www.elllobregat.com

Tres famílies continuen lluitant per trobar els desapareguts

Por Beatriz Fontseré
martes 21 de abril de 2015, 16:03h
Cristina Bergua Vera, Ernesto Álvarez Ordas i Juan Manuel Martínez Martínez són els tres veïns de la comarca del Baix Llobregat que estan desapareguts. Cristina Bergua, cornellanenca, porta –tancada la present edició de El Llobregat- 6.604 dies fora de casa; Juan Manuel, de Sant Vicenç dels Horts, 2.081 i Ernesto Álvarez, de Torrelles de Llobregat, 693.

Els tres estan a les llistes d’INTER-SOS, l’associació de familiars de persones desaparegudes que els pares de Cristina Bergua Vera van fundar el 1998 per agilitzar la recerca de la seva filla i donar un cop de mà a la resta de famílies que es troben en aquesta mateixa casuística. Des d’aleshores, han passat 16 anys. Aquesta entitat, d’origen cornellanenc, és coneguda estatalment i porta gairebé dues dècades lluitant per trobar aquestes persones desaparegudes. Entre les fites aconseguides, destaca la unió dels cossos de seguretat de l’Estat espanyol per treballar de manera coordinada en la recerca d’aquests cassos. Gràcies a aquesta coordinació, es va poder resoldre el cas dels nens de Còrdova, Ruth i José.

Treball específic
A Catalunya, per exemple, la Conselleria d’Interior ha creat una unitat específica entre els Mossos d’Esquadra per tractar només aquests cassos de persones desaparegudes.

Precisament amb la Conselleria d’Interior, INTER-SOS treballa recentment per donar un pas més. Flor Bellver és la presidenta de l’entitat: “Estem a punt de signar un conveni de col•laboració amb els Mossos d’Esquadra perquè siguin els nostres psicòlegs els responsables d’atendre els familiars de persones desaparegudes i, a la vegada, per formar els policies catalans per tractar aquests familiars d’una manera més adient”.

Una de les primeres feines d’INTER-SOS ha estat l’elaboració de cartells amb les fotografies de les persones desaparegudes. Aquests cartells estan penjats a les comissaries espanyoles i a través d’internet també es poden consultes les dades d’aquests ciutadans desapareguts.

INTER-SOS té una línia telefònica oberta disponible les 24 hores del dia pensada per rebre possibles pistes sobre la resolució d’aquests casos. Un exemple es va viure al 2013. “Nosaltres vam rebre la trucada d’un ciutadà que, sense identificar-se, va assegurar que les restes d’Ana Maria, desapareguda el 18 de gener de 20004 a Sant Feliu de Llobregat, estaven a Lloret de Mar. Vam donar la pista a la policia qui va fer les comprovacions i, efectivament, van trobar el seu cadàver. Nou anys després de la seva desaparició, es va tancar el cas i tot i que la noia estava morta, la família almenys té un lloc on deixar-li flors”, assegura la presidenta d’INTER-SOS.

4.500 sense identificar
Actualment, INTER-SOS té un objectiu difícil d’acomplir per la despesa econòmica que suposa: volen identificar els 4.500 cadàvers desconeguts que es troben en tanatoris i fosses comunes d’Espanya. Aquest és el seu repte de futur. Creuen que la identificació d’aquests cossos podria resoldre bona part dels casos que tenen registrats a la fundació. L’entitat treballa per agilitzar els tràmits de resolució de les desaparicions, però també ofereix suport psicològic o assessorament legal als familiars d’aquestes persones desaparegudes.

L’objectiu és simple: volen trobar els seus éssers estimats, encara que sigui sense vida. “Quan una mare perd un fill perquè ha mort, el dolor és molt fort, però viu un procés de dol natural per superar la seva pèrdua. Quan una mare perd un fill perquè ha desaparegut, la desesperació és asfixiant perquè ni tan sols té un lloc on deixar-li flors...”, confessa Flor Bellver. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios