www.elllobregat.com

Tenir una festa comuna també es fer comunitat comarcal

Especial Sant Jordi 2015

Por Dayana García Blas
martes 21 de abril de 2015, 20:25h
La comarca del Llobregat reuneix tots els requisits culturals i d’oci per celebrar una festivitat única que identifiqui als seus ciutadans i els faci partícips
L’Hospitalet arranca aquest mes la seva festa de primavera, que comença el dia 23 d’abril, per tal de commemorar la tradició del drac, la rosa i el llibre per Sant Jordi. La serpentina, que està a tot arreu, és la imatge gràfica d’aquesta festivitat que simbolitza cultura, entreteniment i diversió. Nuria Marin, alcaldessa de la ciutat, estima que “lo més important són les ganes de passar-s’ho bé, de gaudir del carrer i del veïnat amb alegria i civisme”.

Festa comarcal?
Però, i si les diferents poblacions del Baix Llobregat tinguessin una festa pròpia? Construir una identitat es difícil si no hi ha tradició comuna. Els habitants de les poblacions de la comarca i de l’Hospitalet tenim moltes coses en comú. No només unes característiques socioeconòmiques i que molts dels nostres pares i, fins i tot, nosaltres mateixos, vam néixer a altres indrets espanyols. Són elements que fan més fàcil impulsar la construcció d’una identitat. I per començar, no hi ha res millor que fer-ho amb una festa.

Fer Sant Jordi la festa de la primavera del Baix Llobregat és un plantejament atractiu on es potenciaria la lectura, la educació i la cultura per unir les 30 poblacions on vivim més de 800.000 habitants que, juntament amb l’Hospitalet, superem el milió d’ànimes amb anhels i problemes semblants. En Josep Sucarrats, periodista nascut a Abrera i director de la revista Cuina, senyala que tenir un dia festiu de la comarca on els protagonistes siguin els residents, i el coneixement, l’afició i el llibre “seria una bona ocasió per posar de relleu als escriptors de la zona, i mostrar el talent de la gent del propi territori” ensenyant allò que han fet o estan fent els herois comarcals.

El Baix Llobregat acolliria una festa “que jo veig molt de la mà de les llibreries, per la relació amb Sant Jordi, i hauríem de veure si, les que encara resisteixen, s’apunten”, afegeix Sucarrats, ja que suposaria un excel•lent aparador per reconèixer la feina del llibreter d’entitat i de la cultura, en general, on entrarien en joc altres activitats d’oci com concerts, sardanes, fires, actuacions, entre d’altres. Pel que fa a l’essència de la diada del llibre, “a Abrera no hi ha cap llibreria, només hi ha algunes papereries, dues o tres, que poden tenir algun llibre” aclareix el periodista emfatitzant en l’oportunitat d’avivar l’hàbit de lectura en aquesta futura i enriquidora festivitat.

Cultura gastronòmica
La cuina del Llobregat és digna de ser narrada i mostrada en la possible festa comarcal. I es que l’aposta per la cultura gastronòmica està augmentat a passos gegants al Baix. L’interès pels productes de proximitat fan necessari un llibre que expliqui la tradició culinària de la zona, i un aparador festiu que el faci brillar. En Sucarrats, que recentment ha publicat dos llibres Històries de la Barcelona Gormanda i Teoria i pràctica del vermut, indica que “falta un portal o un llibre que faci patxoca, que posi en ordre tot el que tenim i destaqui que en una zona tan poblada com és el cas del Baix i poden conviure els conreus agraris i d’altres”.

D’aquí la rellevància de fixar un dia únic pels habitats de la comarca on es combinin activitats culturals, gastronòmiques, d’entreteniment i esports, per tal de donar veu, per exemple, a l’autor del llibre Bojos per les cireres, d’en Gerard Solís de Sant Climent i d’altres. La qüestió és crear una festa que doni vida al territori i on tot sigui conegut a nivell comarcal.

Diada de L’Hospitalet
Aquest any, la segona ciutat de Catalunya pregona la seva Festa Major amb la Diada de Sant Jordi on, a la Rambla de Just Oliveres s’exposaran parades de llibres i flors, així com estands de les biblioteques que mostraran les obres dels autors del municipi. Altres activitats culturals seran la fira d’artesans, de ceramistes, de la gent gran, de manualitats i de la cervesa artesana. Els puntaires i els gegants no hi faltaran, com tampoc el conegut correfoc i el ball de les sardanes.

El festival d’humor compta amb La extraña pareja o el PaGaGnini, entre d’altres, i en l’apartat de concerts cantarà la Rosario, una de les passades coach de La Voz, programa de Telecinco en el que participa actualment Antonio Orozco, pregó d’aquesta edició de la festa de la primavera. I per si la música no t’agrada, pots assistir a la 11a primavera de Cinema en el Filmax de Gran Via 2, o bé participar a la sisena Cursa Nocturna Sport Ciutat de L’Hospitalet. Un bon aperitiu per gaudir de la primavera i una bona iniciativa per exportar a la resta de la comarca. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios