www.elllobregat.com
Imatge del S.XIX del Pont del Diable amb Montserrat al fons
Imatge del S.XIX del Pont del Diable amb Montserrat al fons

La llegenda del Pont del Diable de Martorell

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h

“El megàlit que es troba en un camp prop de Palau-solità, el diable el portava a coll des del Montseny, on l’havia arrencat, a Martorell, per acabar-hi el famós pont romà conegut per Pont del Diable, que travessa el Llobregat. Part d’ençà del riu hi havia un gran hostal on no hi havia cap pou per a proveir-se d’aigua.

      Imatge de la representació de la Llegenda, per l’Aula de Teatre de Martorell
Imatge de la representació de la Llegenda, per l’Aula de Teatre de Martorell

Hi havia una serventa que s’havia de passar gairebé tot el dia anant a cercar l’aigua a l’altra banda del riu en una fonteta. Un dia que el riu baixava molt ple va dir que més valdria donar-se al dimoni que haver de fer tants viatges a la font. A l’instant se li presentà un cavaller que li prometé fer-li un pont en una sola nit a canvi de la seva ànima. La serventa va acceptar. El diable, car no era altre el cavaller, es posà tot seguit a treballar amb tota fúria. Només hi mancava una pedra. La matinada s’acostava. En passar el diable per davant de Can Cortès, el gall d’aquesta casa es posà a cantar anunciant el dia. El diable, que només pot treballar durant les hores de la fosca, en sentir cantar el gall cregué que ja era de dia. No havent tingut temps d’acabar el pont, deixà caure amb ràbia la pedra a terra, i quedà dreta, tal com encara avui es troba, i enfonsada set canes. Hi ha variants segons les quals la serventa estava inquieta, es va llevar poc més enllà de mitjanit i veié que el pont ja estava gairebé llest. Cridà l’hostalera i plorant li contà el que li passava. La mestressa prometé salvar-la. Tirà una galleda d’aigua al damunt del pobre gall, que dormia. La bèstia es posà a cantar. Els galls veïns li contestaren fins a arribar a cantar els de Can Cortès de Palau, quan el diable passava per allí.“
(Joan Amades (1890-1959)

Dades Històriques
El pont anomenat del Diable, es d’origen romà i formava part de la via Augusta, va ser construït l’any 10 aC per ser transitat per carros de bous, amb una llargada de 130 metres, la calçada ampla i pràcticament horitzontal, com es pot veure en els extrems, i amb una pilastra enmig del llit del riu.

De l’època romana es conserven els estreps del pont, inscripcions de les legions que hi van treballar, i un arc triomfal honorífic al marge esquerre, probablement del segle II. Fins al segle XIV va ser l’únic pont de la vall baixa del Llobregat.

La batalla de l’Ad Pontes fou un enfrontament militar entre musulmans i francs a la rodalia del pont suposadament al voltant de l’any 792.

El pont va ser destruït pel riu, que es va endur la pila central, i està documentada una reconstrucció de l’any 1143. Posteriorment es va reconstruir com a pont gòtic amb un sol arc, obra iniciada el 1283 i acabada als voltants de 1295, sota la direcció de Bernat Sellès.

Fou restaurat el 1768 per l’enginyer militar Juan Martín Cermeño. El gener de 1939 l’arc central va ser destruït per l’exèrcit republicà en retirada, i va ser reconstruït el 1963, mantenint l’estructura gòtica de 1283. El passar 25 de Maig, l’Aula de Teatre de Martorell va portar a l’exterior, vint-i-un anys després, la representació de la llegenda del Pont del Diable. La idea dels organitzadors, és poder dur-la a terme anualment, i que aquesta esdevingui un element identificador festiu genuí de Martorell.

El director de l’Aula de Teatre, Ferran Mesalles, ho destacava així: “jo crec que tindrà continuïtat. Cada població té una festa que l’identifica i Martorell ha de tenir les seves fires i la llegenda del Pont del Diable, que tot Catalunya la conegui i que cada any sigui més participativa”.

El coordinador pedagògic de l’Aula de Teatre, Jordi Morera, explicava que “l’any 1992 ja es va fer representació de la llegenda, en petit format, al mateix pont, però des d’aleshores no s’havia tornat a portar a escena”. L’actual posada en escena coincideix amb els vint anys del naixement dels gegants de la velleta i el diable i els cinquanta de la reconstrucció del pont.


Altres Ponts del Diable


El Pont del Diable de Sarroca de Bellera al Pallars, és un pont romànic que unia el monestir de Sant Genís de Bellera amb el poble de la Bastida de Bellera salvant el barranc de Sant Genís.
El Pont del Diable o Pont Vell de Ceret al Vallespir, és un pont de pedra d’arc únic que data del segle XIV (entre 1321 i 1341), passa a sobre del riu Tec, té un abast de 45,45 m, el més gran d’un arc de pedra fet a l’Edat Mitjana.
El Pont del Diable de Tarragona, té una doble filada d’arcades superposades, una alçada total de 26 m i una longitud de 217 m.

fons: Arxiu gencat. Ajuntament de Martorell ||

Imatge de l’arc triomfal del segle II.
Imatge de l’arc triomfal del segle II.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (25)    No(4)

+
0 comentarios