciutat d’on no s’ha mogut des de llavors, per bé que ara és veí de la Torrassa. Format en els boy scouts, explica que es va treure el carnet del PSUC el 1976, després que ho fes la seva dona.
“La gent s’hauria de presentar un parell de mandats i després tornar a la feina que tenia”
Amadeu Juan va néixer el 1946 a Barcelona i arribà al barri de la Torrassa de l’Hospitalet quan tenia un any. Desprès anà a viure a Sant Josep i en fa 35 que es va instal·lar al Centre, on encara viu i d’on no es vol moure. És socialista des de molt abans de la fundació del PSC i continua militant al partit, però per una qüestió més de sentiment que no pas de convenciment, perquè mai li ha atret la vida orgànica ni les disputes internes.

Ignacio Flórez, concejal de Cornellà durante 20 años por el PSUC, el PCC e Iniciativa

“No sé si la nueva política es tan nueva. Me parece que hay una desorientación tremenda”
"Me he llevado bien con todos los alcaldes y concejales. Creo que me tienen bastante respeto y cariño, a pesar de todo”
Maestro: “A Cervelló le faltaba de todo cuando llegué a la alcaldía en 1999”
"Fue un error dividir la variante en dos fases, debería haberse hecho toda a la vez. Aquello significó un retraso de 15 años. Fue un error dividir la variante en dos fases, debería haberse hecho toda a la vez. Aquello significó un retraso de 15 años" | "El gran reto local es adecuar el espacio público por donde pasó tantos años la carretera N-340 y que ahora es la calle Mayor"
“Quan una dona exerceix bé el poder és dura; quan ho fa un home és eficient”
Maria Comellas va néixer a Viladecans el 1949 i va aterrar a Sant Feliu de Llobregat el 1975. Quatre anys més tard es celebraren les primeres eleccions municipals de la democràcia que va guanyar el PSUC, el seu partit, i fou nomenada tinent d’alcalde d’urbanisme.
Lebrón: “Los líderes que se han quedado en la política son lo peor de cada casa”

Rafael Lebrón, concejal del PSUC en Cornellà de 1983 a 1987

"No vengo casi nunca por Cornellà, pero conservo un sentimiento muy entrañable por esta ciudad y por el Baix" | "La mayoría de los llamados eurocomunistas éramos gente muy sensata y de buena fe, seguramente un poco inocentes"
Ruiz: “La gran transformación de Catalunya la han hecho los ayuntamientos, no la Generalitat”
“Se me ofreció echarme a un lado y no apoyar a Pujana. Pero no lo hice, quizás ese fue mi error”
Hidalgo: “Los políticos de 1980 eran mucho más dialogantes y respetuosos con los demás”
"Formar parte de la patria catalana reconstituida fue un honor absoluto, jamás dejaré de estar orgullosísimo" | "Voté a favor de la primera ley de normalización lingüística porque era un texto aceptable"
Saavedra: “Para gobernar un Ayuntamiento hay que estar solo dos mandatos”
"Me hubiera gustado recuperar el Ateneu Santboià, el espacio que ocupa el cuartel y acabar con la central eléctrica de Casablanca" | "Xavier Vila y yo éramos como el agua y el aceite. No teníamos enemistad personal, el problema es que era muy autoritario"
Fernando Parrilla, teniente de alcalde de Hacienda de L’Hospitalet de 1983 a 1988: “Pujana y Corbacho se pegaron entre ellos pero el que recibí fui yo”
Fernando Parrilla nació en 1949 y llegó a L’Hospitalet a finales de 1968. Ha vivido la mayor parte de su vida en esta ciudad, en los barrios de La Torrassa i Sant Josep, y sigue residiendo aquí.
Codina: “Sempre he volgut ser alcalde, però em vaig equivocar de poble o de partit”
Francesc Codina (L’Hospitalet de Llobregat, 1944) és un convergent de la vella escola, aquella del pujolisme que va marcar una època. Això explica que sigui el militant número dos que va tenir Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a la ciutat, només precedit per l’històric Jacint Borràs, fundador del partit i pare de l’actual consellera de Governació, que morí fa unes setmanes.

Josep Maria Rañé, exsecretari general de la UGT del Baix Llobregat

Rañé: “El sindicalisme no té cap sentit si no defensa els treballadors”
Josep Maria Rañé va néixer a Sant Just Desvern al 1954 i sempre ha viscut en aquesta població. Al 1976 s’afilià a la UGT i al març de 1981 fou escollit secretari general del Baix Llobregat. “Va ser un mes desprès del fallit cop d’Estat del 23-F i ningú volia el càrrec”, diu, amb la ironia que el caracteritza. Deu anys desprès marxà a la direcció catalana del sindicat com a secretari de política institucional (de 1990 a 1996), tot alternant l’activitat sindical amb la política.
“Creo que fui útil cuando faltaba gente que se dedicase a la política; ahora sobran voluntarios”
“Quien mejor represente al electorado sociovergente será, en un futuro, la fuerza de Gobierno de Catalunya”. “Desgraciadamente, en la actualidad, gobierne la izquierda o la derecha, se comportan igual ante la banca: con sumisión”
Manuel López: “Cuando me quedé en silla de ruedas todos me quisieron echar de la alcaldía”
Manuel López Lozano fue elegido en 1979 el primer alcalde democrático de Abrera por la candidatura de la Entesa Municipal, integrada por independientes y militantes del PSUC. La crisis y la escisión de ese partido le llevó a entregar el carnet, pero acabó el mandato y en 1983 se presentó en las listas del PSC y fue concejal de urbanismo y alguna otra área hasta su jubilación en 2005.
Pilar Ferran: “La presència de Corbacho a l’Ajuntament es va fer insuportable”
Pilar Ferran, santboiana de naixement, va ser escollida regidora a les llistes del PSC a les primeres eleccions municipals de la democràcia del 1979. Amb Juan Ignacio Pujana com a alcalde va ocupar la cartera de serveis socials i sanitat. Quatre anys, desprès va repetir com a número dos de la candidatura socialista i va ser elegida en un tercer mandat, fins que va deixar l’Ajuntament el 1990.
Xavier Sitjà: “L’alcaldia és com un celibat perquè t’has de dedicar dia i nit”
Xavier Sitjà va néixer a Esparreguera al 1957, d’on va marxar amb 24 anys i ja no hi va tornar a viure. Periodista de professió i de vocació des de jove, va fer un parèntesi a la seva carrera entre 1999 i 2007, quan va ser alcalde d’aquesta població del nord del Baix Llobregat. Amb la seva arribada a l’alcaldia van acabar 20 anys de mandat del socialista Joan Serra, el primer alcalde democràtic, mort al 2013.

Juan Ignacio Pujana, primer alcalde democrático de L’Hospitalet tras el franquismo

Pujana: “Se me hizo un juicio político para echarme del Ayuntamiento de L’Hospitalet”
A Juan Ignacio Pujana Fernández, el primer alcalde elegido democráticamente en L’Hospitalet, le hicieron la cama. Y según cuenta en la entrevista que El Llobregat le ha hecho, quienes le traicionaron fueron los de su propio partido, el PSC.
África Lorente: “La comarca, y especialmente el PSC, necesita un relevo generacional”
África Lorente fue concejal socialista de Castelldefels durante más de 20 años y la primera diputada/o del Baix Llobregat en el Parlament de Catalunya. Ocurrió en la segunda legislatura de la democracia, entre 1984 y 1988, cuando empezó la hegemonía nacionalista y Jordi Pujol se consolidó en el cargo.
Riera: “Si Colau vol que Barcelona guanyi espai, que no sigui robant-lo al Baix Llobregat”

Ignasi Riera, regidor de Cultura a Cornellà durant 15 anys i diputat al Parlament en dues legislatures.

“Sempre he estat una persona de barri. Viure 34 anys a Cornellà em va canviar molt la vida”. “Hem tingut la desgràcia de tenir uns dirigents absolutament funestos, des dels Ribó, els Saura, els Guillot i tota aquesta gentussa”.
Antònia Castellana: “El poder se’ns puja al cap, per això hem d’entrar i sortir”
“Els iaios de la vella guàrdia, en veure que arribava gent jove i amb estudis, ràpidament em van triar responsable política”. “No em fa vergonya dir que a les autonòmiques vaig
votar la CUP i a les generals, En Comú Podem”.
Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto
0,716796875