www.elllobregat.com
RIP al monopoli funerari
Ampliar

RIP al monopoli funerari

Por Begoña González
miércoles 25 de febrero de 2015, 21:23h
L’Ajuntament de Sant Boi es compromet a canviar l’ordenança contra els abusos en Serveis Funeraris | L’Autoritat Catalana de la Competència multa amb 1’7 milions d’euros a l’Ajuntament de L’Hospitalet, l’Hospital de Bellvitge i l’Oncològic
El Govern municipal de la ciutat dóna un pas endavant en aquesta lluita que ha engegat la entitat abusosfunerarios.com per tal d’acabar amb el monopoli encobert que hi ha al sector, en particular, al Baix Llobregat tal i com també va denunciar, el mes passat, aquesta capçalera. Tal i com va fer amb el seu fundador i ara en paraules per El Llobregat, l’Ajuntament de Sant Boi es compromet a canviar l’ordenança municipal que regula l’activitat funerària per combatre, segons expliquen, el monopoli i defensar els drets dels ciutadans.

La nova ordenança que està preparant l’Ajuntament de Sant Boi amb la col•laboració de José Luis Manzano, fundador de l’associació abusosfunerarios.com, té com a objectiu defensar els drets dels ciutadans i afavorir la competència en un sector molt hermètic fins al moment i que funcionava en un règim gairebé monopolista. “L’ordenança actual està desfasada y s’ha de revisar, volem afegir competència i que els ciutadans puguin elegir entre diferents empreses funeràries, que baixin els preus i que se’n defensin els seus drets”, explica el tercer tinent d’alcalde titular de l’Àrea de Territori i Ciutadania de l’Ajuntament de Sant Boi, Juan Antonio Tamayo.

Catalunya, i per analogia el Baix Llobregat, és la comunitat autònoma de l’Estat en què enterrar un difunt surt més car, i això és degut a la situació de monopoli encobert que existeix al territori després de la liberalització de serveis bàsics que es va fer a Espanya l’any 1996 en què es va deixar via lliure als ajuntaments per a regular en aquest àmbit.
“Al Baix Llobregat els mateixos productes i serveis són un 25% més cars perquè les funeràries no tenen competència i estableixen els preus en funció de monopoli”, assegura Manzano. I es que la situació “es pot considerar un clar abús de domini de mercat, perquè s’han repartit el negoci i han limitat la competència, tu no reculls a la meva zona, jo no recullo a la teva, i així només pot existir una oferta”, defensa el responsable de l’associació.

Fi del monopoli?
Aquesta situació, però, sembla que està en vies de canvi després que a partir d’una insistent puixança per part de l’associació abusosfunerarios.com els Ajuntaments de la comarca comencessin a ser conscients de la problemàtica. “L’ordenança que ha ocasionat aquesta situació de baixa competència a la comarca, i que és vigent avui dia, va ser deguda -en el seu moment- a una falta d’espai al cementiri de Sant Boi; però les coses han canviat i com a tal, l’ordenança s’ha d’adaptar als nous temps”, explica Juan Antonio Tamayo.

Aquesta modificació de l’ordenança municipal que regula els serveis funeraris a la ciutat de Sant Boi es va acordar pel primer trimestre d’aquest any, és a dir, final de la legislatura actual, però Tamayo assegura que “si no aconseguim el canvi per aquest final de legislatura, intentarem obrir la següent amb la proposta de llei”.
Tot i això, l’Ajuntament de Sant Boi està treballant conjuntament amb José Luis Manzano per tal de poder tenir un esborrany abans de Setmana Santa per a poder passar a tramitar-se la llei en sessió plenària i afavorir així que, qualsevol suggeriment de la resta de grups polítics amb presencia a l’Ajuntament de Sant Boi, puguin aportar les seves idees en favor dels ciutadans.“El fet d’haver començat a col•laborar amb l’Ajuntament de Sant Boi en el canvi d’ordenances ens dóna moltes esperances de canvi per a la resta de municipis, que tot i que alguns ja van per feina, encara queden coses per canviar”, afegeix José Luis Manzano per explicar que esperen que aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Sant Boi sigui la peça que faci caure la resta com en una filera de dòminos. III

L’Hospitalet, multat amb mig milió d’euros
L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat ha estat sancionat per males pràctiques en el monopoli de les funeràries amb una multa al consistori de 500.000 euros per part de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO). Aquesta sanció, que castiga conjuntament l’Ajuntament, la funerària Àltima (una de les més importants del sector) i els hospitals de Bellvitge i l’Oncològic demana un total de 1.700.000 euros a les institucions implicades, i deixa clar que tots en treien profit del negoci funerari. Segons la resolució, la funerària se’n va beneficiar aconseguint treure més del 90% del serveis funeraris oferts entre els anys 2009 i 2013 a partir d’aquests hospitals dels quals l’Ajuntament de l’Hospitalet n’ingressava el 12%, i l’Hospital de Bellvitge rebia cada any 80.000 euros de la funerària en qüestió en concepte de recerca.

L’Ajuntament de l’Hospitalet s’ha defensat argumentant que va actuar legalment i que tot son meres pressumpcions, i per això ha decidit recórrer igual que la funerària Àltima. D’altra banda, l’Hospital de Bellvitge ha optat per editar uns tríptics en els quals s’expliquen els tràmits a seguir per a poder contactar serveis amb qualsevol funerària del territori. En tot cas, aquesta sanció ha tingut ja repercussions polítiques. Ciutadans (C’s), a través del seu portaveu, Miguel García, ha demanat responsabilitats polítiques per les males pràctiques.

La sanció que ha recaigut sobre aquests organismes parteix de la denúncia que va decidir posar la funerària de Sant Sadurní d’Anoia l’any 2011, després de haver-se–li negat el dret a recollir en diverses ocasions els cossos de diversos difunts a l’Hospital de Bellvitge.

La denúncia feia referència a l’incompliment d’una ordenança de l’Ajuntament de l’Hospitalet que reservava tots els morts de l’Hospital de Bellvitge i l’Oncològic a la funerària de la ciutat vulnerant la llei que havia posat fi al monopoli funerari 15 anys enrere. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (621)    No(0)

+
23 comentarios