www.elllobregat.com
Els controls antidopatge i la prevenció

Els controls antidopatge i la prevenció

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h

Interessant jornada informativa de la Comissió Antidopatge de Catalunya, dirigida a esportistes i tècnics d’alt rendiment

Els esportistes i tècnics del CAR de Sant Cugat i del Centre Català de Tecnificació Esportiva d’Esplugues de Llobregat (Residència Blume) van conèixer fa uns dies la problemàtica dels controls antidopatge en una jornada informativa organitzada per la Comissió Antidopatge de Catalunya i l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l’Esport (AEPSAD).

El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, va donar la benvinguda als ponents d’una jornada orientada a entrenadors i esportistes del programa ARC d’alt rendiment català, que va comptar amb les intervencions d’Enrique Gómez Bastida i Coral Fernández, director i cap de divisió de Gestió i Aplicació d’Activitats de Lluita contra el Dopatge de l’AEPSAD, respectivament; el doctor Franchek Drobnic, metge del CAR de Sant Cugat; Jennifer Pareja, jugadora internacional de waterpolo, i David Barrufet, exjugador d’handbol i membre de la Comissió Antidopatge de Catalunya.

Després de la primera sessió al CAR, la segona va tenir lloc a l’edifici docent del Consell Català de l’Esport, a Esplugues de Llobregat, amb la presència a l’auditori d’uns 150 esportistes i entrenadors. Ivan Tibau es va dirigir als joves per recalcar-los la importància “d’estar informat i tenir plena consciència sobre el dopatge com a mesura de prevenció”, abans d’afegir que “esteu en el camí a l’elit, de manera que és essencial que tingueu aquest coneixement”.

En una línia semblant, Enrique Gómez va explicar als nois i noies la funció de l’organisme estatal que dirigeix i els va recalcar que facin saber al seu metge que són esportistes d’elit i que s’informin, ja que “aquell medicament que els pot receptar pot acabar donant positiu en un control”. Mentrestant, Franchek Drobnic va detallar què es considera dopatge i on rebre assessorament, i va desvetllar dades molt interessants sobre els medicaments i els riscos associats.

Així, Drobnic va exposar que el 60 per cent dels positius es deuen a una mala praxis o manca d’informació al prendre alguns medicaments, “per no preguntar”. El metge del CAR també va quantificar en 300.000 els controls antidopatge realitzats al món l’any 2012, dels quals un 2 per cent va donar positiu. El 50 per cent ho van ser per consum d’anabolitzants; un 16 per cent, per estimulants; un 9 per cent, per cannabinoides, i un 8 per cent, per glucocorticoides. A nivell estatal, aquell any es van realitzar 10.000 controls, dels quals un 1 per cent va donar positiu (més de la meitat, causats per consum d’estimulants).

Finalment, Coral Fernández va parlar dels drets i els deures de l’esportista en relació al control del dopatge, incidint en la importància d’estar localitzats, mentre que David Barrufet, en qualitat d’exesportista, va subratllar als joves esportistes que “preguntar i no experimentar amb algunes substàncies pot salvar la vostra carrera esportiva”, i els va animar a denunciar els casos en què els incitin al consum.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios