Crònica de la Ronda 6 de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament

La matinera victòria de l’escaquista indi Sunilduth Lyna Narayanan sobre el seu compatriota Chithambaram Veerappan Aravindh va condicionar el desenvolupament de la sisena ronda, posant pressió a la resta de jugadors de la zona alta. La preparació de Narayanan va funcionar a la perfecció, donant-li el punt en joc i el que també és molt important: descans. L’IV El Llobregat Open Chess Tournament és una competició molt exigent, solucionar una partida per la via ràpida li donarà un extra d’energia a les rondes finals. Han destacat també les victòries de Vladímir Fedoseev i d’Aditya Mittal a les taules 4 i 6.

Javier Habans ha perdut la imbatibilitat davant l’italià Andrea Stella, que va jugar una variant afiladíssima amb la poc habitual Ch6 davant el desenvolupament de l’Obertura Anglesa. Qui va aprofitar molt bé la sisena ronda va ser l?argentí Fernando Peralta, que demà pujarà a la taula 7 i jugarà amb les peces blanques.

LA CÀTEDRA: PLANTEJAMENT

Us proposem que ens acompanyin amb el següent exercici, extret de la partida que han disputat el GM José Manuel López i el MF Francisco Fiorito. És el torn de les negres. Què farien vostès? Per què? Al final daquesta crònica tindran la solució.

López, JM – Fiorito, F.

Xavier Pérez Llorca, organitzador del Llobregat Open Chess Tnmt.

Hem conversat amb l’organitzador del IV El Llobregat Open Chess Tournament i editor del diari El Llobregat, Xavier Pérez Llorca, que ha compartit les seves experiències amb nosaltres.

– Com va començar la seva vinculació amb els escacs?

– Em va ensenyar a jugar a escacs el meu pare, sent nen, i em vaig aficionar jugant a l’escola, amb els meus amics. Vaig estar jugant de manera més o menys contínua fins als meus anys universitaris.

– Què significa per a vostè organitzar el Llobregat Open Chess Tournament?

M’ho plantejo com una aportació al món dels escacs. Crec que ara puc aportar més organitzant que jugant.

– Què li agradaria que signifiqués per al Llobregat?

– Quan ens vam plantejar la idea de llançar el Llobregat Open Chess Tournament ho vam fer amb la intenció de vincular el nom de la comarca (El Baix Llobregat) a un torneig internacional de primer nivell. Crec que ho estem aconseguint i que és important pel bon nom de la comarca i per oferir als aficionats del món dels escacs una experiència important cada final d’any.

– Quin ha estat el repte organitzatiu més gran?

– Intentar aconseguir la millor qualitat possible del torneig en molts aspectes: la participació de jugadors de primer nivell, la vostra estada còmoda entre nosaltres, l’organització correcta i preveure què és el que podem millorar. En aquesta quarta edició la millora substancial ha estat la retransmissió: 55 taulers, cosa que vol dir que es poden seguir, dia a dia, les partides dels 110 jugadors més ben classificats, amb comentaristes de primer nivell i sense cap mena d’interferència tècnica.

LA CÀTEDRA: SOLUCIÓ

En paraules del jove MF argentí Francisco Fiorito: “Jugué Cb4. Es pot veure que amenaço menjar-li el cavall de f3 amb l’alfil, cosa que provocaria que m’hagués de capturar de dama (per no deteriorar el seu enroc), per la qual cosa el meu Cb4 guanyaria el peó de c2, que hauria quedat desprotegit. Ara bé, quina és la clau d’aquesta idea tàctica petita? La idea després era de tall posicional: debilitar-ne l’enroc. Com? Per evitar la pèrdua del peó c2, cal oposar-se a l’atac de l’alfil contra el cavall. Farà g4, afeblint el seu enroc abans de poder reordenar les peces. La torre d’h8 en sortirà beneficiada perquè, si en un futur proper obro la seva columna (h5), entrarà en joc”.
Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Per Jorge I. Aguadero Casado, cap de redacció de Peó de Rei.

Desplaça cap amunt