www.elllobregat.com

Les retallades atempten contra la democràcia i la salut a la feina

Toni Mora - Secretari General de CCOO al Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

martes 21 de abril de 2015, 16:55h
Si ens volen fer creure que estem sortint de la crisi jo afirmo que fa temps que la crisi social s’ha instal·lat entre nosaltres, una crisi prefabricada i que és màquina d’empassar-se drets socials i laborals.
La reforma laboral i la seva descarada aposta pel poder empresarial unilateral per modificar condicions de treball i abaratir els acomiadaments ha propiciat en molts llocs una desprotecció efectiva dels treballadors i les treballadores per la via de la laxitud a l’hora d’aplicar la normativa vigent (des de 1995!) en matèria de prevenció de riscos laborals. Malauradament 6 companys van morir al seu lloc de treball l’últim semestre del 2014 al Baix Llobregat i han augmentat un 16,7% els accidents laborals.

A CCOO ens toca i ho fem per ideologia, representativitat, racionalitat i passió reivindicar sempre i especialment en la Diada del 28 d’abril, el Dia internacional de la Salut i Seguretat al Treball que cal fer efectiva la democratització de les relacions laborals. La democràcia a l’empresa exigeix reforçar els drets de participació i consulta dels representants dels treballadors i les treballadores, de les delegades i delegats de prevenció i dels comités de seguretat i salut. Tots els estudis sobre prevenció han demostrat l’existència de l’ “efecte sindicat”: les condicions de treball milloren substancialment a les empreses amb presència sindical.

Cal potenciar la Inspecció de Treball, cal transformar el model legal de mútues subratllant el seu caràcter públic doncs gestionen diners de totes i tots; cap treballador ni treballadora ha de quedar sense protecció i és manifestament il•legal discriminar als treballadors i treballadores temporals aprofitant-se de la por a perdre el lloc de treball.

Mai és moment oportú per no apostar per la salut, però ara és un moment cabdal per reivindicar i lluitar contra una opció ideològica que vol crear una societat dual, amb una classe treballadora fràgil, vulnerable i objecte de precarietat vital i laboral. Ens hi juguem la salut, la qualitat de vida, la vida. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios