www.elllobregat.com
La comunitat per a erradicar el bullying

La comunitat per a erradicar el bullying

Por Anna Martín Cuello
sábado 15 de abril de 2023, 12:00h
El bullying, del que som cada cop més conscients, no és un problema únicament a l'escola i de les persones agressores i agredides. Ho és de tota la societat i per això cal que ho treballem plegats.

Els últims mesos, les notícies sobre violències i assetjaments entre menors i joves han omplert els mitjans, fent visible un problema social instal·lat en les nostres relacions de manera silenciosa i dolorosa per a qui ho pateix.

El bullying és una violència entre iguals, sustentada per uns valors, uns rols socials i una ideologia on la superioritat, l'abús de poder i l'agressivitat són conductes apreses socialment.

Són conductes que vulneren els drets humans de molts infants i joves, negatives pel benestar emocional a llarg termini i minvant les capacitats per afrontar les diferents etapes vitals.

Patir durant molt temps baixa autoestima, estrès tòxic, por o inseguretat, poden generar baix rendiment escolar o augmentar les possibilitats de problemes de salut mental greus.

Cal trencar amb l'imaginari que el bullying és un problema de dos, víctima i agressor. Cal obrir el focus i veure que és un problema de totes, on hi juga un paper el grup que observa, no intervé i calla.

L'assetjament és responsabilitat de totes com a societat i, tot i que és obvi que l'escola és essencial, com a espai de socialització i educació, també ho són altres espais i activitats on els infants i joves interactuen i participen.

El bullying va més enllà de l'escola i és imprescindible sensibilitzar al conjunt de la societat per a prevenir i actuar quan es donen conductes agressives i discriminatòries entre infants i joves, i també entre adults.

El treball tutoritzat, amb grups reduïts o a través d'activitats innovadores com els jocs de rol poden ajudar a millorar la convivència i les relacions entre iguals.

Podrem erradicar el bullying si sumem mirades i actuem des de la comunitat, abordant i trencant les normes socials que banalitzen les violències i discriminacions. Sols així podrem crear espais, ciutats i pobles lliures i iguals per a totes. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios