Piotr Dukaczewski, un invident que desafia els grans dels escacs a Sant Boi

El dia d’aquesta setmana que vam quedar amb el polonès Piotr Dukaczewski no tenia cap partida. Necessitava descansar després d?una jornada competitiva intensa. “És molt dur aquest torneig per a mi. Hi ha molts jugadors molt bons i joves”, diu mig rient. El torneig a què fa referència és el Llobregat Open Chess que s’està celebrant a Sant Boi -“el torneig obert més fort d’Europa”, com diu Miguel illescas – i que aquest divendres baixa el teló. Dels 240 participants, Piotr és el darrer del rànquing. És també l’únic que és cec . (Publicat originalment a El Periodico a https://www.elperiodico.com/ca/deportes/20231207/dukaczewski-invidente-desafia-grandes-ajedrez-sant-boi-95542225 )

“Normalment, jugo contra jugadors que tenen un handicap. És més fàcil perquè tots tenim el mateix tipus de problemes. Aquí necessito molta concentració i un estat físic fort per rendir amb precisió després de tres o quatre hores de joc. És dur però alhora és un bon entrenament fins i tot si perdo”, explica.

Piotr Dukaczewski, a Sant Boi. / LLOC

Dukaczewski, de gairebé 59 anys, ha estat un dels millors escaquistes cecs del món. Compte amb un títol mundial, diversos subcampionats, diverses participacions en les olimpíades escaquistes i campió en nombroses vegada del seu país per a jugadors amb problemes de visió. Els seus dies de màxim rendiment fa temps que van quedar enrere. Tot i així, s’atreveix a enfrontar-se a mestres i joves prodigis sense impediments visuals.

Aprenentatge primerenc

Diu que fa 50 anys que juga. El seu pare, un jugador amateur, li va ensenyar als 7 i de seguida el va fascinar. No obstant això, quan tenia 9 anys va patir una toxoplasmosi , una infecció que gradualment el va deixar cec del tot. Va continuar disputant partides obertes, però aviat va descobrir que hi ha una històrica tradició entre els escacs i els que no tenen visió. “Al principi vaig jugar tornejos normals amb la memòria; al cap d’un temps vaig necessitar un tauler especial. I vaig descobrir els tornejos per a cecs”.

Ens ensenya el tauler. “Ho tinc des que era petit”. Cada peça té una forma diferent al cap que permet reconèixer-les amb el tacte i cada casella compta amb forat per clavar les peces. “Tinc el tauler a la meva ment. Puc jugar sense tauler, només dient els moviments, això no és cap problema. Formalment cal, encara que sigui per a l’arbitratge. Però, és clar, sense tauler necessito més esforç de concentració. Em resulta més fàcil si de tant en tant puc tocar les peces”.

Piotr Dukaczewski / ELISENDA PONS

En general, les partides es disputen amb dos taulers. El seu, que només toca ell, i el del seu oponent, ja sense el condicionament especial. I verbalitzen els seus moviments. De vegades el rival prefereix no mantenir cap comunicació. Ja se sap com poden ser d’especial aquests genis. Aleshores necessita una assistent que li mogui les fitxes al seu propi tauler.

Treballo en una ONG

Si algú es pregunta si podria posar en dificultats un gran mestre dels que hi ha al món si se li posés una bena als ulls, Dukaczewski respondria que no de manera concloent. Ells també tenen el tauler al cap. “I analitzen variacions molt ràpidament i amb molta precisió. Per als invidents és impossible arribar a aquest nivell”.

No, mai un invident no podria ser campió del món. “Encara que nosaltres podem jugar bones partides davant de grans mestres. Quan estan molt avançades i el rellotge prem cometem errors més sovint perquè necessitem més temps per pensar la situació i analitzar les variacions. El mateix en el procés dentrenar i practicar. Ens cal més temps per assumir el mateix nivell d’informació”.

Explica que a la seva època semi professional entrenava tres o quatre hores diàries. “Ara són tres o quatre a la setmana”. I riu. A Varsòvia treballa en una ONG per a discapacitats que emprene projectes en educació, esport, rehabilitació i assumptes per l’estil alhora que ha estat vicepresident de la International Braille Chess Association (IBCA) . Abandona Sant Boi amb un sac de derrotes, però l’esperit de superació intacte.

Desplaça cap amunt