www.elllobregat.com
Primer lustre de la T1 de l’Aeroport de Barcelona-El Prat

Primer lustre de la T1 de l’Aeroport de Barcelona-El Prat

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h


Han passat més de 111 milions de passatgers, s’han realitzat prop d’1,3 milions d’operacions i s’han gestionat quasi 70 milions de maletes. Les xifres no paren de millorar a la infraestructura pratenca gràcies, en gran part, a les noves rutes amb l’Orient Mitjà i la Xina, entre d’altres

La millora dels números de l’Aeroport de Barcelona-El Prat es palpable, fins i tot, a la quantitat d’spotters (aquests aficionats que fotografien avions i que ocupen els aparadors que tenen a la carretera de la platja de El Prat). La Terminal 1 celebra cinc anys des de la seva inauguració el 17 de juny de 2009 i ho fa, segurament, en el millor moment de la terminal, per la que han passat ja més de 111 milions de passatgers, s’han realitzat quasi 1.300.000 aterratges i enlairaments i s’han gestionat 70 milions de maletes.
Durant aquest període, 18.220.182 persones han fet ús de les llançadores que uneixen les terminals T1 i T2 i l'aparcament de la terminal, amb capacitat de 10.000 places, ha tingut una ocupació de més d’11 milions de vehicles. D’altra banda, 16.380.775 taxis han estat els que han passat per la graella de la T1 al llarg d'aquests cinc anys.

En l'apartat de serveis, han estat atesos un total de 568.084 passatgers amb Mobilitat Reduïda (PMR). Així mateix, les sales vips han rebut més de 2,2 milions d'usuaris i més de 14.000 han fet ús de la zona wellness.

Des de la seva obertura, la T1 ha esdevingut lloc recurrent de visites per part d'institucions, delegacions d'aeroports i estudiants universitaris, que han volgut conèixer de primera mà la terminal com a exemple de bon funcionament. En total han estat 1.071 visites, amb 24.588 visitants. De fet, la terminal i els seus serveis han estat premiats en diverses ocasions durant aquest temps.

L’entrada en servei de la T1 va ser el 17 de juny del 2009, quan Star Alliance va iniciar la seva operativa en aquesta terminal. Posteriorment, el 9 de setembre, en una segona fase, s’hi van desplaçar les companyies de l'aliança One World i les intercontinentals no associades a cap aliança, per culminar tot el trasllat de companyies el 25 d'octubre amb l'aliança Sky Team. Actualment, a la T1 operen 50 companyies aèries, sumant prop del 70% del trànsit total de l'aeroport.

El 380, noves destinacions i noves companyies
Un dels moments més importants viscuts a la terminal va ser l'arribada de l'avió comercial més gran del món, l'Airbus 380, que va prendre terra a Barcelona sense passatgers l'octubre de 2010 de la mà de Lufthansa. Va tornar a fer-ho -aquesta vegada amb passatgers- en un vol especial d'Emirates el gener de 2013 amb motiu del Mobile World Congress. Finalment, des de febrer d'aquest any, la companyia dels Emirats opera el seu vol diari a Dubai amb l'A-380, sent la primera aerolínia a introduir un servei regular d'aquest avió a Espanya.

L'aposta per Barcelona per part d'algunes companyies aèries ha estat una altra de les novetats en l'àmbit del llarg radi, uns resultats fruit del treball del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) format per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç i Aena. Ciutats com Doha, Dubai, Miami, Sao Paulo, Pequín i Charlotte s'han unit al mapa de destinacions d'un aeroport que ja enllaçava amb Montreal, Toronto, Nova York, Atlanta, Buenos Aires, Bogotà, Singapur o Filadèlfia.

A més, la terminal T1 compta amb la base de la companyia Vueling que, amb la seva operativa de connexions, ha augmentat la xifra de passatgers de l'aeroport i ha convertit Barcelona en una de les ciutats millor connectades d'Europa.

Remodelació comercial
Aena, amb la intenció de millorar el servei a les empreses que compten amb una línia de negoci a les seves instal•lacions i satisfer la demanda dels passatgers, va iniciar el 2012 un procés de remodelació comercial.

A la T1 es va planificar un nou Shopping Centre que aquest 2014 comptarà amb més de 20.200 m2 de superfície en els quals s'ubiquen 30 punts de restauració i 50 botigues. Cal destacar el local de World Duty Free que ha doblat la seva superfície -ara té 2.250 m2- i s'erigeix com una de les botigues lliures d'impostos més importants de la xarxa d'Aena i la nova línia de negoci centrada en el luxe i la moda d'alta gamma que s'estrenarà pròximament.

L'Aeroport de Barcelona-el Prat es constitueix com un excel•lent aparador per a les grans marques del territori que compten amb un públic diari de milers de passatgers.

Canvis a la terminal T2
Per la seva banda, la T2 escenifica també la voluntat d'Aena d’optimitzar l'oferta comercial, adequar-la al passatger target i millorar l'experiència de l'usuari de la terminal, per la qual van passar el 2013 més d’11 milions de viatgers. La remodelació de la superfície destinada a botigues i restauració en aquest espai és una mostra més del potencial que té: enguany comptarà amb 29 botigues i 13 restaurants repartits en poc més de 10.200 m2.

Per assolir l'objectiu i ampliar la zona de trànsit internacional potenciant la demanda d'aquest tipus de vols, s'han realitzat canvis operatius com són l'ampliació de la zona internacional No Schengen que abans corresponia exclusivament al mòdul 5 i ara compta també amb el mòdul 4 o l'ampliació del filtre de seguretat de la zona intermodal, concentrant la majoria del pas dels passatgers a l’àrea d'embarcament.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios