www.elllobregat.com
Continua paralitzat el trasllat de la vella central elèctrica

Continua paralitzat el trasllat de la vella central elèctrica

martes 21 de abril de 2015, 21:55h
El passat mes de gener es va fer el canvi d’un transformador de la central per culpa del soroll que emetia i les molèsties que generava al vecindari
El que ahir eren dos carrers i una església avui són més de vint-i-dos kilòmetres quadrats. En els darrers cinquanta anys, l’accelerada expansió tant dels centres com de les ciutats en sí han provocat que diferents infraestructures, que abans es trobaven allunyades de les zones residencials, ara irrompin en mig dels municipis.

Sant Boi manté en peu una central elèctrica, la construcció de la qual data dels anys 30, que s’alça entre el barri de Vinyets-Molí Vell i el barri de Casablanca. Des de l’inici del nou mil•lenni un allau de protestes veïnals han reclamat a l’Ajuntament del municipi la seva re-localització. Els motius van des del fort efecte visual que tant de ferro, cables i ciment provoca, fins al seu impacte ambiental i el soroll que produeix.

L’extinent d’alcalde de Medi Ambient, Josep Saavedra, va sol•licitar l’any 2000 el desmantellament de la central, sol•licitud que va ser refusada per la subministradora. La companyia es justificà dient que “ Endesa no contempla en els seus pressupostos diners per invertir en trasllats que es trobin dins de centres urbans” perquè la central és anterior a la urbanització de la zona.

L’Ajuntament, en aquest context, va culpar al President d’Endesa al tatxar-lo com a responsable directe del creixement “urbà-especulatiu” de Sant Boi, en base al càrrec que exercia como Governador Civil de la Província. Aquell càrrec englobava com a responsabilitat el nomenament dels alcaldes, entre els que es troba qui va permetre l’ampliació del centre a la zona de la central, situant a la companyia elèctrica com a responsable.

L’estira-i-arronsa entre totes dues parts va desembocar en un acord l’any 2003, que contemplava l’absorció dels costos a través de la venta de 2.000 pisos projectats a la zona; un pla utòpic que el veïnat va celebrar el seu dia, però que fa fer fallida amb l’arribada de la crisi que va paralitzar tot intent d’actuació.

Avui la central segueix a lloc i la conseqüent creació de noves infraestructures –que permetrien desendollar la vella central pel trasllat- roman sense canvis. El veïns segueixen mur amb mur amb les torres elèctriques, amb l’única diferència que Endesa ha substituït un transformador que provocava molèsties al veïnat. Una millora que s’ha produït després que l’Ajuntament reclamés a l’empresa elèctrica la revisió de l’equip causant del soroll. Com aquesta millora altres, totes elles petites modificacions que serveixen de pedaç en un context de retallades. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios