Crònica de la Ronda 5 de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament

La cinquena ronda de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament ha tingut com a convidat d’honor el reconegut periodista Leontxo García, que ens va delectar al matí amb una conferència en què va mostrar la vinculació dels escacs amb els avenços en intel·ligència artificial. Leontxo ens ha honrat fent el toc de campana.

Les mestres iranians Sara Khadem i Mobina Alinasab. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

En termes esportius, hem passat el punt mitjà i els escaquistes en millor estat de forma comencen a prendre posicions en llocs capdavanters. Al primer tauler, l’espanyol Yuffa i l’indi Narayanan han fet taules, cosa que aprofita el també indi Chithambaram Aravindh per posar-se líder, amb un sòlid 5 de 5. Un dels grans beneficiats pels resultats de la ronda ha estat Paco Vallejo, que es va imposar amb les peces negres a l’alemany Tobias Koelle i demà jugarà a la taula 3. Al grup B, hi va haver taules als tres primers taulers, per la qual cosa no s’aprecien canvis substancials en una classificació liderada per Robin Coles i Javokhir Bozorov, tots dos amb 4,5 p.

LA CÀTEDRA: PLANTEJAMENT

Us proposem que ens acompanyin amb el següent exercici, extret de la partida que han disputat l’IM Tobias Koelle i el GM Paco Vallejo. L’alemany acaba de jugar Ce5, què farien vostès amb les peces negres? Per què? Al final daquesta crònica tindran la solució.

Koelle, T. – Vallejo, F.

Vam tenir el plaer de prendre te verd amb Leontxo García, que ens va compartir les línies generals de la seva important conferència “Chips i neurones: 250 anys en escac”. En paraules de Leontxo: “El meu objectiu és mostrar que els escacs són apassionants no només pel joc en si, sinó pel que podríem anomenar “la cultura dels escacs”. El joc-ciència ens amplia saber altres camps del coneixement humà. Un és la intel·ligència artificial. Fa tres anys es va aconseguir un dels avenços més importants en la història de la biologia, desxifrar l’estructura de les proteïnes, gràcies al que AlphaZero va aprendre dels escacs i del go. Fa només quatre anys, els experts més grans xifraven en segles poder aconseguir aquest avenç, perquè el nombre de combinacions internes de l’estructura d’una proteïna és similar al nombre de partides diferents en un tauler d’escacs, que al seu torn és més gran que el nombre d’àtoms a l’univers. Aleshores, igual que quan Deep Blue va guanyar Kaspárov i IBM va utilitzar després Deep Blue en molts camps connectats amb el càlcul molecular (per exemple, en la fabricació de medicaments complexos), ara Deep Mind està treballant en diversos camps (salut, canvi climàtic, etc.) aplicant el que han après amb els escacs i amb el go”.

LA CÀTEDRA: SOLUCIÓ

En paraules del GM Paco Vallejo: “Vaig jugar c5. Tot just vaig considerar menjar el Ce5. Com que el peó de d4 sosté l’estructura blanca, la posició demanava dinamitar el centre. Després cal calcular per comprovar les variants. Totes les meves peces estaven actives, a les seves posicions ideals. Feia pena tocar res, em va agradar poder portar aquest nou element: dinamitar el centre. És la jugada que demana el cos, abans que les peces del meu rival es coordinin”.

Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Per Jorge I. Aguadero Casado, cap de redacció de Peó de Rei.

Desplaça cap amunt