Crònica de la Ronda 1 de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament

Can Massallera, Sant Boi de Llobregat. Eren les 16 h. d’avui, dijous 30 de novembre, quan amb la puntualitat més estricta l’àrbitre principal Hernán Siludakis feia el seu parlament inaugural. L?acompanyaven José Ángel Carcelén, primer tinent d?alcalde de Sant Boi, i dos representants de l?empresa Aigües de Barcelona: Felipe Campos, conseller delegat, i el director de relacions institucionals, Manel Giraldo Vera. Tot seguit, es va estendre un mantell de silenci.

Ens han honrat amb la visita José Ángel Carcelén, primer tinent d’alcalde de Sant Boi, Felipe Campos i Manel Giraldo Vera, conseller delegat i director de relacions institucionals d’Aigües de Barcelona, ​​respectivament.

El cos arbitral contenia la respiració. Els escaquistes estaven expectants. Aleshores, com les aigües entremaliades que el riu remunten, el toc d’una campana va anunciar que començava la ronda de joc. Les peces blanques van prendre la iniciativa i les negres, com passa des de les tres anteriors edicions d’El Llobregat Open Chess, van sortir a la seva trobada. Serà casualitat que a la bandera de Sant Boi hi figuri una gran campana (o no serà casual, ho deixem a la seva elecció), més la nova icona del torneig ha arribat per quedar-s’hi.

Les sorpreses no solen trigar a aparèixer en aquest tipus de proves, en què els participants han d’arriscar per sobresortir, ja que la nòmina de titulats internacionals és extensa. Mostra d’això van ser les taules que va aconseguir el jove talent navarrès Javier Habans Aguerrea (2345) davant del vuitè rankeado, l’indi Abhimanyu Puranik (2627). És un dur ensopegament per al cap de sèrie, ja que les primeres rondes han de servir aquests jugadors com a trampolí per consolidar les seves opcions de victòria, però l’espanyol sembla destinat a obtenir bons resultats en les seves trobades particulars: a l’edició del 2022 el va guanyar .

Alexéi Shírov i Paco Vallejo tampoc no han pogut passar de les taules en el seu debut, però no ens sorprendria que aviat es retrobessin amb els seus millors escacs. I no voldríem deixar l’apartat competitiu sense destacar les meritòries taules del jove MF espanyol Jaime Rey Martínez (2344) amb el dos cops campió de Turquia Vahap Sanal (2608).

Pel que fa al grup B, va saltar la sorpresa al primer tauler. La kazakh Anel Muratova (1720) es va imposar amb les peces blanques al favorit Joachim Beisteiner (2097), d’Àustria. L’asiàtica comença amb força! Queden moltes rondes de joc per venir, sens dubte, però les emocions intenses han començat.

Un altre dels grans atractius d´aquesta edició està tenint lloc en línia, apropant l’art dels herois del tauler als aficionats de tot el món: el GM José Carlos Ibarra Jerez (@GmSpiderIbarra) i la WMI veneçolana Tilsia Varela (@tilsiava), tots dos prestigiosos comentaristes, són la punta de llança de l’atrevit equip de retransmissió de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament. En un esforç coordinat amb les aportacions de les federacions catalana, andorrana i valenciana, a més del club Gijón 64 i de la pròpia organització, el torneig compta amb 55 taulers de retransmissió. Cal destacar que Ibarra, a més de formar part del Top 100 mundial a Blitz, ha llançat recentment un espai al diari Marca, “Jaqueando”, una contribució valuosíssima per seguir popularitzant els escacs.

També volem destacar l’honor que ens suposa haver rebut la visita, per primera vegada, d’una nodrida expedició d’escaquistes d’Uzbekistan, a qui desitgem una estada feliç i profitosa a terres catalanes. Aquests formidables escaquistes, així com la ja tradicional representació de talents de l’Índia, donen bona mostra de la vocació internacional del Llobregat Open Chess Tournament.


Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Per Jorge I. Aguadero Casado, cap de redacció de Peó de Rey

Desplaça cap amunt