Daniil Yuffa, l’harmonia

L’escaquista siberià Daniil Yuffa (1997) ha participat a les edicions de 2021 i 2023 del Llobregat Open Chess Tournament, sent un habitual de les primeres taules de joc en ambdós esdeveniments. Daniil, que juga sota bandera espanyola des de fa dos anys, és una personalitat el talent artisticoesportiu de la qual s’ha forjat, també, en el món de la música. Aquest apassionat de Chopin va haver de triar entre el camí dels escacs o ser concertista de piano, ja que destaca molt en totes dues disciplines. Va optar pels escacs, aconseguint el títol de gran mestre, però els que han tingut el plaer de presenciar les seves interpretacions de sonates hi troben les subtileses i els contrastos que defineixen el seu joc.

En termes esportius, aquest escaquista d’elit es va adjudicar el Festival de Roquetas de Mar, el campionat de partides llampec del País Valencià i el subcampionat del Torneig Ciutat de Barcelona, ​​en un 2021 de somni. Aquest any ha quedat 4t al Campionat d’Espanya i, com a membre de la selecció espanyola, ens dóna un nou impuls a les competicions internacionals. Els seus bons resultats individuals, sostinguts al llarg del temps, fan pensar que el seu Elo actual de 2600 FIDE no és el sostre. Quins nous èxits ofereix el futur a aquest jove talent? Molts, tenint en compte la seva trajectòria.

Daniil Yuffa no és dels que es posen de perfil. Vaig tenir el plaer de conversar amb ell en una cafeteria propera al Llobregat Open Chess Tournament i em va cridar molt l’atenció la seva naturalesa serena, la manera de modular la veu quan es referia a qüestions transcendents a la vida, com ho són l’ètica personal, la devoció pels estudis, amor per la família i el món professional. Hi ha coses que aprenem per la força més, en el cas d’aquest home jove, fa la sensació que està fet de fusta de la màxima qualitat. Valgui com a exemple la carta a Putin que, juntament amb un ampli grup d’escacs russos, va signar en solidaritat amb el poble ucraïnès, un posicionament per la pau que exigeix ​​tenir el cor valent.

Moltes persones associen la imatge de Daniil amb la seva participació al conegut programa de talents del canal Rússia 1 “Amazing People”, en què va tocar peces clàssiques al piano mentre jugava tres partides a la cega de manera simultània. Aquest és el nostre heroi, sens dubte, però els convido a saber-ne com una persona de caràcter humil, conversador proper, molt educat, de veu continguda. A continuació tenen una de les seves belles partides d’escacs, una victòria davant el brasiler Giovanni Vescovi, d’aquest mateix any que s’acaba (Sharjah Masters 2023).

Per Jorge I. Aguadero Casado, cap de redacció de Peó de Rei.

Desplaça cap amunt