El Prat

El Prat exposa els cinc projectes finalistes del que serà el nou Teatre Artesà

Redacción | Viernes 02 de octubre de 2015

Després de confirmar amb diversos estudis que no es podia rehabilitar, un jurat multidisciplinari escollirà entre cinc propostes d’arquitectes de reconeixement internacional per a la construcció d’un nou equipament cultural al mateix espai



Ha estat al llarg dels anys un tema recurrent. Una demanda de la ciutadania i de la xarxa d’entitats culturals, les quals reclamaven la recuperació de l’antic i derruït Teatre Artesà. Només amb la zona de la cafeteria i el jardí en actiu –remodelada recentment-, l’absència de projecte per la part del teatre ha estat una de les crítiques que l’alcalde ecosocialista, Llúis Tejedor, ha hagut d’escoltar sovint tot i la construcció d’un nou equipament cultural com el Cèntric, ara de referència per a tota la ciutat. Doncs bé, el futur del nou Artesà comença, ara sí, a cremar etapes per fer-se realitat. Després de diversos estudis que han confirmat que no es podia rehabilitar, sinó que calia fer una nova construcció, l’Ajuntament de El Prat va convocar un concurs d’idees per a la redacció del projecte. Es van presentar 45 equips d’arquitectura i enginyeria dels quals s’han escollit ja els cinc finalistes.

Des d’aquest cap de setmana i fins el dia 25 d’octubre, una exposició precisament al Cèntric Espai Cultural oferirà les cinc propostes seleccionades; totes d’arquitectes reconeguts internacionalment: Álvaro Siza; Frechilla & López-Peláez; Bosch-Forgas; Navarro Baldeweg i Estudio Barozzi Veiga.

Ells són els protagonistes dels cinc projectes –‘1945LA’, ‘Històries’, ‘Overture’, ‘Preservar-Innovar’ i ‘T’-, els quals tenen com a denominador comú –a petició de l’Ajuntament- el manteniment de la imatge històrica de l’antic teatre, a més de respectar i protegir els elements patrimonials. D’altra banda, el projecte ha de procurar la construcció d'un teatre propi del segle XXI, amb tecnologia actual, ambientalment eficient i dotat d'elements com un gran escenari per una platea i un amfiteatre que en total permeti aplegar a 600 espectadors, fossat per a orquestra, una sala petita d'unes 150 localitats, sales d'assaig, camerinos, magatzems i un ampli vestíbul. A partir d’aquí la llibertat i la creativitat de cada equip artístic ofereix un resultat que mereix molt la pena visitar tant a l’exposició com a la pàgina web (artesa.elprat.cat) o a la part inferior d'aquesta notícia.

Segons fonts oficials, la decisió del jurat –format per 16 membres entre regidors, representants de la cultura al territori, especialistes d’arquitectura i sota la presidència de Tejedor- es prendrà a finals de novembre. A partir d’aquí, el nou Artesà començarà a créixer a la que serà la gran obre d’aquesta legislatura, la última de l’alcalde Tejedor.

LES CINC PROPOSTES:

1945LA

HISTÒRIES

OVERTURE

PRESERVAR-INNOVAR

T