www.elllobregat.com

Gavà

La variscita de Gavà, al Museu del Louvre

La variscita de Gavà, al Museu del Louvre

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
Les peces del material que s’extreia de les mines neolítiques de Gavà són analitzades en el marc d’una investigació sobre la difusió d’aquest mineral a l’Europa Occidental durant la prehistòria.
Durant els mil·lennis V, IV i III aC a un gran nombre de sepulcres distribuïts principalment pel litoral atlàntic i pel mediterrani s’hi dipositaren collarets, penjolls i braçalets d’un mineral verd, que en la majoria dels casos analitzats ha resultat ser variscita. Es tractava veritablement d’objectes amb un gran valor social. Les seves possibles fonts són limitades. A la península Ibérica es coneixen afloraments de variscita a les zones de Zamora, a Huelva i a Gavà.

Actualment investigadors del Laboratori de Recerques Arqueològiques de la Universitat de Nantes, del Laboratori d’Arqueociències de Rennes i de la Universitat de Cádiz, estan estudiant l’origen geològic i el transport d’ornaments de variscita a Europa occidental. Amb ells col·laboren diferents museus de França, Portugal i Espanya, entre ells el de Gavà, que ha aportat diferents peces de variscita. L’estudi forma part del programa europeu CHARISMA, i els anàlisis s’efectuen al laboratori del Centre de Recerca i Restauració dels Museus de França, amb seu al Museu del Louvre, a París.

Durant el mes de gener, en aquest laboratori s’han analitzat vàries mostres minerals de variscita, recollides amb les excavacions arqueològiques a diferents sectors de les mines neolítiques de Gavà.

Segons el conservador del Museu de Gavà, Josep Bosch, “l’objectiu del projecte és conèixer l’àrea de dispersió de la variscita de cada una de les seves possible fonts. Hipotèticament, la redispersió de la variscita de Gavà va des de l’Ebre fins al Roine i cap a l’interior fins a la zona de Toulouse, però això no està sustentat per un programa d’anàlisi prou definitiu. I aquest projecte europeu, en què Gavà col·labora, pot arribar a ser aquesta anàlisi definitiva”.

La metodologia que s’utilitza es basa en un accelerador de partícules, que amb l’aplicació de feixos de ions a l’aire, permet conèixer la composició química d’objectes o mostres de mineral de mides i formes molt diverses. “Aquest tipus d’anàlisi tenen l’avantatge que no són destructius, és a dir, que les mostres i les peces analitzades queden intactes. D’aquesta manera podem fer tants anàlisis com siguin necessaris i podem obtenir analítiques estadísticament representatives”, afegeix Bosch. La tinenta d’alcalde de Serveis a la Persona, Apolonia Herrera, destaca que la col·laboració de Gavà en aquest projecte europeu s’emmarca “en l’aposta de l’Ajuntament per garantir la preservació del nostre patrimoni, no només del jaciment de les mines, sinó també de la resta, com ara del castell d’Eramprunyà”. Per a Herrera, junt a la preservació del patrimoni “hi ha l’interès per aprofundir en el coneixement i per fer difusió de la vàlua de la variscita entre la ciutadania”.

J. C. Chueca||
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios