www.elllobregat.com

La Candelera de Molins de Rei

Imatge de la fira de l’any 2011
Imatge de la fira de l’any 2011
miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
El proper mes de febrer, a la localitat de Molins de Rei, tindrà lloc la 161ª Fira de la Candelera, un esdeveniment ineludible per tots els llobregatencs i llobregatenques que vulguin participar en qualsevol de les activitats i mostres que proposa aquesta vila vuitcentenària.

Concretament el primer dissabte i el primer diumenge de febrer és quan té lloc la celebració d’aquesta fira que té el seu origen al 1851 (o 1852 segons diverses fonts) gràcies a una petició de l’Ajuntament. La importància d’aquest procediment resideix en el fet que la vila tingués autorització reial per organitzar una fira pròpia, que era un senyal del seu creixement, tant a nivell econòmic com demogràfic. En una primera fase la fira tenia bàsicament un caràcter agrícola i ramader, però més endavant, al 1951 i amb motiu del seu centenari va tenir lloc la primera exposició industrial, comercial i agrícola, donant així una nova dimensió a aquest mercadal del segle XX. La darrera d’aquestes adaptacions als nous temps i nous sectors econòmics va ser a l’any 2005 amb la introducció de la Ciberfir@, orientada a les tecnologies de la informació i la comunicació.

La necessitat de l’existència de les fires ve de molt enrera, en una època on les poblacions distaven molt unes de les altres i la possibilitat d’adquirir els productes necessaris per la vida al camp era més difícil. Però sobretot parlem de grans adquisicions, és a dir, gran bestiar per treball al camp o per omplir corrals, i també vendre, i comprar tots els tipus de llavors que es necessitarien per plantar al llarg de les properes estacions. També era una manera de donar sortida a una sèrie de productes artesanals a un gran públic reunit i també per fer arribar productes de luxe de territoris llunyans.

Etimològicament la paraula “fira” procedeix del llatí feria i vol dir festa o dies de festa consagrats al descans. Al món romà tenim nombrosos exemples: forenses feriae eren les vacances dels tribunals de justícia, piscatorum feriae eren les festes dels pescadors, etc. Més endavant la paraula feria es va utilitzar per enumerar els dies de la setmana en el llatí tardà del calendari cristià: el dilluns era prima feria, el dimarts secunda feria, etc., un ús que ha continuat avui dia a la llengua portuguesa. També ara per nosaltres un dia de fira pràcticament és un dia de festa on no es treballa, encara que no en termes majoritàriament religiosos com era el cas en època romana.

Tal i com apunten Albert Carrera i Lídia Torra al seu llibre “Història econòmica de les fires a Catalunya” (Generalitat de Catalunya, 2004) a mitjans del segle XIX hi ha molts elements que impulsen la creació de diverses fires arreu de Catalunya, com per exemple la nova divisió geogràfica i administrativa del territori, les millores en les vies de comunicació ( com la xarxa de camins i canals), el desenvolupament del ferrocarril i també el fet que al 1853 es van atribuir les competències sobre fires i mercats als ajuntaments. Fins al 1850 existien diverses fires com les de Vilafranca del Penedès, Terrassa, Sabadell, Girona, Figueres, Olot, Igualada, Tortosa, etc., totes situades a nuclis urbans i industrials, però el veritable desenvolupament firal es va dur a terme a poblacions amb menys de 3000 habitants, situats a àrees més rurals.

La fira de Molins de Rei va ser una de les primeres d’aquest tipus creades al Baix Llobregat, ja que a tot el territori català es celebraven moltes, més de 200, però gairebé cap a aquesta comarca. Encara que també és cert que a mitjans del segle XIX les quatre províncies catalanes no es dividien en comarques, sinó en partits judicials, com el de Sant Feliu de Llobregat amb la fira de Cornellá, especialitzada en bestiar mular. La creació de la Candelera es deu a una iniciativa d’un grup de propietaris de gran poder adquisitiu i també del propi Ajuntament de la vila, ja que la celebració d’aquest tipus d’aconteixement dotava de cert prestigi al municipi. Gràcies al constant augment de la participació, tant del públic assistent com dels nombrosos expositors s’ha aconseguit que la fira no desaparegués com sí que va passar al llarg del temps amb altres fires de Catalunya.

Però, per què es va instaurar la seva celebració concretament en aquesta data? Una interpretació és que, en una època més religiosa que la nostra d’avui dia, la tradició marca el dia de la Candelera, que exactament és el 2 de febrer (40 dies després del 25 de desembre), com el final del cicle de Nadal, hora de desmuntar el pessebre i potser quan es podia tornar a la rutina del treball i la normalitat de la vida diària. A més, segons el Calendari del pagès, publicat al 1856, els dies 2 i 3 de febrer són els més propicis per plantar arbres i els planters de la fira hi feien doncs un gran negoci. El 2 de febrer marca la meitat exacta de l’hivern i calia estar preparat pels treballs al camp que la primavera comportava. I un altre fet és que de les més de 200 fires que es celebraven a diferents localitats, només les de Crespià (Figueres), Centelles (Vic) i Isona (Tremp) tenien lloc al mes de febrer.

Sigui com sigui la persistència de la gent durant generacions a aconseguit que la fira perdurés fins els nostres dies i ara la vila de Molins es veu recompensada. Ben aviat podrem tornar a gaudir d’aquesta fira amb tota la família, doncs l’oferta de la Candelera és molt i molt àmplia, per a tots els gustos i totes les edats. Així doncs, ens veurem a Molins de Rei!. ||
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios