www.elllobregat.com
Balmón governarà sense pactes
Ampliar

Balmón governarà sense pactes

Por Beatriz Fontseré
miércoles 17 de junio de 2015, 09:11h
Cornellà comença un mandat amb 13 regidors nous i un mapa polític clarament d’esquerres

L’Ajuntament de Cornellà s’ha constituït amb sis partits polítics, sent el mandat municipal amb més diversitat política des que va començar la Democràcia espanyola. Fins el 2019, el PSC, Cornellà en comú-Crida per Cornellà, Ciutadans, ERC, ICV-EUiA i PP formaran part del plenari municipal. El més destacat és que Convergència i Unió, per primera vegada, no tindrà representació municipal a Cornellà i que els socialistes ocupen l’Alcaldia perdent la majoria absoluta. A partir d’ara, el partit liderat per Antònio Balmón haurà de governar a través de consensos amb la resta de partits, un fet que mai ha viscut el PSC de Cornellà des que aconseguís la primera majoria absoluta amb José Montilla, l’any 1987.

Els resultats electorals

El mapa polític cornellanenc ha variat força en comparació amb el 2011. Actualment, els socialistes han aconseguit 11 regidors, tres menys que en les anteriors eleccions. Cornellà en Comú-Crida per Cornellà entra per primera vegada a l’Ajuntament i ho fa com a segona força política (posició que ocupava el Partit Popular). La coalició formada per Podem, Alternativa d’Esquerres, Pirates de Catalunya, Procés Constituent i Equo ha aconseguit cinc regidors, sumant els tres edils socialistes perduts i els dos regidors també perduts d’ICV-EUiA. Ciutadans ha aconseguit representació municipal en aquestes eleccions, que eren les terceres a les quals es presentava. El partit d’Albert Rivera ha sumat tres regidors que, sembla, són els que ha perdut el Partit Popular aquest 2015. Esquerra Republicana de Catalunya s’ha quedat amb els dos regidors de Convergència i Unió i, després de quatre anys fora del plenari, els republicans tornen a ocupar dues cadires. Iniciativa per Catalunya els Verds amb Esquerra Unida i Alternativa, que fins ara havia estat la tercera força política municipal, esdevé la cinquena amb només dos regidors, al igual que el Partit Popular, que deixa de ser la principal força de l’oposició per ser ara la darrera, amb dos regidor - tres edils menys que en comparació amb el 2011-.

Les postures dels actuals patits

Durant la investidura del nou govern municipal, celebrada el passat dissabte 13 de juny, els caps de llista de cada partit van deixar clara la seva postura. Antònio Balmón anunciava que començava una nova etapa “lluitant per mantenir el que s’ha aconseguit durant aquests anys”. Els socialistes han lloat la seva feina duta a terme en anterioritat i asseguren que els seus reptes de futur són mantenir el “bon estat financer de la ciutat” i augmentar alguns serveis, com ara el de la lectura, ja que les seves intencions són construir dos espais de lectura en els barris que actualment no tenen biblioteques municipals.

Vidal Aragonés va ocupar deu minuts de discurs per explicar, oberta i clarament, que serà molt estricte amb el govern de Balmón. Segons el líder de Cornellà en Comú “no perquè sigui socialista, sinó perquè un partit que porta trenta anys governant, s’ha convertit en casta”. Durant el seu discurs, Aragonés va denunciar una possible irregularitat amb el tinent d’alcalde d’urbanisme i va reivindicar un homenatge a un republicà cornellanenc afusellat durant la Guerra Civil Espanyola.

Jorge García Mulet va ser molt més suau amb els socialistes i el líder de Ciutadans va tenir paraules de lloa cap a l’antic govern municipal. Malgrat tot, García Mulet també va assegurar que el seu principal repte de futur “serà apropar l’Ajuntament als ciutadans”.

Raquel Albiol, com era d’esperar, va reivindicar la implicació de Cornellà en el procés constituent de Catalunya i va anunciar que ERC treballarà per involucrar la ciutat en la futura “República catalana”.

Arnau Funes, cap de llista d’ICV, es va mostrar clarament decebut pels resultats electorals aconseguits i, amb d’altres paraules, va explicar que si no havien pactat amb el PSC va ser perquè ningú no els hi havia demanat. La coalició eco-socialista, assegura Funes, treballarà aquest mandat per desenvolupar alguns del seus projectes electorals, com, per exemple, fomentar les reformes de vivendes entre les persones més grans.

Daniel Serrano va tenir un discurs força més suau del que ha mantingut durant les dues setmanes de campanya electoral. El líder del PP a Cornellà va felicitar Balmón pels resultats aconseguits, tot i que va advertir l’Alcalde de què “a partir de ahora tendrá que llegar a consensos porque la etapa del ordeno y mando ha acabado”.

D’aquesta manera, comença a Cornellà una nova etapa política marcada clarament per les forces d’esquerra i amb 13 edils nous de diferents partits polítics. I és que, a banda dels dos nous partits que entren per primera vegada al plenari municipal –que sumen vuit edils nous-, també cal sumar els dos regidors socialistes que s’incorporen per primera vegada a les llistes; els dos regidors republicans que entren al consistori i el cap de llista del Partit Popular, que també és nou al consistori.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios