www.elllobregat.com
Rècord d'aus anellades al Delta del Llobregat.  (Foto: Sergio Crespo)
Rècord d'aus anellades al Delta del Llobregat. (Foto: Sergio Crespo)

El Delta del Llobregat acumula el major nombre d’espècies d’aus anellades a Catalunya

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
Fins a 105 espècies diferents es poden trobar anellades al Delta, entre elles, la gavina corsa, molt escassa, i que ha consolidat al tram final del riu el seu nucli de cria.
El Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat va presentar ahir la Memòria de Gestió 2013, la qual recull una millora en la biodiversitat d’aquests espais, tant pel que fa la flora com a la fauna.

La més destacada té a veure amb les aus. Segons dades recollides per l’Institut Català d’Ornitologia, hi ha 105 espècies d’aus anellades al Delta, el major que qualsevol altre espai natural de Catalunya. Tot un ventall que mostra la riquesa i la diversitat d’aquest Delta que sobreviu a tots els nuclis urbans del voltant. Segons els seguiments de l’avifauna, el Delta del Llobregat s’ha convertir en un punt clau per moltes aus migratòries, sobretot, de llarga distància.

Una de les noves inquilines del Delta és la gavina corsa. Si habitualment nidificava només al Delta de l’Ebre, des del 2009 ha trobat al tram final del riu (declarat refugi de pesca), un espai perfecte per nidificar. Al 2013 s’ha constatat que aquest espai s’ha consolidat no només com a punt de cria, sinó també com a zona de concentració (prenupcial i postnupcial) entre les gavines corses. Ja han intentat criar a les platges de Ca l’Arana i dels Carrabines, i s’espera que ho aconsegueixen, en aquesta zona, en un futur proper.

Pel que fa la resta de la biodiversitat, destaca la multiplicació d’orquídies a la zona. S’han localitzat 15 tipus diferents amb un total de 3.820 peus comptabilitzats, un augment important respecte els 1.264 del 2012. Les més abundants són l’abellera vermella, l’abellera de la passió i el gall parviflor. D’altra banda, la Societat Catalana de Micologia va trobar cinc espècies noves de fongs, tot i les males condicions climàtiques del 2013.

Amb tot, al Delta del Llobregat hi ha presents 20 hàbitats naturals considerats d’interès europeu, 3 dels quals es consideren de protecció prioritària: llacunes costaneres, dunes amb pinedes de pi pinyer o de pinastre, i aiguamolls calcaris amb mansega.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios