Després de diferents presentacions i ‘networkings’ a municipis de la comarca, el sopar -que va tenir lloc a Esplugues- va significar el tret de sortida definitiu d’aquesta secció de la patronal de Joves Empresaris de PIMEC on es veuran representats les petites i mitjanes empreses i els autònoms menors de 41 anys del Baix Llobregat i L’Hospitalet.
L’acte va significar tot un punt de trobada d’empresaris de tots els sectors i de qualsevol punt de la comarca. Una excusa perfecte per posar en comú interessos, inquietuds i opinions en un moment difícil tant per les pimes com pels joves. De fet, aquest és el principal objectiu de la patronal: ser el nexe per compartir experiències, coneixements, contactes i negocis, mitjançant activitats i serveis específics. “Aquí estem, seguim creixent per, sobretot, donar acompanyament a tots aquells joves que vulguin iniciar una nova activitat o una nova empresa”, deia Guillermo Muñoz, president de la nova PIMEC – Joves Empresaris del Baix Llobregat – L’Hospitalet.
El sopar va comptar amb més d’un centenar de convidats, entre ells, alcaldes i altres representants polítics de la comarca. Aprofitant l’avinentesa, Miquel Camps, president de PIMEC – Joves Empresaris de Catalunya, va aprofitar per demanar a l’administració mesures efectives, no només per l’emprenedor, sinó també per l’empresari. “Pensem que l’emprenedoria està de moda, que és el camí i el futur. Des de PIMEC – Joves estem d’acord i serem evangelitzadors d’aquesta causa, però també volem demanar mesures efectives”, deia Camps. I aquí tenim el repte: “Com passar de ser emprenedors a ser empresaris. Un cop aconseguim que el sistema emprenedor sigui l’adequat, hem de ser empresaris i no tenir por de dir que som empresaris. La societat ha d’acceptar els empresaris. Sembla que l’emprenedor estigui ben vist, però no els empresaris. Els dolents, els empresaris; els corruptes, els empresaris, últimament amb el permís dels polítics”, bromejava Camps. En aquest sentit, el president de PIMEC – Joves de Catalunya va demanar un canvi cultural per fomentar les segones oportunitats i canviar la connotació negativa del fracàs en aquest país: “Als Estats Units el 80% dels emprenedors que fracassen tornen a arrencar amb èxit; aquí no arriba al 20%”.
Segons la PIMEC, a Catalunya s’ha passat de tenir 535.000 empreses al 2007 (que donaven feina a dos milions de treballadors) a 470.000 a finals de 2013 (perdent 400.000 empleats). “Les PIMES segueixen sent el motor del país, sempre ho ha estat, però la crisi ens ha fet molt de mal”, explicava Camps, destacant en aquest sentit el paper del Baix Llobregat, comarca fonamental com a motor productiu per crear ocupació degut al seu teixit industrial i a la seva xarxa de petites i mitjanes empreses.