Sara Khadem, el valor de la dama

L’escaquista Sara Khadem (1997) és una de les formidables jugadores que han participat en aquesta edició del Llobregat Open Chess Tournament. Sara és un talent que es fa voler pel seu somriure franc i, encara que veient-la passar porta la calma amb ella, la seva història va molt més enllà d’una vida convencional.

Entre els mèrits esportius de l?espanyola, d?origen iranià, figuren el títol de gran mestra i dos subcampionats del món femenins. De fet, fa uns dies el president de la Federació Espanyola, Javier Ochoa, ens va compartir que la Sara, ara la 13a de l’escalafó mundial, té possibilitats objectives de donar-nos el nostre primer campionat mundial femení absolut. Seria un pas majúscul per a la popularització dels escacs a Espanya i, si volen somiar amb nosaltres, sàpiguen que la Sara està treballant amb el prestigiós David Martínez “Divis”, entrenador de la selecció espanyola d’escacs.

D’un temps ençà és habitual trobar notícies sobre Sara Khadem als mitjans de comunicació, relacionades amb el seu gest icònic de jugar sense vel al Mundial de Ràpides i de Blitz celebrat al Kazakhstan, en solidaritat amb les persones que protestaven a l’Iran per els drets de les dones. Seria un error pretendre que Sara sigui una bandera que agitar amb fins polítics, ja que ella mateixa sosté que va ser una acció puntual i que “(…) els veritables activistes són els que defensen les llibertats al país cada dia”, però no està de més recordar que té una ordre de detenció internacional per part de les autoritats de l’Iran i que seria empresonada només posar els peus a la seva terra natal.

Entre les múltiples qualitats d’aquesta dona voldria destacar la dolçor que transmet al tracte personal. A primera vista, quan la Sara juga als escacs recorda una de les cariàtides de l’Erecteion, a Atenes: serena, espigada, silenciosa i, si em concedeixen la confidència, amb un halo d’elegant misteri. Després, al tracte proper es mostra extremadament educada, posseïdora d’una veu delicada que estén en la conversa governant les pauses entre les paraules. És, en aquesta distància curta, que descobrim la Sara aficionada a la poesia, que cuida molt les relacions humanes.

Les partides d’escacs de la talentosa Sara Khadem parlen per elles mateixes. Mostra d’això és la seva victòria davant d’Alexander Donchenko, el 2019, que reproduïm a continuació.

Per Jorge I. Aguadero Casado, cap de redacció de Peó de Rei.

Desplaça cap amunt