www.elllobregat.com
El Baix trenca, per primera vegada, el llindar del milió de turistes en un any. El sector empresarial turístic de la província compta amb quasi 12.000 companyies; el 24% estan al Baix Llobregat
Ampliar

El Baix trenca, per primera vegada, el llindar del milió de turistes en un any. El sector empresarial turístic de la província compta amb quasi 12.000 companyies; el 24% estan al Baix Llobregat

jueves 15 de octubre de 2015, 02:48h
El territori ha rebut al llarg del 2014 fins a 75.000 turistes més que a l’any anterior, el que representa un increment del 7%. El sector empresarial turístic de la província compta amb quasi 12.000 companyies; el 24% estan al Baix Llobregat

Conegut el balanç d’aquest estiu, tot fa pensar que hem de ser optimistes per tancar un any millor que l’anterior. Aquesta és la sensació de tot el sector del territori que ja va agafar aire l’any passat com mostra el nou Informe Anual d’Activitat turística a la província de Barcelona que recentment ha publicat la Diputació en relació a tot l’any 2014. Un informe que consolida el creixement del sector turístic al Baix Llobregat, comarca que es situa com a segona en importància, només després del Maresme (sense comptar el Barcelonès). Un nou augment de les estadístiques que ve marcat per haver trencat el llindar del milió de viatgers en un any. El territori es va quedar a les portes a l’any 2013 amb 960.960 viatgers i, enguany, les noves iniciatives i estratègies per fomentar el sector han donat novament resultat amb un increment del 8,2% del total de turistes que han vingut al Baix Llobregat al llarg de l’any, arribant a la xifra d’1.039.341 viatgers.

D’aquesta manera, la comarca retalla distàncies amb el Maresme que millora les seves estadístiques amb la meitat de turistes que el Baix (+34.000 turistes front els 75.000 del Baix), fet que els deixa amb 1.336.827 viatgers en tot l’any. Sigui com sigui, el pòdium es manté amb el Maresme com a principal comarca de destinació de la província, per davant del Baix Llobregat i el Vallés Occidental que millora notablement les seves xifres, però que es manté molt lluny del nostre territori amb 517.205 turistes en total a l’any. Aquestes tres comarques són les que reben el 87,24% del total de tota la província que tanca l’any amb més de 3,3 milions de viatgers (+10,4% respecte el 2013).

Les bones notícies es deixen veure, també, pel que fa les pernoctacions hoteleres que, en el cas del Baix, es queden a tocar dels dos milions (1.981.300 pernoctacions), el que representa una millora del 3,1% molt per sobre de tota la mitjana provincial (0,2%). Aquestes xifres només han estat possible gràcies al mosaic de propostes que té el territori, a més d’una localització perfecte, a prop de Barcelona i amb l’Aeroport de El Prat al territori. Per aquests motius, segons els diferents indicadors turístics, el Baix estabilitza la seva planta d’allotjaments turístics amb 13.045 places, 10.003 gràcies als establiments hotelers (la gran majoria dins la seva estructura) més 3.042 places en càmpings. En aquest sentit, millora notable la de l’índex d’ocupació hotelera que situa la mitjana de l’any en el 62,5% (1,7 pp per sobre de l’ocupació durant el 2013). Prova de la bona recuperació del sector és la variació acumulada des de l’any 2010: en només quatre anys l’ocupació hotelera ha passat del 51,1% al 62,5%. Tot i que encara està a cinc punts percentuals dels 67,4% del 2007, l’evolució és més que positiva. És, de fet, la tercera comarca que més millora en aquest aspecte amb 1,7 pp.

Potència turística empresarial
La restauració, el transport, allotjaments. Diversos són els sectors que viuen del turisme, que fomenta l’ocupació en les seves diferents formes. En aquest any, segons el present informe, el volum d’empreses ha crescut a la província en un 6% respecte del 2013, mentre que el nombre d’assalariats i d’autònoms creix notablement en un 9 i 27,2% respectivament. En aquestes categories, el Baix Llobregat mana per sobre de la resta de comarques. De les 12.472 empreses turístiques que hi ha en total (sense comptar sempre al Barcelonès), el Baix és on més hi ha amb 3.021 (24,2%), per davant del Vallès Occidental amb 2.824 (23% del total). De fet, aquestes dues comarques acullen pràcticament la meitat de totes les empreses. El Maresme (14,9%), el Vallès Oriental (12%) i la resta de comarques (amb menys de mil empreses) completen la distribució territorial pel que fa aquest indicador. Pel que fa la representació comarcal pel nombre de treballadors (assalariats i autònoms), l’informe destaca el pes del Baix Llobregat que concentra una tercera part (36,2%) de tots els treballadors contractats per empreses turístiques a la província (uns 30.000 empleats); a més de sumar a un de cada quatre treballadors autònoms.

Per tot, el turisme és ja una branca fonamental de l’estructura econòmica i d’activitat del territori.

Més d’un milió amb la ‘taxa turística’
Altra de les dades d’interès que s’esperava de l’informe era veure l’evolució de l’impost de les estades turístiques (IET), més conegut com a ‘taxa turística’. Aquest tribut, propi de la Generalitat de Catalunya, es va començar a aplicar l’1 de novembre de 2012 i, per tant, el 2013 havia estat l’únic any complet del qual es disposava de dades. En aquest 2014, la recaptació ha estat a Catalunya de 41 milions d’euros; 2,5 milions més que a l’any anterior. Del total, Barcelona –per raons òbvies- representa més de la meitat de tot el recapte amb 21,4 milions d’euros (+9,5%); mentre que el Maresme aconsegueix aportar quasi 2,2 milions d’euros, seguit del Baix Llobregat que aconsegueix arribar a la xifra del milió, en concret, 1.047.290,6 euros (+7,4%). Lluny d’aquesta xifra trobem el Garraf (664.253,3 euros) o el Vallès Occidental (489.910,9 euros), el que converteix a el Baix en un important motor econòmic català pel que fa el turisme.

I és que en el top-10 de les destinacions turístiques més visitades de la província, el territori aporta quatre noms, entre ells, el segon punt d’interès més visitat: el monestir de Montserrat amb 2.395.265 visitants al 2014 (+0,2%), només superat per la Roca Village amb 3,8 milions de persones.

El Canal Olímpic de Castelldefels, a la quarta posició amb 250.000 persones, doblant l’estadística; els espais naturals del Delta del Llobregat, estabilitzat en les 130.000 persones; i Catalunya en Miniatura, a Torrelles, completen la llista de Barcelona. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)


Normas de uso

Esta es la opinión de los internautas, no de El Llobregat

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes.

La dirección de email solicitada en ningún caso será utilizada con fines comerciales.

Tu dirección de email no será publicada.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto