www.elllobregat.com
L’Hospitalet el “gegant dormit” de la gastronomia
Ampliar

L’Hospitalet el “gegant dormit” de la gastronomia

miércoles 30 de septiembre de 2015, 19:38h
Aquest matí s’ha inaugurat el programa ‘La gastronomia i l’hostaleria, una oportunitat per al desenvolupament econòmic de L’Hospitalet’, amb l’objectiu de reflexionar i obrir un debat amb empreses, gremis i entitats de la ciutat al voltant de la gastronomia i l’hostaleria, sectors clau per al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat i per al foment de l’ocupació i l’activitat emprenedora. La proposta pretén, a més, implicar els establiments locals en la millora de la formació i la qualificació de professionals d’hostaleria de L’Hospitalet i debatre propostes que generin dinamisme comercial de qualitat.

En la jornada inaugural, Laia Pallejà, d’Activa Prospect, ha presentat el ‘Pla per a la qualitat i la formació en el sector l’hostaleria i del programa formatiu del Centre de Formació d’Hostaleria de L’Hospitalet’. Els eixos centrals del Pla són: establir prioritats formatives integrals en hostalera, dotar de certificats de professionalitat, donar a conèixer als joves aquest sector i crear fórmules de cooperació público-privada entre l’Administració Pública i les empreses. Des d’Activa Prospect, empresa relacionada amb la recerca aplicada a la educació i la qualificació professional, han explicat que “durant els últims anys la demanda de personal a sales es molt més elevat que la de cuina per això cal especialitzar als joves”.

El debat ha començat amb l’Emma Pla, el CETT-UB Centre d'estudis de turisme i hoteleria, que segons les últimes dades del IDESCAT “en els darrers últims anys (2008-2012) el nombre d’empreses relacionades amb l’hostaleria ha augmentat ja que és un dels sectors que ha resistit millor la crisi, però el volum de negoci està sent inferior” i ha afegit que la tercera activitat més important de L’Hospitalet es la gastronomia i l’hostaleria, i que s’han d’implementar el màxim d’estratègies possibles per potenciar i millorar aquest gran motor. “La gastronomia s’ha d’entendre com a coneixement tant de receptes, productes, com begudes vinculades al territori e involucrar a altres sectors com el comerç i l’oci en aquesta activitat. També s’ha d’entendre com un atractiu per als turistes però també per als ciutadans”. Per aquesta raó l’Emma aposta per conèixer i donar a conèixer els principals atractius turístics del territori i promocionar-los.

El moderador, Àngel Ruiz, President del Gremi d’Hostaleria i Alimentació de L’Hospitalet, amb la presència del director de l’Hotel Porta Fira, Oscar Bermejo i de Pere González Satre representant de l’Administració, han analitzat el potencial gastronòmic del municipi. Segons el director de Porta Fira, estar a prop de Barcelona té molts avantatges, la comunicació directe dels mitjans de transport públic és una i des de fa uns anys la Plaça Europa està tenint molta activitat. Encara que per a ell “falta integració dins de la pròpia ciutat perquè tots els ciutadans coneguin el producte”. González Sastre argumenta que una ciutat amb més de 250.000 habitants significa un potencial humà increïble per sobre d’altres municipis, però “ la proximitat amb la ciutat comtal pot ser negatiu ja que aquesta anul·la les que estan al seu voltant”, tot i així argumenta que si es sap treure’n profit d’aquesta proximitat podran exprimir tot el potencial de L’H.

Ruiz ha assegurat que el consum intern es més important perquè “si la feina es fa ben feta, el potencial s’estén sol boca a boca” per això cal que des dels bar i restaurants es motivi al client a parlar sobre el servei.

A l’hora de participar, els assistents han explicat que necessiten una empenta a nivell de comunicació i promoció ja que tenen la sensació que des de fora L’Hospitalet no es veu com un centre gastronòmic. També necessiten millorar la oferta en base a les tendències actuals, reinventar-se d’acord a les modes i crear eines que els permetin preveure'n el futur”.

Tots han coincidit en que han de millorar la oferta per tal de fer-la més elaborada i poder atraure a un volum més ampli de clients. Igual que han demanat que s’impulsin més activitats culturals i d’oci creant sinergies de focus d’oferta.

El programa es completarà amb tres seminaris-tallers. El 19 d’octubre, el 9 i el 30 de novembre amb demostracions de la mà de de la xef Ada Parellada (restaurant Semproniana de Barcelona) i d’Antonio Arrabal (Hotel Abba de Burgos) en “Una ciutat popular i moderna”; “Una ciutat de diversitat” a càrrec de Joan Ribas, professor de la Universitat de Barcelona i “Una ciutat per trobar-se” amb el investigador gastronòmic de L’Hospitalet, Honorio Blasco.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios