Sara Khadem venç 25 contrincants alhora a la prèvia del Llobregat Open Chess 2023

L’escaquista Sara Khadem, fugida de l’Iran per negar-se a fer servir el vel en un torneig, ha vençut aquest dimecres 25 contrincants en una exhibició de partides simultànies prèvia al Llobregat Open Chess organitzada al poliesportiu Podium de Viladecans. Khadem és Gran Mestra Femenina (WGM), Mestre Internacional (MI) ia més és la vigent campiona d’Espanya, perquè va obtenir la nacionalitat després de demanar asil polític.

La quarta edició d’El Llobregat Open Chess ha tingut com a preàmbul d’excepció aquest dimecres a Viladecans una exhibició escaquista en què la Gran Mestra Femenina (WGM) i Mestra Internacional (MI) Sara Khadem ha derrotat de manera simultània 25 contrincant, de diferents nivells. Khadem, vigent campiona femenina d’Espanya, és originària de l’Iran, país del qual va haver de fugir el 2022 per negar-se a posar-se el vel en un torneig d’Escacs ràpid celebrat al Kazakhstan.

Després de la fugida, en companyia del seu marit (el director de cinema Ardeshir Ahmadi) i el seu fill, l’esportista va demanar asil polític a Espanya, on li va ser atorgada la nacionalitat espanyola per carta de naturalesa, tenint en compte les seves circumstàncies excepcionals. Khadem, de 26 anys, és la quinzena a la classificació internacional femenina i va aconseguir la corona com a millor escaquista espanyola el passat mes d’octubre al campionat nacional d’Escacs celebrat a Màlaga del 13 al 21 d’octubre, on va quedar en desena posició de la classificació absoluta i la primera entre les dones.

Per Masha Amini

Després de la seva excepcional actuació, Sara Khadem ha relatat que es va treure el vel al campionat mundial del Kazakhstan de forma solidària, perquè en aquells moments hi havia a l’Iran per la mort de Masha Amini. “Em vaig sumar. Tothom mostrava el que sentia i per això jo també ho vaig fer”. La campiona ha reconegut que el pitjor de l’exili és que no pot tornar al seu país, però ha assegurat que “viure a Espanya és una cosa que hauria fet igual. No me’n penedeixo”.

La proesa de la campiona hispano-iraniana al prolegòmen del Llobregat Open Chess, escenificada al poliesportiu municipal Podium, ha tingut com a espectadors d’excepció l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, els tinents d’alcalde Olga Morales i Ricard Calle, el regidor Francisco Chacón i el promotor del torneig, Xavier Pérez Llorca. Ruiz va agrair a la jugadora la seva presència a la ciutat i va reconèixer “el valor que ha mostrat per defensar els drets de les dones davant del règim iranià”.

Exemple per a nenes i joves

L’alcalde de Viladecans també ha subratllat el destacat paper que la campiona espanyola juga en un esport amb els escacs dominats pels homes. “Sara és un exemple per a totes les nenes i joves que comencen a practicar un esport. Elles poden aconseguir els mateixos o més èxits que els homes i s’ho han de creure”, ha reiterat Carles Ruiz.

La quarta edició del Llobregat Open Chess, que comença aquest dijous 30 de novembre al recinte de Can Massallera, a Sant Boi, i finalitzarà el 8 de desembre, hi participen un total de 207 jugadors d’alt nivell competitiu, ja que 187 tenen títol internacional, bé Grans Mestres (GM ), Grans Mestres (WGM) Mestres Internacionals (MI), Mestres FIDE (FM) , Mestres FIDE (WGM) o Candidats a Mestre (CM).

Desplaça cap amunt