www.elllobregat.com
    21 de abril de 2024

Els 100 Reptes

Baixllobregatins i metropolitans
L’AMB guanya terreny al Consell Comarcal com a futur ens administratiu que podria incloure part del Baix Llobregat. Balmón i Poveda, ambdós, vicepresidents de l’AMB, veuen amb bons ulls passar a forma part d’un ens metropolità juntament amb municipis del Barcelonès
És una de les assignatures pendents, inqüestionables des de la inauguració de la nova Terminal 1 de l’Aeroport de Barcelona – El Prat. En canvi, més d’un lustre més tard encara no arriba el tren llançadora que l’ha de connectar amb el centre de la ciutat comtal.
La seguretat laboral suspèn al sector serveis
El nombre d’accidents laborals del Baix apunta a seguir una tendència a l’alça; en concret, els accidents mortals han augmentat un 14,29% respecte el 2013
L’ampliació de l’institut d’educació secundària és una reivindicació amb un llarg recorregut al municipi de Pallejà. Finalment, el passat mes de març es va donar el primer pas, ja que la Generalitat va acceptar el projecte i el Departament d’Ensenyament va redactar les modificacions a efectuar.
Esparraguera acoge una de las representaciones más antiguas del territorio catalán, “La Passió”, que también se presenta en Olesa y Montserrant.
El cost total del projecte és de 2’3 milions d’euros; l’Ajuntament pagarà 650.000 euros del projecte
Sant Climent requereix un servei d’atenció sociosanitària per a la gent gran. Amb quasi 4 mil habitants els climentons no disposen d’un punt sanitari de referència dins el municipi, cosa que fa que s’hagin de desplaçar a ciutats properes com per exemple Viladecans.
El Barri dels Àngels és un dels nuclis històrics de Castellví de Rosanes. Per aquest motiu l’Ajuntament del municipi -de la mà amb el bisbat de Sant Feliu de Llobregat, donat que els immobles del barris pertanyen a la parròquia de Castellví- està treballant en un nou projecte de millora i urbanització dels Àngels.
Fontsanta i Almeda gaudiran de dos nous equipaments culturals
Por Beatriz Fontseré
El projecte Espais de Lectura és una iniciativa coordinada entre l’AMB i l’Ajuntament de Cornellà
Continua paralitzat el trasllat de la vella central elèctrica
El passat mes de gener es va fer el canvi d’un transformador de la central per culpa del soroll que emetia i les molèsties que generava al vecindari
Repetir l’èxit de la plaça Europa
És el repte més important de la ciutat actualment i el més viable ara per ara. Després del nou impuls que va rebre al mes de gener de 2014, el projecte de perllongament de la nova Granvia fins al riu Llobregat ha de convertir-se en una realitat visible a partir de 2017, quan estan previstes que s’iniciïn les primeres obres.
El Districte Cultural, al cor de la ciutat

Per Jaume Graells - Regidor de Cultura de L'Hospitalet

L’Ajuntament de L’Hospitalet ha situat la cultura en el centre de la política municipal. La cultura com a creació i com a font de riquesa. Per això, ha decidit donar un clar impuls al desenvolupament de les indústries creatives, alhora que proporciona suport als creadors.
La crisis gana la batalla
El traslado del cuartel militar se paraliza por falta de fondos
Esplugues s’ha presentat al programa de subvencions per a la millora d’infraestructures i de competitivitat de polígons industrials i àrees d’activitat econòmica 2014-2015 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb l’objectiu de dur a terme una remodelació del polígon industrial del Gall.
La Colònia Güell alberga una de les mostres més importants del modernisme de Gaudí, la Cripta, que es troba inclosa en terme municipal a Sant Coloma de Cervelló.
Ligeros, aromáticos y de poco cuerpo. La denominación de origen Penedès es famosa por sus vinos blancos, aunque también incluye vinos de aguja y rosados, junto con una pequeña producción de tinto.
Marca “Made in Gavà” para atraer empresas
Por Vanesa Maillo García
Otra iniciativa que conjuga objetivos económicos y turísticos en la misma línea de hacer valer la relevancia metropolitana de Gavà es la creación de la marca “Made in Gavà”, que pretende sumar empresas y actividades con el fin de impulsar la actividad económica y crear empleo.
Por Vanesa Maillo García
Entre los retos del municipio figura en lugar destacado garantizar los servicios sociales básicos y una decidida apuesta por el modelo de enseñanza pública.
Por Vanesa Maillo García
Uno de los retos más destacados que se ha propuesto el municipio de Gavà, situado en el sud del Baix Llobregat, es impulsar el desarrollo empresarial de sus polígonos industriales.
El nou Pla de Llevant genera les primeres reaccions contràries
Por Dayana García Blas
Casi 3.000 habitatges sostenibles, una escola, un institut, un nou Centre d’Atenció Primària (CAP) i, fins i tot, un museu es construiran a Viladecans
Por Dayana García Blas
La Formació Dual permet un vincle més proper entre l’empresa i l’estudiant
Por Vanesa Maillo García
L’administració municipal té l’ull posat en la reactivació econòmica de la ciutat on entra en joc la construcció del The Style Outlet a la zona de Ca n’Alemany, que obrirà les portes a la tardor de 2016, y generarà més de 1.300 llocs de treball directes e indirectes que oferiran les 100 botigues implantades y els establiments de restauració.
El Prat desarrolla el ensanche sur ante la imposibilidad del norte
El Prat de Llobregat se congratuló, recientemente, con un estudio de la Fundación de Estudios de Economía Aplicada que la situaba como la ciudad de España con menos desigualdades, es decir, con menor diferencia entre rentas.
Després de sis anys del tancament de l’antic local, l’Esplai Arc de Sant Martí de Torrelles tornarà a tenir espai propi gràcies a la col·laboració de tots els actors implicats
Molins inicia les obres de la nova biblioteca, sense consens
L’Ajuntament de Molins de Rei posa en marxa, aquest mes d’abril, el que apunta a ser el seu projecte estrella, que comporta una inversió de 4’56 milions d’euros i suposa la reforma de 4.933 m2.
Siempre nos quedará Brooklyn

Por Manuel Calderón - Periodista

Un amigo me manda un mensaje que, en una primera lectura, no acabo de entender: “Vamos a ser el Brooklyn de Barcelona. Avisa a tú madre”. La imagen es de tal impacto que debo esperar un rato para procesarla.
El teatro Núria Espert ha revolucionado el municipio
Cuando hablamos de modernidad, para nada nos viene a la mente un teatro, un equipamiento que desde los orígenes de la democracia -también en las antiguas sociedades- ha sido fundamental para los pueblos. Sant Andreu de la Barca, en cambio, es la última prueba de que la cultura puede ser dinamizador, cohesionador y, por que no, motor de un municipio.
Els reptes de futur de Cornellà es centren en superar la crisi i pintar de verd la ciutat
Por Beatriz Fontseré
Cornellà és una ciutat amb 7.117 persones sense feina i una taxa d’atur del 16’2%, segons ha publicat a l’abril el Consell Comarcal del Baix Llobregat. És una de les ciutats més denses de la zona, amb gairebé set quilòmetres quadrats i 86.687 habitants (al 2013).
Situada entre el Papiol i Sant Cugat, la Pedrera Berta està pendent de convertir-se en un abocador. A finals de l’any 2012, la Generalitat va presentar el projecte que suposaria dotar el bressol de la mineralogia catalana i el jaciment de minerals més visitat de Catalunya amb una nova funció, fer de recipient de residus.
“L’obra més important del Baix Llobregat és l’intercanviador de la Torrassa a L’Hospitalet”
Les infraestructures d’un Estat són la seva carta de presentació com a país modern. Són tan importants que tant dictadors en el seu moment com ara demòcrates les han utilitzat per fer política i alçar la banderola de les infraestructures per guanyar-se la confiança de la ciutadania.
Sant Feliu promou el futur de la rosa
L’Exposició Nacional de Roses mostrarà fins a 10.000 exemplars d’hivernacle, jardí o en flor de 150 varietats diferents
Torrelles aposta per la silvopastura per evitar nous incendis
L’estiu de 2013 a Torrelles va tenir lloc un fet molt inusual. Un incendi iniciat a Vallirana va arribar fins a les muntanyes de Torrelles i Cervelló, cremant un centenar d’hectàrees entre els tres municipis.
La C-55 manté els alts índex de sinistralitat
La carretera C-55, entre Abrera i Manresa, ha patit en els últims deu anys 1.160 accidents de trànsit, essent així un punt negre de la zona.
Amb el pas del temps, el sector agrari ha patit un creixent abandonament. Per aquest motiu, Olesa de Montserrat ha aprovat un reglament que permetrà als seus ciutadans involucrar-se en aquest camp.
Viatge al centre de la terra
Por Dayana García Blas
Dels 958 metres de la cova de Salnitre de Collbató, només 550 formen part del recorregut visitable. La “malaltia verda” afectava a les roques de la formació subterrània fent-la malbé
Contra els blocs electorals
El Col•legi de Periodistes de Catalunya ha presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg contra els blocs electorals. Així ho han confirmat la degana de l’entitat, Neus Bonet, i el vocal de la Junta Carles Prats, que han presentat tota una sèrie d’iniciatives que des de l’òrgan representatiu dels periodistes de Catalunya es portaran a terme amb l’objectiu de suprimir els blocs electorals.
El tradicional vermut, convertit en tendència

Especial Sant Jordi 2015

Por Dayana García Blas
El vermut fa més d’un segle i mig que està en el nostre país”, assevera l’abrerenc Josep Sucarrats, director de la revista Cuina, que ha escrit junt amb dos periodistes més, en Sergi Martín i en Miquel Àngel Vaquer, un llibre monogràfic titulat: Teoria i pràctica del vermut.
La inspiración se encuentra en pocas palabras y entre las nubes

Especial Sant Jordi 2015

“‘Frases al Vuelo’ es un libro de lo que han dicho otros, de las cosas importantes que los demás comunican y que muchas veces perdemos al vuelo mediático de los días”. El periodista Agustín Rodríguez publica un recopilatorio de citas y reflexiones breves en un libro “sobre la vida” para dar libertad a la imaginación y la inspiración individual
Pere Ríos: “El origen de la fortuna de Jordi Pujol está en Banca Catalana; pero los jueces miraron al techo”

Especial Sant Jordi 2015

El periodista santboiano de El País publica ‘Banca Catalana: caso abierto’ para narrar “lo que no se contó del escándalo que enriqueció a Jordi Pujol y su familia. Ríos se entrevista con los actores implicados en el caso Banca Catalana, entre ellos, la magistrada Margarita Robles que reconoce que algunos jueces ni se leyeron el sumario

Especial Sant Jordi 2015

Por Dayana García Blas
La comarca del Llobregat reuneix tots els requisits culturals i d’oci per celebrar una festivitat única que identifiqui als seus ciutadans i els faci partícips

Especial Sant Jordi 2015 - Por Mariano Martínez, editor de rúbrica editorial, comunicador y escritor

Tinc la tossuda mania de creure que molts poetes han escrit tot el que necessitem llegir, escoltar, sentir, molt abans que a nosaltres ens arribi aquesta paraula. Adrienne Rich ens va deixar caure que va venir que “les paraules són mapes”, i recullo el seu testimoni per assabentar-me què ocorre en les línies que delimiten el Baix Llobregat.
L’Arxiu es renova per mantenir viu el record de la cultura comarcal

Especial Sant Jordi 2015

El Baix Llobregat està d’estrena tot i que parlem del passat cultural de la comarca. No és contradictori ni molts menys; de fet, sempre serà un repte mantenir i conservar els coneixements del passat com a lliçó de futur.

Por Manuel Rosillo - Presidente de la patronal AEBALL

A lo largo de la historia, el ser humano ha ido transmitiendo los oficios a través del aprendizaje. No es objeto de este artículo realizar un recorrido histórico, pero sí que conviene conocer la raíz del concepto DUAL, que se remonta a la reforma del Ministro de Educación Wilhelm von Humboldt, a principios del siglo XIX en Alemania, que planteó la educación para el trabajo.
La FP Dual mejora la inserción laboral de los jóvenes
La coordinación y el trabajo conjunto entre los centros docentes y las empresas hace que la formación dual represente una vía más efectiva para la inserción laboral
Recuperar y compartir el espacio público, la mejor manera de convivir
Itaca y Marianao se sumaron en julio de 2014 a este proyecto de la Caixa que valora el análisis previo más que la intervención
El Consorci per a la Normalització Lingüística inicia una campaña para fomentar el estudio del catalán; en la comarca tiene 5 de sus 22 centros
La educación es un derecho, no un privilegio
Por Vanesa Maillo García
El Baix Llobregat y L’Hospitalet buscan promover la igualdad de oportunidades mediante el incremento de ayudas y becas
El nou hospital de Sant Llorenç s’enllestirà al 2019
Por Dayana García Blas
L’Hospital del municipi “s’ampliarà el doble” assegura l’alcalde de la ciutat, Carles Ruiz, per atendre a tots els ciutadans del litoral del Baix, que són els mateixos que han lluitat per defendre el centre evitant el seu tancament i pressionant a la Generalitat perquè renuncies a la reducció de la categoria de l’Hospital.
Un model de seguretat modern i més proper al ciutadà

Por Cristina Manresa - Comisaria Jefe de la Regió Policial Metropolitana Sud de Mossos d'Esquadra

No és cap secret que un model de seguretat pública modern, democràtic i efectiu depèn, en gran mesura, de la comunicació i la interacció existent entre els agents socials i entitats d’un territori i els cossos policials que en ell hi treballen.
Pronunciada caiguda de la delinqüència al Baix Llobregat
El Baix Llobregat i L’Hospitalet redueixen les dades de seguretat ciutadana en quasi un 5% respecte l’any 2013 amb menys de 58.000 delictes registrats

Por Loli Franco - Delegada en Cataluña de Mediaset (Telecinco y Cuatro)

Si una comarca ha luchado por la comunicación local es el Baix Llobregat y l’Hospitalet. Detrás de cada medio existe el impulso y la vocación de un grupo de personas que creen que el periodismo se hace desde la cercanía, pisando la calle y que la prensa tiene que servir para dar voz a los ciudadanos, que en los medios más generalistas no tienen esa posibilidad.

Per Josep Ferrer - Corresponsal del Baix Llobregat i l’Hospitalet del diari Ara i RAC1 reciclat a guia turístic

Amb l’arribada de la democràcia, a començament de la dècada dels 80 del segle passat, es van crear moltes emissores de ràdio municipals que van ser escoles de periodistes.

Per Josep Pallarés - Director de la Ràdio Municipal de Sant Boi

El progressiu descens d’audiències, recursos, imaginació i pes a les seves poblacions, que han patit les emissores municipals del Baix Llobregat des de principis dels anys 90 fins ara tenen múltiples explicacions i lectures.

Por Javier Martínez - Redactor jefe de Delta, periòdic independent del Prat

La llamada “prensa de proximidad” es la que más te obliga a mantener las distancias. No siendo yo maestro en nada ni de nadie, ésta ha sido mi escueta lección inaugural para todos los entregados colaboradores que han pasado por la redacción de Delta, incluido el responsable de la publicación que usted sostiene ahora mismo.
Els partits alternatius, protagonistes de l’enquesta i el debat polític d’El Llobregat
De la mateixa manera que Ciutadans té pinta de fer-se un espai en el panorama polític, així ho diuen les enquestes, també la nostra, El Llobregat ha donat un pas endavant al llarg del darrer any per convertir-se en la publicació gratuïta del Baix Llobregat i L’Hospitalet de referència.

Toni Mora - Secretari General de CCOO al Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Si ens volen fer creure que estem sortint de la crisi jo afirmo que fa temps que la crisi social s’ha instal·lat entre nosaltres, una crisi prefabricada i que és màquina d’empassar-se drets socials i laborals.
BioCultura esboza un atractivo futuro ecológico
Por Dayana García Blas
Los sectores de la agricultura y la construcción responsable, entre otros, se abren paso en la Feria Internacional BioCultura que el Baix acoge en mayo. La Ecología tiene el reto de convertirse en un espíritu transversal que afecte a todos los niveles de la sociedad: la alimentación y la vivienda son un ejemplo
Por Begoña González
És ben sabut que la comarca del Baix Llobregat i L’Hospitalet és una zona industrial i on s’hi desenvolupen una ingent quantitat d’activitats contaminants, perquè tot i que la industria és una de les principals activitats econòmiques de la comarca i suposa la única font d’ingressos de moltes famílies, és innegablement contaminant, així com també ho és l’elevat trànsit de les carreteres del Baix i ho són les múltiples emissions que en general expulsa la comarca.
Evitar que les molèsties de l’aeroport espanti als turistes i veïns de Gavà, Viladecans i Castelldefels
Por Dayana García Blas
L’Ajuntament de Gavà encomana no sobrevolar de les 23h fins les 07h. Ela municipis reclamen assegurar els avanços mediambientals i acústics aconseguits.
1,0458984375