www.elllobregat.com
Les estacions d’FGC generen un impacte econòmic de 222,90 milions d’euros
Ampliar

Les estacions d’FGC generen un impacte econòmic de 222,90 milions d’euros

viernes 02 de febrero de 2018, 00:28h
El millor encert de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha estat, en els últims anys, trencar amb la temporalitat de les antigament denominades estacions d’esquí per conquerir la muntanya durant tot l’any.

Perquè les rebatejades estacions de muntanya tenen un notable impacte econòmic en el territori que ara s’ha pogut quantificar.

Motor econòmic
Segons un estudi d’experts realitzat per la Universitat Pompeu Fabra, les cinc estacions d’FGC (La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot i Port Ainé) generen un impacte econòmic total (directes, indirectes i induïts) de 222,90 milions d’euros sobre la producció. De la mateixa manera, el grup aporta 121,25 milions d’euros de valor afegit: “És sorprenent veure com una estació petita pot tenir un impacte econòmic tan important al seu territori”, opina el president d’FGC, Enric Ticó, que defineix el grup “com un motor de l’economia” de bona part dels Pirineus, però també de Catalunya. “Pretenem objectivar que, certament, les estacions són una peça clau en el territori on són: generen llocs de treball i tenen una gran incidència sobre la seva economia”.

En aquest sentit, segons les conclusions, les estacions de muntanya es tradueixen en 2.194 llocs de treball totals a partir de l’explotació de les seves activitats. Unes activitats que, per altra banda, acaben aportant fins a 31,74 milions d’euros a les arques públiques a través d’impostos (IVA, IRPF, Impost de Societat i Cotitzacions a la Seguretat Social).

Tant és així que, a totes les destinacions del grup, per cada euro addicional de despesa es genera una producció al voltant dels dos euros, és a dir, el doble. En aquesta línia, per cada milió d’euros addicional que FGC inverteix es genera al voltant de vint llocs de treball. Per estacions, la coneguda com l’estació metropolitana, La Molina, que enguany celebra el seu 75è aniversari, és la que més impacte directe té sobre la corresponent comarca, seguida de prop per Espot i Port Ainé.

Les conclusions s’han extret després de la realització de 1.905 enquestes en total a partir del sistema Input-Output que permet mesurar l’efecte d’interdependència entre els diferents sectors productius, diferenciant entre l’impacte directe, indirecte i induït que generen les estacions. En concret, proporciona informació sobre els consums intermedis, les compres finals de béns i serveis i el pagament de les empreses.

Nous plans
Sigui com sigui, les noves dades del grup els permetrà filar prim en els nous projectes que FGC prepara per cadascuna de les estacions, tal i com es va avançar a la presentació de la temporada d’hivern. Turisme i Muntanya està acabant d’elaborar cinc plans estratègics per a les cinc estacions, segons Ticó, “perquè sabem que cada una, dins de les seves especifitats, tenen la seva oferta”.

En aquest sentit, FGC està en converses amb el territori perquè hi pugui participar directament en els plans definitius. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios