El Llobregat Open Chess Tournament gresol de cultures

El torneig d’escacs El Llobregat Open Chess Tournament celebrat al recinte de Can Massallera, a Sant Boi, atrau 210 jugadors del grup A i 77 més del grup B. El GM indi Sunilduth Lyna Narayanan s’imposa a la quarta edició de l’obert.

El Llobregat Open Chess Tournament és molt més que un torneig d’escacs: és un gresol de cultures que enorgulleix la comarca del Baix Llobregat. En aquesta edició, disputada a l’espai Can Massallera (Sant Boi de Llobregat) es va imposar el gran mestre indi Sunilduth Lyna Narayanan. Va guanyar el Grup B el francès Robin Coles. L’artífex? Xavier Pérez Llorca, editor del diari El Llobregat i apassionat escaquista.

Han passat unes setmanes des que va tenir lloc el IV El Llobregat Open Chess Tournament, que és el més fort d’Espanya i un dels principals del món. Dit així, en un parell de línies, sembla senzill, però l’esforç organitzatiu per dur a terme un esdeveniment de tal magnitud és excel·lent. Per fer-nos a la idea, posem en negre sobre blanc algunes xifres significatives: dos grups, 51 grans mestres i incomptables titulats internacionals a l’A i 57.300 € en premis. La nòmina de participants va estar encapçalada per l’eslovè Vladímir Fedoseev (2675). Es va aconseguir un total de… 14 normes de mestratge!

Esforç logístic majúscul

Però, potser valorem les coses només pel que és quantitatiu? Entre els grans atractius de l’esdeveniment celebrat a Sant Boi de Llobregat destacaven la presència de Vaishali Rameshbabu, classificada per al Torneig de Candidates, Paco Vallejo (2668), Sara Khadem (2481), Alexéi Shírov (2668), Daniil Yuffa (2600) i Alan Pichot (2650), entre d’altres talents del joc-ciència, la sola presència del qual il·lumina els taulers. A més, en un esforç logístic majúscul, es van portar a retransmissió les 55 primeres taules, comptant com a comentaristes amb els reconeguts GM José Carlos Ibarra Jerez (@GmSpiderIbarra), molt popular amb el seu espai “Jaqueando” al diari Marca, i WMI veneçolana Tilsia Varela (@tilsiava).

Els atrau el caràcter cerimonial dels escacs? En aquesta edició del Llobregat Open Chess Tournament s’hi ha incorporat un toc de campana que precedeix al començament de cada ronda de joc. Sabien que a l’escut de Sant Boi hi figura, precisament, una campana? Escacs i heràldica es donen la mà, així com història i tradició ho fan.

Presència de personalitats

Les personalitats que ens van honrar amb la seva presència per fer el toc de campana al llarg de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament formen un grup heterogeni i alhora significatiu del teixit social: José Antonio Carcelén, primer tinent d’alcalde de Sant Boi; els representants de l’empresa Aigües de Barcelona Felipe Campos (conseller delegat) i Manel Giraldo Vera (director de relacions institucionals); el vuit vegades campió d’Espanya i editor de la revista d’escacs Peón de Rey Miguel Illescas; Miguel Ángel Grima, president de Sant Boi Empresarial; Lazizjon Kayumov, representant de la delegació de l’Uzbekistan; el periodista Leontxo García; Josep March, representant de la Secretària General de l´Esport i l´Activitat Física a Barcelona; els presidents de les federacions espanyola i catalana d’escacs, Francisco Javier Ochoa d’Echagüen i Pepo Viñas Racionero; Jesús Lozano (CEO de la companyia de transport de mercaderies nacional i internacional Lotrans) i el MI argentí Marcelo Panelo, director del torneig.

Els grans esdeveniments esportius, els que són propers als nostres cors, són aquells que, a més de donar cabuda a l’elit dels jugadors, ofereixen activitats paral·leles. En aquest sentit m’agradaria ressaltar-ne tres de caràcter esportiu i dos culturals.

L’estrella Sara Khadem

La primera activitat, que englobo més en l’àmbit cultural que en l’esportiu, la va protagonitzar l’estrella Sara Khadem, fugida de l’Iran després de negar-se a fer servir el vel i recentment nacionalitzada espanyola. Com a preàmbul a l’IV El Llobregat Open Chess Tournament va impartir una sessió de simultànies al poliesportiu municipal Podium (Viladecans), en què va derrotar 25 contrincants.

La primera activitat esportiva va ser el Blitz Masters, un torneig d’escacs ràpids, amb 20.000 € en premis, que es va adjudicar l’indi Narayanan. Va ser un avís del destí, del seu moment espectacular de forma. Dels espanyols va impressionar Marc Narcís (6è). Va destacar també la bona feina del conjunt arbitral: es necessiten mil ulls i un criteri molt sòlid per controlar tantes taules de joc mentre les jugades se succeeixen a ritme vertiginós.

Blitz femení

La segona va consistir al Blitz femení, que es va adjudicar amb puny de ferro la mestra canària Sabrina Vega (2180) guanyant un premi de 500€ sobre una bossa de 3.150€.

La tercera va ser el 2n Torneig Escolar d’Escacs Sub16, que es va jugar a les mateixes sales que van veure desenvolupar-se les competicions principals. Van ser de facto dos tornejos, un per a joves federats (41) i l’altre per a principiants (65), amb presència de María Antonia Barragán, regidora d’Esports de l’Ajuntament de Sant Boi, que ens va fer saber del seu suport personal a la implantació del escacs com a recurs educatiu de la ciutat de Sant Boi. Ani Vardanyan (1r), del CE Peona i Peó; Mateu López (2n), del CE Tres Peons i Narek Danielyan (3r), de l’Associació Cultural Armènia, van completar el podi del grup de federats. Al grup de no federats, Jan (1r) i Enric (2n) Valera, seguits per Leo Ruiz d’Adana (3r), tots del Col·legi Joan Bardina. L’equip arbitral, excel·lent, va estar liderat pel president dels àrbitres catalans, el llatinista Guillem Cintas Zuazua.

250 anys en escac

 

I, com a colofó, la segona activitat cultural va ser la conferència “Chips i neurones: 250 anys en escac”, a càrrec de Leontxo García, que va mostrar els sòlids vincles entre els escacs i el desenvolupament de les ciències de la computació, així com el seu connexió amb la IA.

El desenvolupament esportiu de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament va seguir una tendència que, vista en perspectiva, té molta lògica, ja que el talentós indi Narayanan es va imposar des del principi fins al final: no va ser casualitat que s’adjudiqués el Blitz, el destí va estar de part seva des del començament fins a la clausura del torneig a ritme clàssic.

Mesurant forces amb la mirada

Els escaquistes, vinguts des dels confins del globus, van afrontar l’inici de la competició mesurant forces amb la mirada. El silenci tens només admetia tractes amb el lleu so dels jugadors component algunes peces al tauler, girant els cavalls per orientar-los al seu gust. Cada ronda, el toc de la campana, com les aigües entremaliades que el riu remunten, va anunciar el moment que tots esperaven.

Al llarg dels dies de joc hi va haver diversos noms propis que van brillar amb llum pròpia. Entre ells, em prendré la llicència de començar per dos joveníssims escaquistes que, si bé encara no han arribat al seu pic de força de joc, no paren de donar-nos alegries, tal com va passar al Llobregat Open Chess Tournament: el navarrès Javier Habans Aguerrea i el català Àlex Villa Tornero. Habans va començar amb una força devastadora, aconseguint bons resultats davant de jugadors de més de 2600 Elo (Puranik, Xírov…), fins que va haver d’inclinar el seu rei davant una afiladíssima variant a l’Obertura Anglesa del carismàtic jugador italià Andrea Stella. Pel que fa a Villa, que no va poder jugar la primera ronda, va arribar amb opcions d?aconseguir norma de MI a la ronda final i, encara que finalment no va poder ser, el prometedor talent patrocinat per El Llobregat va demostrar la seva classe.

Ovació de gala

Vaishali Rameshbabu va ser reconeguda pels seus companys amb una càlida ovació de gala al començament de la segona ronda, ja que acabava de rebre el títol de gran mestra. Un any de somni per a la portentosa jugadora índia, ja que s’havia classificat recentment per disputar el Torneig de Candidates de la FIDE, del qual sortirà l’aspirant que desafiarà pel títol mundial femení la xinesa Ju Wenjun, l’actual campiona. Es dóna la circumstància que el germà de Vaishali, Praggnanandhaa, es va classificar poc abans per disputar el Candidats, amb l’objectiu d’arrabassar-li la corona al xinès Ding Liren. Tindrem un doble enfrontament Xina-Índia per les dues corones mundials? Tindrem dos germans com a reis indiscutibles del joc-ciència? El futur sembla misteriós… i apassionant.

Sara Khadem (2481) va obtenir una brillant victòria sobre un dels favorits al títol, l’indi Sethuraman (2603), baixant-li dels primers llocs. Narayanan: no només per guanyar, sinó per com ho va fer. Especialment a la ronda 6, entrant al tram final del torneig. Recordo que aquella tarda els ulls de tots els presents estaven posats a la partida que disputaria al primer tauler davant el seu compatriota Aravindh. S’esperava una partida llarga, maratoniana… o unes taules de gran mestre per estalviar forces. Tot i això, Narayanan es va imposar en pocs moviments gràcies a una preparació letal en l’obertura. L’educadíssim Sunilduth Lyna Narayanan no havia vingut a terres catalanes a fer turisme: el seu moment és excepcional. Va passar una cosa semblant a la seva partida final, davant Vladímir Fedoseev, ja que es va adjudicar el mig punt que li va valer el títol fent valer la seva força en la preparació de les obertures.

Nombrosa delegació d’Uzbekistan

Menció especial per a la nombrosa delegació de l’Uzbekistan. Els uzbeks, del seu periple per Occident, van tenir altes paraules per al torneig. Els va acompanyar el mitjà audiovisual UzChess i, amb els vídeos diaris que van compartir a les seves xarxes socials, van passejar el bon nom de la comarca del Llobregat per tot el món. En l’aspecte esportiu, Fedoseev va obtenir el subcampionat. Els desempats van deixar com a tercer classificat del torneig a Chithambaram Aravindh. Daniil Yuffa (16è) va ser el primer espanyol. Al Grup B, va guanyar amb autoritat Robin Coles, però el subcampionat va ser per a Javokhir Bozorov i va completar el podi Islombek Sindarov. El primer espanyol va ser Luis Herrera Mellado (20è).

Us proposem que resolguin una posició que es va veure al torneig, comentada al final d’aquesta crònica pel supertalent Paco Vallejo. El blanc acaba de jugar Ce5, què farien vostès amb les peces negres? Menció a part mereix la bona feina dels participants a l’IV El Llobregat Open Chess Tournament: si el deure dels cavallers del rei Artús era defensar Camelot, el de les persones que juguen als escacs és el d’honrar la història i el bon nom de el nostre joc.

L’entrega de premis va comptar amb convidats de prestigi, com l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i el president de la FEDA, Francisco Javier Ochoa d’Echagüen, entre d’altres personalitats. “Les preparacions m’han anat bé. És una part important del procés d’entrenament, que m’ha donat un extra de confiança al meu camí com a jugador professional d’escacs (…) El Llobregat Open Chess Tournament és un dels millors tornejos a nivell organitzatiu en què he competit”.

SOLUCIÓ A LA POSICIÓ: GM Paco Vallejo: “Vaig jugar c5. Tot just vaig considerar menjar el Ce5. Com que el peó de d4 sosté l’estructura blanca, la posició demanava dinamitar el centre. Després cal calcular per comprovar les variants. Totes les meves peces estaven actives, a les seves posicions ideals. Feia pena tocar res, em va agradar poder portar aquest nou element: dinamitar el centre. És la jugada que demana el cos, abans que les peces del meu rival es coordinin”. III

L’Ateneu Barcelonès, col·laborador de luxe

La quarta edició del Llobregat Open Chess va celebrar la darrera ronda del torneig i el lliurament de premis el dia 8 de desembre. Tot i això, les activitats van tenir dos fermalls importants: el dia 9 a la sala teatre de Can Massallera es va celebrar el Primer Torneig Iberoamericà de Partides Ràpides, afavorit per les federacions d’escacs Iberoamericana, Espanyola i Catalana. Hi van participar 150 jugadors vinguts de Portugal, Espanya, Andorra i diferents països del continent americà. Va resultar guanyador el GM argentí, resident a Espanya, Tomás Sosa, que va superar en última ronda el sempre brillant GM Alexéi Shirov, d’origen letó, nacionalitzat espanyol.

L’endemà, 10 de desembre, El Llobregat Open Chess va organitzar en col·laboració amb l’Ateneu Barcelonès una sessió de simultànies oferida per la jugadora més destacada que va participar en aquesta quarta edició del torneig: la WGM Sara Khadem. L´Ateneu, associació cultural, suma més de 150 anys d´història, ha estat i és el principal centre de difusió de cultura i debat a Catalunya, un nucli impulsor de l´activitat intel·lectual. L’esdeveniment es va convocar a la seva seu social, el magnífic Palau Savassona, proper a la Rambla (carrer Canuda, 6). Els jugadors es van donar cita a l’elegant sala Pompeu Fabra, una de les joies del palau.

La jugadora iraniana és l’actual número 15 del rànquing mundial d’escacs femení i campiona d’Espanya (on recentment va sol·licitar asil polític i se li va concedir juntament amb la nacionalitat, tenint en compte la seva activitat a favor dels drets humans i la seva rellevància esportiva).

Sara Khadem es va enfrontar a 20 jugadors (8 dones i 12 homes) de diferents nivells en representació de deu clubs d’escacs i de deu municipis catalans: Barberà Club d’Escacs, Castelldefels Club d’Escacs, Constantí Club d’Escacs, Gramenet Club d´Escacs, Salarius Club d´Escacs (de Salou), Sant Boi Club d´Escacs, Club d´Escacs Tres Peons (de Barcelona), Sitges Prado, Club d´Escacs Gavà i Ateneu Barcelonès. De tots ells, només tres van aconseguir guanyar la partida a la Gran Mestra: Ximena Cortes, del Club Tres Peons, Edu Verdú, de l’Ateneu Barcelonès, i el jove Xavier Escoriza, del Club d’Escacs Gavà. La jornada va resultar molt satisfactòria per a tots els jugadors i per al públic que es va acostar a l’Ateneu per presenciar els enfrontaments. III

Desplaça cap amunt