www.elllobregat.com
La presentació va tenir lloc a Terrassa, un dels municipis implicats en la iniciativa (Ajuntament de Terrassa)
La presentació va tenir lloc a Terrassa, un dels municipis implicats en la iniciativa (Ajuntament de Terrassa)

“Fitjove”: l’esport, un aliat contra el consum de drogues

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h

    El Govern presenta un programa d’exercici físic per a joves de 4t d’ESO com a hàbit saludable en el temps d’oci

El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i el subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, van presentar, a l’Ajuntament de Terrassa, el programa “Fitjove”, que impulsarà aquest 2014 la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’exercici físic adreçat a adolescents de 4t d’ESO com a estratègia de prevenció del consum de drogues. Els van acompanyar Alfredo Vega, primer tinent d’Alcalde i regidor d’Esports de Terrassa; Mariona Corbella, directora de la Fundació EsportSalus, i Josefina Soler, regidora de Salut del municipi.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i el Consell Català de l’Esport (CCE) volen implantar el programa Fitjove aquest any com a experiència pilot durant el present curs 2013-14 a 4 municipis de les comarques de Barcelona: Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Gavà i Terrassa.

Joan Colom va explicar que es tracta d’un programa de promoció d’exercici físic adreçat a adolescents de 4t d’ESO (15 i 16 anys) de centres d’ensenyament adherits al Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE), que es portarà a terme en instal·lacions d’alguns barris de zones de risc com a estratègia de prevenció del consum de drogues.

No obstant això, no es descarta la participació d’altres joves de 16 a 18 anys de la zona que s’hi vulguin apuntar. A Terrassa, la iniciativa comptarà amb la participació de quatre instituts: Blanxart, Món Perdut, Nicolau Copèrnic i Terrassa, mentre que les activitats esportives es portaran a terme al Club Natació Terrassa. La finalitat és crear una oferta atractiva d’exercici físic, bàsicament condicionament físic, o ‘fitness’, com a opció saludable d’ocupació del temps d’oci, per a adolescents que poden tenir més dificultats per accedir-hi i, per tant, poden estar exposats a factors de risc d’exclusió social. En paral·lel, es vol acompanyar els nois i noies en el pas de l’esport escolar a l’esport comunitari i fomentar la participació dels que no practiquen esport escolar amb regularitat. En aquest sentit, les autoritats van detallar que es registra una primera franja d’abandonament de la pràctica esportiva en el pas de 6è de Primària a primer d’ESO, i un segon moment, en el salt de l’ensenyament obligatori al Batxillerat, que s’intenta minvar amb la implantació de “Fitjove”. Ivan Tibau va afirmar que amb “Fitjove”, la Generalitat s’adreça a una “població adolescent vulnerable”, que gràcies a l’activitat física i l’esport poden “conèixer i viure un estil de vida saludable, que minimitzi els riscos de la inactivitat, de l’ociositat i de la probabilitat d’un consum de productes tòxics”. “Tot això en base a la bondat dels valors de l’esport com la cultura de l’esforç i el treball en equip, el compromís i la motivació”, va afegir el secretari general de l’Esport.

El projecte consta d’una primera fase escolar en horari lectiu, que es desenvoluparà abans de Setmana Santa, en què l’alumnat farà una sortida didàctica al centre esportiu municipal del barri per conèixer una instal·lació esportiva de fitness (activitats, espais, maquinari, etc.), seguida d’una segona fase en la qual els joves que ho vulguin faran dues tardes a la setmana activitats dirigides en el centre esportiu –becades per la Generalitat- i una sortida al mes opcional d’esport urbà.

Al mateix temps, es durà a terme la formació dels tècnics esportius i dels professors d’educació física implicats en el programa.A l’acte, també hi van assistir els responsables del Club Natació Terrassa, el president del Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa, el president de la Fundació Esportsalus, tècnics municipals de salut i d’esports, la Cap de l’Àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport, la comissionada del Departament d’Ensenyament per al Pla Català d’Esport a l’Escola de la zona, i representants dels centres educatius que participaran en el programa.||

“Fitjove”: l’esport, un aliat contra el consum de drogues
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios