www.elllobregat.com

El corresponsal de comarques, un ofici en vies d’extinció

Per Josep Ferrer - Corresponsal del Baix Llobregat i l’Hospitalet del diari Ara i RAC1 reciclat a guia turístic

martes 21 de abril de 2015, 20:19h
Amb l’arribada de la democràcia, a començament de la dècada dels 80 del segle passat, es van crear moltes emissores de ràdio municipals que van ser escoles de periodistes.
Alguns d’aquests periodistes van esdevenir corresponsals de mitjans de comunicació –escrits, radiofònics i agències de notícies- d’àmbit nacional, compaginant la feina amb la de la ràdio local; d’altres van passar als gabinets de premsa que van crear els ajuntaments com una oportunitat de donar a conèixer i difondre la tasca que feien.

Es deixava enrere l’abnegada i desinteressada feina dels anomenats cronistes, persones curioses que amb bloc de notes, bolígraf i pesades càmeres fotogràfiques en mà, constataven el que succeïa en els seus pobles.

Tot i que es cobrava i se segueix cobrant a peça, és a dir per feina feta, la tasca de corresponsal s’havia professionalitat i els mitjans de comunicació d’àmbit català i espanyol, molts d’ells creats també en aquesta època, van confiar en aquests periodistes professionals i sobretot en difondre les notícies que es produïen més enllà de les capitals.

I durant anys la figura del corresponsal de comarques ha estat molt valorada i tinguda en compte, fins al punt que els continus canvis a les corresponsalies eren perquè el fins llavors titular “fitxava” per la redacció o bé per algun gabinet de premsa. Malgrat aquesta confiança des de comarques sempre s’ha tingut clar que qui marca l’actualitat a Catalunya és la capital i que per exemple una petita fuita d’aigua al passeig de Gràcia de Barcelona és portada de tots els informatius i en canvi per aconseguir una portada des de comarques n’ha de passar una de molt grossa.

Però amb la crisi econòmica i la irrupció de les xarxes socials la tasca del corresponsal s’ha anat diluint. Per estalviar costos els mitjans de comunicació, sobretot els privats, han anat prescindint dels corresponsals i en alguns casos els mantenen només com a reforç en cas de necessitat. Facebook i més en concret Twitter s’han convertit en la veu de les redaccions al territori. Tampoc hi ajuden alguns ajuntaments que prefereixen “vendre” els temes importants a Barcelona que no pas donar-los als corresponsals del seu territori.

Malgrat tot l’exposat, jo que sóc un amant del paper i que segueixo pensant que sempre tindrem diaris i revistes que podrem tocar, confio que la truita giri, la crisi passi, i els mitjans de comunicació s’adonin que cal seguir oferint bona informació local de primera mà, un tipus de notícies que amb rigor només pot donar el corresponsal, aquell que coneix i trepitja cada dia el seu territori. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios