El Cementiri Comarcal de Roques Blanques, ubicat al Papiol (Barcelona), ha posat en marxa la primera estació permanent d’escolta d’ultrasons de ratpenats de l’Estat. La instal·lació permetrà aportar informació constant de l’activitat d’aquests animals en el territori, actualment amenaçats en la majoria d’entorns on viuen. L’estació permanent permetrà obtenir dades sobre la riquesa d’espècies de ratpenats i sobre la seva activitat, ja sigui de caça, social o de pas, entre altres.
Aquesta iniciativa s’emmarca en la política de protecció de la flora i fauna autòctones que Roques Blanques ha dut a terme des dels seus inicis, tal com reconeix Joan Ventura, director de l’àrea de Cementiris de Serveis Funeraris Integrals (SFI), empresa gestora d’aquest cementiri públic: “Les característiques de Roques Blanques fan d’aquest cementiri un espai únic, ja que les seves 50 hectàrees estan totalment integrades en l’entorn natural del Parc Natural de la Serra de Collserola”. Roques Blanques va ser el primer cementiri de l’Estat i el tercer d’Europa a aconseguir la certificació europea EMAS, la més estricta a nivell mediambiental.
El projecte de l’estació fixa d’escolta de ratpenats és únic i pioner a Espanya. Es tracta d’un projecte del Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG), en col·laboració amb Xavier Puig, de l’Associació Galanthus, i l’empresa tecnològica Advancare. La iniciativa complementa els estudis realitzats al llarg d’aquests anys per encàrrec del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i s’engloba dins una campanya que continuarà el 2013 a tot Catalunya. “La col·locació de la primera estació fixa al cementiri de Roques Blanques és idònia perquè podem situar-la en un entorn natural, enmig del bosc, a l’abast dels tècnics i perquè a la vegada estarà protegida pel recinte del cementiri”, apunta Carles Flaquer. A través d’aquesta iniciativa busca crear sinèrgies entre la tecnologia i la biologia, amb l’objectiu de contribuir a l’obtenció de dades per al coneixement científic. Concretament, s’obtindrà informació sobre ratpenats en situacions climatològiques diverses i durant tots els períodes de l’any, de manera que s’espera observar relacions entre els factors mediambientals i l’activitat d’aquests animals. En aquest sentit, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat i el MCNG estan treballant des de fa temps en la recerca de les relacions clima-activitat per determinar la idoneïtat dels ratpenats com a indicadors dels impactes del canvi climàtic a Catalunya.