www.elllobregat.com
Torrelles aposta per la silvopastura per evitar nous incendis

Torrelles aposta per la silvopastura per evitar nous incendis

martes 21 de abril de 2015, 23:19h
L’estiu de 2013 a Torrelles va tenir lloc un fet molt inusual. Un incendi iniciat a Vallirana va arribar fins a les muntanyes de Torrelles i Cervelló, cremant un centenar d’hectàrees entre els tres municipis.
En comparació amb altres grans incendis que assolen cada estiu el territori del país no sembla gran cosa, però centenars de persones van haver de ser desallotjades i encara avui s’aprecien les seves conseqüències. Un dels reptes que afronta avui Torrelles és la prevenció i el control dels incendis, especialment després de l’incendi del 2013.

Tots els municipis de la Diputació de Barcelona han de complir el PPL, el Pla de Prevenció d’Incendis, que consisteix en arranjar els camins forestals, fer que siguin transitables en cas d’incendis o d’emergències i que no s’hi trobin obstacles que dificulten les tasques d’extinció. Torrelles rep al voltant de 5000 euros de la Diputació per arranjar tres camins principals, però no són les úniques accions que estan en marxa.

El municipi té tres urbanitzacions –Can Güell, Can Guell i Cesalpina- de les quals s’ocupen netejant les zones verdes i les franges forestals. En aquest punt s’ha de recordar la ventada del gener de l’any 2009, que va desarrelar milers d’arbres creant un gran risc d’incendi a les muntanyes de Torrelles on són les urbanitzacions. Tot i així no se n’hi ha produït cap, de manera que els diners que hi destina l’Ajuntament donen els seus fruits.

Per últim, Torrelles ha implantant un mètode tant innovador com ecològic, la Silvopastura. Això vol dir fer pasturar ramats de cabres i ovelles per zones forestals que necessiten un manteniment per mantenir-se obertes. El municipi compta amb 300 caps que duen a terme aquesta feina, però no són propietat de l’Ajuntament, sinó d’un particular que ha iniciat un negoci d’explotació lletera que està tirant endavant. Per ajudar aquesta iniciativa, l’Ajuntament ha construït un estable perquè els animals puguin estar resguardats. Com que els boscos són propietats privades, els animals no es queden a pasturar sinó que transiten entre les muntanyes sota el control del pastor.

Tot i que moltes de les iniciatives que es duen a terme per protegir tant els nuclis urbans com la població són obligatòries per llei, tant l’incendi del 2013 com les ventades del 2009 han fet que els plans es revisin i esdevinguin una constant en el funcionament de l’Ajuntament. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios