Crònica de la Ronda 9 de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament

El nostre director, el mestre internacional argentí Marcelo Panelo, toca la campana que comença a l’última ronda de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Ha començat la novena i darrera ronda de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament amb el toc de campana que, per tancar el cercle, ha estat realitzat pel nostre director, el MI Marcelo Panelo. És un moment d’alliberament d’estrès per la feina feta i de deixar volar els ocells dels somnis, planejant les novetats que tindran lloc a la propera edició.

En termes esportius l’expectació es focalitzava essencialment en tres focus: la primera taula, on l’eslovè Vladímir Fedoseev (6,5 p.) i l’indi Sunilduth Lyna Narayanan (7 p.) s’havien de disputar el triomf a la competició; un grup de fins a 9 perseguidors amb 6 p. i la partida que enfrontava l’espanyol en millor estat de forma, Daniil Yuffa (6 p.), amb l’indi Abhimanyu Puranik.

Narayanan (3r a l’esquerra), acompanyat per altres membres de la delegació índia en aquest IV El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

La partida de la primera taula s’ha decidit aviat. Fedoseev, que estava obligat a guanyar, ha plantejat l’Obertura Catalana, una elecció molt sòlida. S’ha fet impossible no tenir al cap el GM espanyol Àlvar Alonso, que ha revitalitzat aquesta prestigiosa obertura en temps recents. El que ha passat és molt cridaner, ja que tant l’eslovè com l’indi han jugat excepcionalment ràpid des del principi, prement psicològicament el seu rival. La corda s’ha tensat fins al límit i el primer a cometre un error greu ha estat l’eslovè, que ha portat un cavall on (segons el mòdul d’anàlisi) no ho havia de fer. L’estratègia de l’indi no va fallar: va aprofitar aquest avantatge per oferir taules, que Fedoseev no ha pogut rebutjar per assegurar-se el subcampionat. Això, en termes generals, perquè la preparació teòrica del formidable Narayanan ha funcionat com una màquina implacable de guanyar partides. Des d’aquí, les nostres felicitacions per la seva brillant participació a El Llobregat Open Chess Tournament, que ja s’havia adjudicat a la seva primera edició.

Els desempats entre el grup de perseguidors han deixat com a tercer classificat del torneig Chithambaram Aravindh. La seva destresa en les eliminatòries de Blitz no ha tingut rival, per la qual cosa l’escaquista indi completa un campionat magnífic.

L’èxit per als escaquistes es quantifica de diverses maneres. Una és la consecució de normes, on una norma és una actuació meritòria que, en arribar a tres, comporta un títol de mestratge. En aquest sentit, estem molt orgullosos de la trajectòria del nostre torneig: a la primera edició se’n van aconseguir 7 (una xifra excel·lent); a la segona, 8; a la tercera, 9 i, en aquesta quarta edició… han estat 14 normes de mestratge!

Menció a part mereix la bona feina dels jugadors i de les jugadores que han participat a l’IV El Llobregat Open Chess Tournament: si el deure dels cavallers del rei Artús era defensar Camelot, el de les persones que juguen als escacs és el d’honrar la història i el bon nom del nostre joc.

Sara Khadem, amb l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret.

El lliurament de premis ha comptat amb convidats de prestigi, entre els quals destaquem l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i el president de la Federació Espanyola d’Escacs, Francisco Javier Ochoa d’Echagüen, entre d’altres personalitats.

Lluïsa Moret, molt amable amb nosaltres, ens ha ofert la seva visió d’El Llobregat Open Chess Tournament: “Com a alcaldessa de la nostra ciutat de Sant Boi, acollir aquesta edició d’El Llobregat Open Chess Tournament és un orgull, perquè vol dir que ens convertim en el epicentre, durant deu dies, de la pràctica dels escacs al més alt nivell. Per tant, ens projectem com a ciutat a nivell internacional amb un esport que per a nosaltres és un referent: tenim moltes escoles on hi ha nens i nenes practicant-ho. Que tinguin a Sant Boi escaquistes internacionals en què es puguin reflectir és una acció meravellosa”.

I, com a tancament d’aquesta edició de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament, que esperem que hagin gaudit tant com nosaltres, us oferim una breu entrevista que ens ha ofert el brillant guanyador, l’indi Sunilduth Lyna Narayanan:

– Les vostres preparacions teòriques han funcionat molt bé. Què ens diria sobre aquest aspecte del joc?

– Les preparacions m’han anat bé, no sols en aquest torneig. Al Qatar Masters les vaig haver de treballar molt contra jugadors com Magnus Carlsen o Hikaru Nakamura (amb qui vaig poder fer taules a l’última partida). És una part important del procés d’entrenament, que m’ha donat un extra de confiança al meu camí com a jugador professional d’escacs.

– Va guanyar el nostre primer torneig i s’acaba d’adjudicar aquesta edició, a més del Blitz. Vostè és un expert a El Llobregat Open Chess Tournament…

– No ho sé… Per ser sincer, quan vaig guanyar la primera edició, el 2019, va ser una gran alegria. Ara he intentat jugar sent pràctic en els moments crítics, amb la confiança que havia aconseguit la victòria al torneig de Blitz.

– Quines han estat les sensacions aquí? S’ha sentit comfortable?

– Per mi El Llobregat Open Chess Tournament és un dels millors tornejos a nivell organitzatiu en què he competit i vull agrair a tots els membres de l’organització el seu excel·lent tracte. Tothom m’ha tractat molt bé, em sent molt confortable i això em motiva molt per jugar aquí.
Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Per Jorge I. Aguadero Casado, cap de redacció de Peó de Rei.

Desplaça cap amunt