www.elllobregat.com
    2 de marzo de 2024

Monografic

Una participación histórica tiñe de naranja el Baix Llobregat

Junts pel Sí es, por menos de 12.000 votos, la lista más votada mientras que Ciutadans casi triplica su electorado venciendo, incluso, en grandes enclaves socialistas

Salvador Esteve, darrer president de la Diputació de Barcelona, deixa la primera línia de la política (Foto: Imanol Crespo (arxiu))
Salvador Esteve, darrer president de la Diputació de Barcelona, deixa la primera línia de la política (Foto: Imanol Crespo (arxiu))
Dels resultats de les eleccions municipals sortirà la representació política dels principals òrgans supramunicipals
Un govern que governi

La Tribuna. Per Núria Marín, alcaldessa de L'Hospitalet (PSC)

Els catalans tenim, el proper 27 de setembre, la tercera cita electoral autonòmica en tan sols sis anys. D’aquests comicis n’haurà de sortir un govern que ha de seguir dirigint el país. Si alguna cosa ha caracteritzat els governs d’Artur Mas és que han governat poc.
Colau gira a l’esquerra l’AMB
Un tripartit format per PSC-Entesa-ERC i presidit per l’alcaldessa de Barcelona governa l’ens metropolità
Una alta participació al Baix i L’Hospitalet pot aigualir la majoria independentista
Les darreres eleccions autonòmiques van registrar una participació de més del 68%, xifra rècord al territori. El vot ‘no’ independentista domina al Llobregat, tot i que es pot donar un creixement d’ERC (a Junts pel Sí) i de les CUP
“Esto sigue siendo una dictadura”

Entrevista a Eduardo REYES, número seis de Junts pel Sí, líder de Súmate y vecino de Cervelló

Por Dayana García Blas
“Espero que el electorado castigue a Mas por el maltrato que ha sufrido la comarca”

Entrevista a Eva GRANADOS, número dos del PSC por Barcelona y vecina de Pallejà | Per Pere Ríos

“Por primera vez en la historia, el 27-S podemos ganar a los nacionalistas”

Entrevista con Fran HERVÍAS: Secretario de Organización de Ciutadans, séptimo de la lista y vecino de L’Hospitalet

Por Joan Carles Valero
“Si el votante de las generales se moviliza podremos comprobar que los que quieren romper la sociedad catalana son minoría”. “Como segunda fuerza, estamos en condiciones de liderar un gobierno de unión, al que se pueden sumar PSC y PP”.
“Artur Mas se equivoca: en el Baix Llobregat no nos vamos a ir de puente”

Antonio GALLEGO: Portavoz Adjunto del Partido Popular en el Congreso, núm. 3 en las listas del PPC y vecino de El Prat

“El proceso lo entierra todo: tratan de esconder la bancarrota de la Generalitat y la corrupción masiva, pestilente y vergonzosa”. “Una DUI es una barbaridad; al día siguiente no podrían ni pagar el papel higiénico de los colegios”.
Baix dividido: C’s conquista las grandes ciudades frente al triunfo del independentismo en los pequeños municipios
Junts pel Sí vence en el Baix y Ciutadans sorprende con el triple de votos, superando al PSC en sus grandes ciudades. Los comicios se convirtieron en una fiesta democrática con un nivel de participación histórico de casi el 78%

Entrevista (2° parte)

Els primers compromisos dels 31 alcaldes del Baix Llobregat i L’Hospitalet i els seus equips de govern

El Llobregat fa tres preguntes a tots els alcaldes dels 31 municipis del nostre territori A més, oferim la relació de càrrecs de responsabilitat de tots els governs municipals ja constituïts

1. Si mirem el que és urgent, quina mesura o mesures pensa prendre de manera immediata?
2. Si atenem a l’important, quins són els assumptes més rellevants que es compromet a tirar endavant en aquesta legislatura?
3. .Aquestes eleccions han dibuixat un panorama més complex i plural. Quina serà la seva forma de relacionar-se amb les altres formacions polítiques? Com serà la seva política de pactes?

Entrevista (1° parte)

Els primers compromisos dels 31 alcaldes del Baix Llobregat i L’Hospitalet i els seus equips de govern

El Llobregat fa tres preguntes a tots els alcaldes dels 31 municipis del nostre territori A més, oferim la relació de càrrecs de responsabilitat de tots els governs municipals ja constituïts

1. Si mirem el que és urgent, quina mesura o mesures pensa prendre de manera immediata?
2. Si atenem a l’important, quins són els assumptes més rellevants que es compromet a tirar endavant en aquesta legislatura?
3. Aquestes eleccions han dibuixat un panorama més complex i plural. Quina serà la seva forma de relacionar-se amb les altres formacions polítiques? Com serà la seva política de pactes?
Mercè Conesa, primera dona presidenta de la Diputació, ara més plural i Llobregatina
L’ens es constitueix amb l’alcaldessa de Sant Cugat com a presidenta després del pacte CiU-ERC, i els vots del PSC. Tres dels set grups polítics tindran un líder del territori:
Pilar Díaz (PSC), Arnau Funes (Entesa) i Miguel Garcia (C’s)

Monogràfic polític - Enquesta electoral encarregada per El Llobregat

CIUDADANOS se convierte en la segunda fuerza política del Baix
El PSC mantendrá casi todas las alcadías de la comarca, aunque sin mayoría absoluta. Nuestro territorio se muestra menos independentista que hace cuatro años. C’s y Podemos: Ejemplos de como las televisiones han ganado las próximas municipales

Entrevista (3° parte)

Els primers compromisos dels 31 alcaldes del Baix Llobregat i L’Hospitalet i els seus equips de govern

El Llobregat fa tres preguntes a tots els alcaldes dels 31 municipis del nostre territori A més, oferim la relació de càrrecs de responsabilitat de tots els governs municipals ja constituïts

Les respostes de l'alcalde de Martorell no van arribar a la redacció d'El Llobregat a temps de ser incloses a la nostra edició de paper. Les publiquem dilluns 27 de juliol, data que han arribat.
“Estamos retrocediendo: la crisis se ha convertido en algo estructural camuflada con datos estadísticos”
“Un trabajo hoy no es lo mismo que un trabajo de hace cuatro años. El PP juega con los números”. “Tenemos a la mitad de la gente que está en paro sin cobertura; en la más absoluta de las miserias”
El Baix va marcar el seu rècord de participació a les darreres eleccions autonòmiques
Més que a les primeres eleccions autonòmiques ja en període democràtic, datades a l’any 1980; més que quan una àmplia majoria demanava el fi del període convergent per votar partits d’esquerres i que donarien pas als cèlebres tripartits.
El tacticisme polític tant per part del Govern català, principal impulsor del procés al capdavant de les institucions, com del Govern espanyol -absort en el seu immobilisme- ha estat evident al llarg de tot el procés que ja fa un lustre que dura.

Castelldefels

Pacto anti PP y anti Reyes

Por Sergi Santiago

El PP ha perdido Castelldefels, su única alcaldía en el Baix Llobregat. Un pacto entre PSC, Movem (que integra ICV, EUiA, MES, EQUO y Entesa), ERC y Castelldefels Sí Pot (partido con el que se presentaba el círculo de Podemos) ha arrebatado a Manuel Reyes el bastón de mando que ostentaba desde 2011, pese a ser la lista más votada.

Sant Joan Despí

Poveda refleja la hegemonía del PSC
Antoni Poveda ha sido reelegido como alcalde Sant Joan Despí tras lograr la mayoría absoluta –de las pocas que se han dado en el Baix- en las municipales del 24-M.

Corbera

Corbera es fa sobiranista
L’independentisme suma una nova alcaldia al Baix. Montserrat Febrero (ERC) és ja la nova alcaldessa del municipi tot i empatar a vots pràcticament amb el PSC.

Abrera

Nou alcalde, mateix partit
Jesús Naharro (PSC) és ja el nou alcalde d’Abrera després de repetir els resultats de la seva antecessora, Maria Soler.

Cervelló

Ahora Sí se Puede, al govern
La candidatura més votada a les eleccions del 24-M, M’estimo Cervelló-PSC-CP, s’ha fet amb l’alcaldia del petit municipi del Baix.

Collbató

Guerra oberta contra els socialistes
Ple d’Investidura intens també el que es va viure a un dels municipis més petits del Baix, Collbató.

Cornellà

Balmón queda en minoría
Por Beatriz Fontseré
L’Ajuntament de Cornellà s’ha constituït amb sis partits polítics, sent el mandat municipal amb més diversitat política des que va començar la Democràcia espanyola. Fins el 2019, el PSC, Cornellà en comú-Crida per Cornellà, Ciutadans, ERC, ICV-EUiA i PP formaran part del plenari municipal.

La Palma de Cervelló

La Palma Sempre governarà en minoria
El municipi baixllobregatí tornarà a tenir com a alcalde a Xavier Gonzàlez, cap de llista de La Palma Sempre, candidatura més votada, novament, a les darreres eleccions del 24-M.

Sant Boi

Lluïsa Moret confia també en el pacte tradicional amb ICV
Por Dayana García Blas
Lluïsa Moret és investida alcaldessa de Sant Boi gràcies al pacte de progrés entre el PSC-CP (10) i ICV-EUiA-Mes (4). La dirigent ha assegurat que l’acord en aquesta legislatura ve determinat per la trajectòria històrica que els avala, pels objectius i els compromisos que comparteixen i pel bon clima de treball conjunt.

Viladecans

Suficiente para repetir coalición
Por Vanesa Maillo García
Pese a perder un concejal cada partido respecto a las elecciones municipales de 2011, el PSC y ICV han podido renovar el pacto de gobierno con 11 y 2 miembros cada uno que suman los 13 que ofrece la mayoría absoluta en el Pleno.

24-M. Elecciones municipales:

Comença la major festa democràtica local
Fins a 248 candidatures es presenten arreu del Baix Llobregat i L’Hospitalet, amb bona presència dels partits alternatius

Sant Feliu de Llobregat

Reconciliació històrica d’esquerres
La capital del Baix Llobregat, Sant Feliu, tornarà a tenir un govern de coalició d’esquerres amb ICV i PSC com a màxims representants, i en el que també es podria sumar ERC si es donen les condicions.

24-m: especial eleccions

Por Dayana García Blas
El Comité de Garantías de Podemos Catalunya tiene mucho trabajo en El Prat, Viladecans, Gavà, Castelldefels, Santa Coloma de Cervelló y Sant Andreu de la Barca, entre otras poblaciones donde miembros de la formación que lidera Pablo Iglesias han usado la marca “Si se puede” para presentarse a las elecciones municipales del 24 de mayo.
Por Eva Jiménez Gómez
Algunos no se enteran o no se quieren enterar de que los agujeros de nuestra democracia ya no se tapan con parches, sino que hay que repensar de nuevo todo el sistema. La polémica de los bloques electorales constituye un buen ejemplo.

Pallejà

Ascensión Ratia, alcaldessa ecosocialista
L’agrupació Entesa, liderada per Ascensión Ratia, ha acabat amb l’etapa convergent a l’alcaldia del municipi després del govern d’Ismael Álvarez.

24-m: especial eleccions

Podemos se diluye en el Baix en una lucha por el copyright

Los enfrentamientos entre miembros de Podemos Viladecans, pendientes de sentencia

Por Dayana García Blas
Algunos miembros de Podemos Viladecans siguen a expensas de la resolución de sentencias judiciales por presuntas actuaciones ilícitas. Según Tobaruela, los militantes de Podemos pueden integrarse en confluencias populares como “Guanyem”, pero no crear partidos instrumentales.

Sant Esteve Sesrovires

Rallo, primera alcaldessa de Sant Esteve
Un quadripartit entre quatre de les sis forces representades al consistori de Sant Esteve Sesrovires ha permès que el municipi tingui, per primera vegada a la seva història, una alcaldessa al front del consistori.

Castellví de Rosanes

Fem Poble (ERC) dóna l’alcaldia a CiU
Els comicis van deixar, a Castellví de Rosanes, una representació tricolor on la victòria va ser per CiU, tot i que es va quedar a un regidor per assolir la majoria absoluta.
ICV podría necesitar en El Prat un tripartito por primera vez en su historia

Monogràfic polític

El enclave ecosocialista por antonomasia del Baix Llobregat, El Prat, se podría enfrentar a una situación insólita en el municipio: gobernar en minoría o pactar a tres bandas con un tripartito de partidos de izquierdas.
Deixarà de governar el PSC a Cornellà després de 30 anys?

Monogràfic polític

En la política municipal de Cornellà, les eleccions del maig arriben amb algunes cares noves i amb un mateix objectiu pel que fa als partits de l’oposició: acabar amb el monopoli socialista.
Carles Ruíz, el as del PSC para evitar el auge de Podemos

Monogràfic polític

Por Dayana García Blas
Aunque el espectro político mantenga en alza la aparición de Podemos en el nuevo mapa electoral, en Viladecans no se esperan grandes cambios el 24 de mayo con las elecciones municipales.
El PSC de Sant Boi necessitarà canviar de soci de govern

Monogràfic polític

Ciutat gran, al Baix Llobregat, és sinònim de govern socialista. L’Hospitalet, Cornellà i Sant Boi són els grans exemples. A diferència, en canvi, de les altres ciutats Sant Boi no ha aconseguit un gran capità socialista a la comarca i a Catalunya, com va ser, en el seu moment, Montilla o ara Balmón i Poveda.
L’Hospitalet: del todo para uno al unos para todo

Monogràfic polític

Por Eva Jiménez Gómez
Hace tiempo que se habla de la crisis de la democracia representativa, de la desafección ciudadana de la política tradicional, del final del bipartidismo PP-PSOE. Pues bien, todos estos discursos podrían adquirir forma y consistencia en las próximas elecciones municipales del 24 de mayo.
0,6708984375