www.elllobregat.com
    16 de abril de 2024

Diàlegs Filosòfics al Baix

Més d’un centenar de persones segueixen online una nova edició del cicle de pensament

Debats filosòfics: Suprimir els partits?
La biblioteca Pare Miquel d’Esplugues va acollir la darrera trobada filosòfica de l’any.
“La contra-mirada que des del panòptic es llança sobre el subjecte modern és l’utillatge que, al cap i a la fi, ha permès sostenir la ficció de l’emancipació al llarg de tots aquests anys”. Oriol Fontdevila, Fuerzas y cuerpos.
Debats filosòfics: Dones i ciència
Acompanyats per l’exposició fotogràfica “Omplint el buit”, organitzada per Dones amb Veu de l’Ateneu Santfeliuenc, i dins d’un mes farcit d’actes reivindicatius del moviment feminista, hem aportat el nostre granet de sorra per contribuir a desvetllar un dels sectors on més es fa notar la desigualtat que afecta les dones en la nostra societat: l’estudi i la pràctica de la ciència.
La figura de Walter Benjamin ens provoca automàticament sentiments d’empatia, de compassió per la seva tràgica mort a Portbou fugint de la persecució nazi, de tal manera que porta camí d’esdevenir un “sant patró laic” adoptat amb prou complaença per la filosofia catalana.
Diàlegs Filosòfics al Baix: Proust, temps i memòria
“Proust no ha descrit en la seva obra una vida tal com ha estat, sinó una vida tal com la recorda aquell que l’ha viscuda” (Benjamin 2001: 14).
Diàlegs Filosòfics al Baix: Marx, 200 anys
Ens hem trobat de nou amb els amics de l’Ateneu Santfeliuenc (gràcies Àngel Merino i Manel Fernández). L’ocasió ha estat la commemoració dels 200 anys del naixement de Karl Marx; i hem tingut uns convidats de luxe: Salvador López Arnal i Ramon Alcoberro.
“De vegades la pau no és més que por”, deia Raimon. La pau, fràgil i poc duradora, tan poca cosa que només es defineix per l’absència del seu contrari: la guerra.
Diàlegs Filosòfics al Baix: Llegir Panikkar
Arribem al final del curs dels Diàlegs filosòfics al Baix. Amb l’acte del dijous 28 de juny a l’Ateneu Santfeliuenc, donem per finalitzat un cicle dedicat a parlar de l’ètica en el món actual: en la ciència, la política, l’educació, la religió, i la visió dels refugiats i dels oprimits que deixa enrere la història.
Diàlegs Filosòfics al Baix: educar èticament
Fe d'errors: el titular de l'edició impresa no es correspon, disculpin l'error
Diàlegs Filosòfics al Baix: El viatge
Fa gairebé tres anys i quatre mesos (29 de maig 2015) que ens vam trobar en aquest mateix lloc per començar els nostres cafès filosòfics, i ara fa un any parlàvem del turisme.
Diàlegs Filosòfics: Ètica com a comunitat de vida, política com a comunitat d’acció
A la Biblioteca Miquel Martí i Pol, de Sant Joan Despí, ens vam reunir fa uns dies per parlar d’Ètica i Politica amb en Joaquin Miras, filòleg i membre de l’Espaimarx.
El Llobregat debat a Viladecans sobre l'ètica vers la naturalesa en un nou acte de ‘Diàlegs Filosòfics al Baix’

L’acte, celebrat a la Biblioteca de Viladecans, ha comptat amb la participació d’Encarna Garcia, regidora de cultura i medi ambient, i els investigadors Susagna Ricart i Alger Sans

Què és una nació?

Diàlegs Filosòfics al Baix

La existència d’una nació és (perdoneu-me aquesta metàfora) un plebiscit quotidià…El vot de les nacions és, en definitiva, l’únic criteri legítim, aquel al qual cal tornar sempre…
Diàlegs Filosòfics al Baix: debat a Viladecans sobre l’ètica vers la naturalesa
Gràcies a la invitació de l’Ajuntament de Viladecans, en la persona de la regidora de Medi Ambient, Cultura i Patrimoni, Encarna García, ens ha acollit la Biblioteca d’aquesta població, en un dels dies més freds que la ciéncia meteorològica ha registrat aquest fred hivern.
“No té sentit construir una ètica a partir del ‘Bé’, una construcció mental gens fonamentada, com l’existència dels àngels”
En un moment de falta de debat sobre la transcendència, de derrota de l’espiritualisme enfront del materialisme, però també en un context en què l’ateisme i l’agnosticisme aposta per la creació d’una ètica a partir de la definició no religiosa del ‘Bé’ , el Llobregat ha celebrat, a les portes de les festes nadalenques -festes d’origen religiós, encara que ara no ho sembli-, el segon col·loqui corresponent a la ruta ‘Diàlegs filosòfics al Baix’ amb l’ètica, la religió i la figura de Martín Luter com a principals protagonistes.
Walter Benjamin: l'ètica d'un refugiat

Diàlegs Filosòfics al Baix

Després de la nostra passejada filosòfica a Portbou, que ens va servir com a introducció a la figura de Walter Benjamin, hem iniciat el 15 de novembre, a Can Massallera de Sant Boi, el nostre cicle sobre Filosofia i Ètica.
El Llobregat estrena ‘Diàlegs Filosòfics al Baix’ amb una primera ruta a Portbou sobre Walter Benjamin
En sortir del túnel, ens acull Portbou, un lloc petit, com les coses que agradàven a Walter Benjamin. És un final del camí, que un dia va ser el final de l’esperança, un llugaret perdut, desconegut, on la tramuntana i l’acció de l’home han escolpit un paissatge propi i contradictori.
Cafè Filosòfic: Jo, turista

Por Jaume Grau - W. Benjamin, primer protagonista del cicle Diàlegs Filosòfics al Baix

El turisme centra el darrer Cafè Filosòfic d’Esplugues amb una mirada introspectiva de ‘nosaltres’ i el nostre comportament | “El turista surt avui amb tot planificat i bitllet de tornada. Ha esdevingut un producte de consum de masses com si fos un mòbil o la roba que portem”
'Ètica i Religió: 500è aniversari de les 95 tesis de Wittenberg de Martí Luter'

Diàlegs Filosòfics al Baix

El Llobregat celebra, el 14 de desembre, a partir de les 19 hores, a l'Ateneu Santfeliuenc de Sant Feliu, una segona trobada filosòfica amb l'ètica i la religió com a principals temes protagonistes
Diàlegs Filosòfics al Baix: debate en Sant Joan Despí sobre la ética y la política con Joaquín Miras

El debate filosófico de este mes, en Sant Joan Despí, ha vuelto a sus orígenes cambiando el formato de conferencia por el de café o mesa redonda

0,54296875