Cultura

Sátiro: Filosofia i nens. És possible filosofar amb altres llenguatges?

Jueves 01 de junio de 2017
Si Sòcrates hagués nascut al Brasil es diria Angélica Sátiro. En el meu panteó particular tinc una fotografia de Vinicius de Moraes i George Moustaki a la platja de Copacabana; son per a mi els símbols de la nostra cultura, que va adquirir la màxima expressió a Grècia, rejovenida amb la saba del nou món, a través de la més sublim de les arts, la música, la que aconsegueix la més perfecta imbricació amb l’ànima humana -Schopenhauer dixit-.

Angélica es l’encarnació de la maièutica socràtica; la paideia amb la passió jovenívola i cosmopolita del nostre segle XXI transatlàntic; és la nostra cultura nascuda entre Atenas i Jerusalem, amb la frescor d’una caipirinha ,el sabor de la feijoada i la cadència i calidesa de la bossa-nova.

Tot això, mesclat amb unes gotes de coneixement tròfic, a càrrec del mestre català Ramon Turró, ha fet d’aquesta sessió del Cafè filosòfic d’Esplugues, una de les més nutritives i profitoses; un festí filosòfic i la manera més plaent d’adquirir coneixement.

Angélica Sátiro és directora del Proyecto Noria i col·laboradora del Grup IREF i ens ha explicat què és “El Jardín de Juanita”, un “espai ambiental ètic i estètic per a ser realitzat amb els nens”; un espai creatiu per investigar el seu entorn, tot aplicant l’estètica per a millorar l’ètica ambiental. Hi ha pensament filosòfic quan els nenes s’interroguen i investiguen el seu entorn; quin tipus de plantes són bones; quan dissenyen el jardí, amb animals o no; quan interactuen; quan es pregunten què és un jardí i per a què serveix? L’Angélica proposa la filosofia des del punt de vista dels nens, que a vegades no tenen paraules per expressar totes les idees, i ens planteja si és possible filosofar amb altres llenguatges, com per exemple des d’un cós en moviment. I tot això també ens interpel·la a nosaltres com a adults, si aconseguim participar en el joc i veure el món amb la mirada virginal i sense prejudicis ni apriorismes; si aconseguim modelar-nos com a escultures – Onfray-; si podem concebre la nostra pròpia vida com una obra d’art -on valgui la pena aturar el temps i viure l’etern retorn, a la manera nietzscheana-.

Crear un jardí, treballar en un jardí, és prendre contacte físicament amb la natura, sentir-la amb les nostres mans, amb els nostres peus, integrar-nos en ella i ser conscients de qui som i del respecte que li devem al nostre entorn; allunyar-nos de la actitud depredadora que caracteritza la nostra relació amb ella dins de la moderna civilització basada en l’acumulació i en l’acceleració.

Els nens han de ser actius en la seva pròpia educació i adquisició de coneixements, de forma creativa, autònoma i participativa. Hem de superar la tradició escolàstica de transmetre coneixements i valors per part de les autoritats; ensenyar, no només els grans conceptes abstractes, sinó a expressar amb tots els sentits les emocions, i molt especialment aprendre a escoltar, no només les paraules -que ja és de per si important- sinó la remor de la vida que palpita més enllà de la nostra pell, a través de tots els sentits. Què es pregunten els nens; les grans preguntes que planteja la filosofia, les fan també els nens? Dóna resposta la filosofia a aquestes gran preguntes, o es limita a interrogar-nos i desenvolupar el sentit crític per que nosaltres mateixos les responguem, si es que tenen resposta? III