L’equip d’Uzbekistan posa cap a la quarta edició del Llobregat Open Chess

L’equip d’escacs d’Uzbekistan és una de les estrelles que participen a la quarta edició del torneig EL LLOBREGAT OPEN CHESS. Uzbekistan ha destacat als escacs, amb jugadors com Nordibek Abdusattorov, que va guanyar l’edició anterior de l’Open i després es va convertir en campió mundial de partides ràpides. El torneig compta amb 207 jugadors d?alt nivell i no s?espera que l?augment de participants afecti el nivell mitjà d?ELO. A més, aquest dimecres un campionat simultani a Viladecans -com a avantsala de la competició- amb la presència de la jugadora iraniana Sara Khadem.

L’equip d’escacs d’Uzbekistan, una de les sorpreses d’última hora de la quarta edició del torneig d’escacs EL LLOBREGAT OPEN CHESS (que se celebra al recinte Can Massallera de Sant Boi des del 30 de novembre fins al 8 de desembre), ha partit a primera hora d’aquest dimecres amb rumb a l’aeroport del Prat, on té previst el seu aterratge a les 13.30 hores. L’equip uzbeck, integrat amb una trentena de jugadors, participarà al grup B del torneig, després que el Ministeri de Cultura i Esports d’Uzbekistan sol·licités la seva inscripció gairebé al límit del temps.

La relació entre El Llobregat Open Chess i Uzbequistan és sòlida i cordial. El 2021, el Gran Mestre (GM) uzbeko Nordibek Abdusattorov va guanyar la tercera edició del LLOBREGAT OPEN CHESS. Setmanes després, Abdusattorov es proclamaria campió mundial de partides ràpides, destronant el mateix Magnus Carlsen. La potència d’aquesta exrepública soviètica als escacs va en augment i la seva última generació de jugadors cada cop brilla més a nivell mundial. N’és una prova que l’any passat la seva selecció nacional va donar la campanada en guanyar les olimpíades.

A la quarta edició d’EL LLOBREGAT OPEN CHESS hi concorren un total de 207 jugadors d’alt nivell competitiu, superant la xifra d’inscrits a la tercera edició, que va ser de 175 jugadors, fet que suposa un increment de la participació del 15%. D’aquests 207 inscrits, 187, tenen títol internacional (ja siguin Grans Mestres (GM), Grans Mestres (WGM) Mestres Internacionals (MI), Mestres FIDE (FM) , Mestres FIDE (WGM) i Candidats a Mestre (CM). Destaca la presència de 58 GM. L’augment del nombre de participants no suposarà un descens de la mitjana d’ELO, el sistema de puntuació que utilitza la Federació Internacional d’Escacs (FIDE) per ordenar els jugadors en funció de la qualitat de joc. El 2022, el nivell mitjà d’ELO del campionat es va situar exactament a 2.474 punts i aquest any es calcula que la xifra conjunta estarà per sobre dels 2.300 punts.

Simultànies a Viladecans

El torneig de Sant Boi té com a antesala aquest dimecres la celebració d’un campionat de partides simultànies a l’equipament Podium de Viladecans, en què participa Sara Khadem, de 26 anys, que és la número 15 de la classificació internacional i que aquest any és l’ambaixadora de la quarta edició del LLOBREGAT OPEN CHESS.

Khadem va haver de fugir de l’Iran, juntament amb el seu fill i el seu marit perquè es va negar a posar-se el vel al campionat del Món d’escacs ràpid celebrat al Kazakhstan. Després de demanar asil polític a Espanya, se li va concedir la nacionalitat espanyola i acaba de participar al Campionat d’Espanya d’Escacs, celebrat a Màlaga (del 13 al 21 d’octubre). En aquest torneig ha acabat en desena posició, cosa que l’ha convertit en la millor jugadora classificada al rànquing absolut i per tant s’ha convertit en la nova campiona femenina d’Espanya.