Els candidats al títol mundial d’escacs revelen el model a seguir

El Campionat Mundial d’Escacs 2023 s’està duent a terme a Astana, Kazakhstan, amb l’absència de l’actual campió Magnus Carlsen. La Federació Internacional d’Escacs va seleccionar el segon millor classificat del torneig de candidats 2022, GM Ding Liren, per competir contra el primer classificat, GM Ian Nepomniachtchi. Durant una roda de premsa, tots dos jugadors van fer declaracions sobre quins jugadors van ser els seus models a seguir per perfeccionar el seu nivell escacat.

El Campionat Mundial d’Escacs 2023 ja s’està disputant i té lloc a Astana, una ciutat fundada el 1830 (com Akmola) de més d’1,3 milions d’habitants al Kazakhstan. Com és habitual, els jugadors participants s’enfronten en un matx al millor de 14 partides a un ritme de joc que pot superar les 8 hores de manera ininterrompuda.

Durant la història d’aquesta competició d’alt nivell, hi ha hagut nombrosos esdeveniments que han generat tota mena de controvèrsies i anècdotes, però podem dir amb tota seguretat que aquesta és la més sonada. A molts no se’ns passaria pel cap després del gran esforç que suposa, i és que l’actual campió del món GM Magnus Carlsen va declinar defensar el títol mundial. Aquesta decisió va commocionar la comunitat escaquista, una comunitat que tenia molt al cap el seu regnat i que podria superar àmpliament el de GM Garry Kasparov i GM Emanuel Lasker.

A causa de la seva decisió, va quedar vacant una plaça per a la competició, per la qual cosa la Federació Internacional d’Escacs va haver de seleccionar el segon millor classificat del torneig de candidats 2022 (torneig classificatori per participar al mundial) i és el GM Ding Liren, obviant la participació del primer classificat GM Ian Nepomniachtchi (o comunment conegut com Nepo). Després d’aquesta decisió per part de la federació internacional, el present campionat mundial del qual s’està disputant actualment, quedaria configurada de la manera següent: Nepomniachtchi vs Liren, tots dos desafiadors pel títol mundial d’aquest any.

Els mesos van passar fins que es va celebrar la roda de premsa dissabte passat, dia 8 d’abril de 2023, un acte en què periodistes esportius generalistes de mitjans de comunicació i especialitzats, plata-formes de joc en línia i altres com a creadors de contingut en la plataforma més gran de vídeos o personalitats de força reputació, els feien preguntes sobre com afronten la competició, quines expectatives tenen, com se sent en disputar un mundial, entre d’altres però, no va ser fins al final de la jornada quan un li preguntava a tots dos jugadors: Qui és el teu model a seguir?

Les rialles van envair la sala de premsa després d’aquesta pregunta tan interessant i alhora emotiva i el primer a contestar va ser el jugador rus Ian Nepomniachtchi al·legant que quan tenia entre 5 i 6 anys s’inspirava al 4t campió mundial de la Unió Soviètica del s. XX Alexander Alekhine però que, actualment, va comentar que un pot aprendre en primer lloc de qualsevol jugador de gran nivell però principalment de qualsevol campió mundial, ja que cadascú es pot extreure diferents punts de vista i destacar aquells punts forts que els feien destacar.

Després de la resposta de “Nepo” va continuar el GM xinès Ding Liren (candidat al títol mundial) qui va assegurar que entre els models a seguir per millorar en escacs és, ni més ni menys, una eminència nacional per a la comunitat espanyola d’escacs, un excepcional jugador qui va participar a la tercera edició del nostre torneig internacional que organitzem, elllobregat Open Chess (enllaç), es tracta del GM espanyol Francisco Vallejo Pons (comunment conegut com Paco Vallejo). Hi destaco la seva gran habilitat per jugar una de les defenses més populars en l’estratègia dels 64 escacs, la francesa. Entre els seus models a seguir hi ha el GM Garry Kasparov i el GM Magnus Carlsen.

Tal com informem a la nostra propera edició d’abril, aquest any 2023, quarta edició del torneig que se celebrarà per segona vegada consecutiva a Sant Boi de Llobregat durant el 30 de novembre al 8 de desembre, també comptarem amb la participació de Paco Vallejo, que a hores d’ara ja ens ha confirmat la seva inscripció.

El torneig de candidats segueix el curs ia data d’avui s’han completat tres partides, repartint mig punt per al jugador xinès GM Ding Liren i un punt i mig per al rus GM Ian Nepomniachtchi.

Desplaça cap amunt