Sara Khadem debuta com a campiona d’Espanya en un obert amb 286 jugadors de 50 països

La gran mestra d’origen iranià, 15a del món als 26 anys, reprèn una activitat intensa després d’assentar-se a la costa andalusa. (Publicat originalment a https://elpais.com/ajedrez/2023-11-30/sara-khadem-debuta-como-campeona-de-espana-en-un-obert-con-286-jugadores-de-50- països.html ).

Onze mesos després de refugiar-se a Espanya després de jugar sense vel el Mundial de Ràpides al Kazakhstan, Saradasat Khademalsharieh (més coneguda com a Sara Khadem, que es pronuncia Jadem), la iraniana ja és espanyola per carta de naturalesa i campiona nacional. A més, s’ha tornat a entrenar amb intensitat, i des d’avui passarà una prova dura per mesurar el seu estat de forma. És la 4a edició d’un torneig obert, el Llobregat, a Sant Boi (Barcelona), que ha esdevingut el més important dels centenars que es disputen cada any a Espanya.

Khadem no podrà competir amb la selecció nacional femenina fins al 2024 per les normes internes de la Federació Espanyola d’Escacs (FEDA) pel que fa a nous nacionalitzats. Però la seva dedicació a l’entrenament ja és quotidiana, un cop assentada en un lloc de la costa andalusa, que manté en secret per motius de seguretat, amb el seu marit, el cineasta Ardeshir Ahmadi, i el fill de tots dos (Sam, de 20 mesos ). El seu joc al Campionat d’Espanya ja va indicar que es pot ficar entre les deu millors del món, i també coincideixen els que hi han treballat tècnicament, com l’entrenador espanyol David Martínez, Divis.

I Sant Boi, a tocar de l’aeroport de Barcelona, ​​és un bon lloc per confirmar aquesta dedicació creixent. Perquè entre els 210 participants del torneig principal (n’hi ha 76 més al B), en figuren 188 amb títol internacional (d’ells, 41 grans mestres), cosa que significa que cap dels seus nou rivals fins al dia 8 serà fàcil.

L’obert El Llobregat inclou molts elements més interessants. Per exemple, un altre jugador que competeix amb la bandera espanyola des de fa poc, l?argentí Alan Pichot, subcampió d?Espanya des de fa un mes. O un de nacionalitzat fa molts anys, Alexéi Shírov, qui als 51 segueix brillant. O Paco Vallejo, de 41, indiscutible millor espanyol fins fa uns mesos, en crisi després de la mort del seu pare aquest estiu. Tots tres estan entre els favorits al primer premi amb dos exrussos residents a Espanya des de la invasió d’Ucraïna, Vladímir Fedoseiev (ara juga amb la bandera d’Eslovènia) i Kiril Alexeienko (Àustria).

La llista dels vuit primers caps de sèrie es completa amb tres indis perquè, com sempre des de fa més d’un lustre, l’Índia és el segon país en nombre de jugadors (18) com a conseqüència del gran auge dels escacs en aquest país immens per la enorme popularitat del pentacampió del món Viswanathan Anand. Són Narayanan (vencedor aquest dimecres del torneig previ en la modalitat llampec), Aravindh i Puranik.

Una altra gran atracció del torneig és una dona índia, Rameshbabu Vaishali, que acaba de classificar-se contra pronòstic per al Torneig de Candidates, que se celebrarà el proper abril a Toronto (Canadà). Allí es trobarà amb el seu germà, el prodigiós Praggnanandhaa, classificat per al Torneig de Candidats als 18 anys. Vaishali és la 2a dona més forta en teoria al Llobregat, després de Khadem.

Per Leontxo García , periodista especialitzat en escacs d’EL PAÍS.

Desplaça cap amunt