www.elllobregat.com
Repetir l’èxit de la plaça Europa

Repetir l’èxit de la plaça Europa

martes 21 de abril de 2015, 21:50h
És el repte més important de la ciutat actualment i el més viable ara per ara. Després del nou impuls que va rebre al mes de gener de 2014, el projecte de perllongament de la nova Granvia fins al riu Llobregat ha de convertir-se en una realitat visible a partir de 2017, quan estan previstes que s’iniciïn les primeres obres.
Així, a la següent legislatura que ara al maig tindrà començament, L’Hospitalet ha de poder assegurar i engegar aquesta segona fase del Pla Director Urbanístic més encara després d’independitzar el projecte del soterrament de la xarxa ferroviària que creua per la ciutat.

L’èxit experimentat fins ara amb la urbanització de la plaça Europa -autèntic atractiu de moltes empreses que s’han traslladat a la segona ciutat més important de Catalunya com Telefónica o Nissan entre d’altres- s’ha de repetir, doncs, a la segona fase del PDU que unirà aquesta plaça amb el riu Llobregat. La idea és perllongar la cobertura de la C-32 de la mateixa manera que es va fer des de la plaça d’Ildefons Cerdà fins a la plaça Europa, urbanitzant la part superior amb una nova Granvia al servei del ciutadà i de les empreses. Tot i això, la nova zona planteja el nou repte d’integrar tot el clúster sanitari i científic de Bellvitge, així com la remodelació de la última zona agrícola de L’Hospitalet: Can Trabal. De 25 hectàrees, estarà dedicat al sector serveis, industrial, comercial i hoteler. “Tindrà un dels parcs urbans més grans de l’àrea metropolitana i un millor accés al nostre riu per gaudir-ne de forma més amable i més còmoda. [...] Posa l’urbanisme al servei social, al servei de les persones i ens permetrà generar llocs de treball i espais verds, preservant la nostra història amb la conservació de les tres masies de la zona”, deia l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín. Es tracta de ca l’Esquerrer, can Trabal i cal Masover Nou, les quals seran rehabilitades i destinades a usos que potencien la funció del parc.

Crítiques per Can Trabal
Aquest darrer punt del PDU ja ha aixecat la crítica del Partit Popular -a l’oposició- que ha confirmat que presentarà al•legacions al projecte. Segons ha dit el regidor popular, Javier Díez, el partit no ve amb bons ulls l’aixecament de nou edificis en aquesta zona -set dels quals tindrien més de 60 metres d’alçada- tenint en compte que Can Trabal concentra el 80% de la diversitat biològica de L’Hospitalet. Tant és així que a l’any 2011 va a passar a ser considerada per la Unió Europea com a una zona IBA, certificar que reconeix el parc natural com una important àrea pels ocells. En aquest sentit, el Partit Popular critica la posició de suport que ha donat ICV i EuiA: “ens ha causat una gran sorpresa constatar com aquest pla està avalat per aquestes formacions que es van oposar al anterior pla de Can Trabal que preveia la construcció de 8 edificis de 14 plantes i un parc de 30 Ha; i ara donen suport a aquest pla que preveu la construcció de nou torres, alguna de vint pisos, i un parc de 27 Ha”, va dir en el seu moment Díez.

Redactant el projecte definitiu
Al gener, com dèiem, l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, van fer visible els avenços d’aquest projecte amb un full de ruta més concret que situava l’inici de les obres a dos anys vista; és a dir, gener de 2017, després d’acabar la redacció del projecte i de realitzar la tramitació urbanística. En aquests dos processos es troba ara per ara el PDU que, en qualsevol cas, avança a diferència del soterrament de les vies. “Hem decidit tirar endavant la segona transformació de l’avinguda de la Granvia. Hi havia el compromís de soterrar les vies del tren i estàvem esperant abordar aquesta transformació a que es fes el soterrament però hem decidit tirar endavant perquè tenim un territori estratègic en l’entorn metropolità”, explicava l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín. “Cosirem un territori que avui està fragmentat i posarem en un primer nivell equipaments de ciutat com l’IDIBELL, L’Hospital de Bellvitge i el clúster biomèdic; un dels potencials del país”.

Assegurar l’èxit
El projecte és ambiciós i, segurament, positiu per potenciar aquest costat sud de la ciutat. Però fent cas a la dita cinèfila: les segones parts mai van ser bones. De fet, recentment, en una trobada relacionada amb un altre tema urbanístic del Baix Llobregat, en concret, el desenvolupament de Ca n’Alemany de Viladecans, un periodista econòmic es mostrava pessimista davant el nou projecte: “no els hi sortirà tant bé com la plaça Europa”, venia a dir-me, sorprès d’altre banda de l’èxit espectacular que ha tingut aquesta nova zona oblidada fins a la remodelació. I és que, efectivament, igual que la primera fase va anar millor del que s’esperava, ara, la segona pot anar també diferent al que s’espera, en aquest cas, en sentit negatiu. Per tant, i tenint en compte la grandiloqüència del pla, caldrà filar molt prim amb els detalls si no es vol tirar per terra la bona feina feta fins ara. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios