www.elllobregat.com
Els pagesos del Llobregat, en lluita per viure dignament

Els pagesos del Llobregat, en lluita per viure dignament

Por Beatriz Fontseré
jueves 12 de noviembre de 2015, 03:17h
El sindicat Unió de Pagesos del Baix Llobregat reivindica ajuts públics per mantenir el sector. L’explotació urbanística, els atacs de fauna salvatge i les inundacions són alguns dels problemes dels agricultors

L’agricultura al Baix Llobregat viu un moment dolç. No perquè hagin augmentat el nombre de contractes en el sector o perquè les Administracions els hi estiguin donant més suport que mai, sinó perquè durant aquests anys de crisi, cap empresa agricultora de la comarca ha tancat. Segons dades del Consell Comarcal del Baix Llobregat i a data del 31 d’agost del 2015, 386 pagesos estaven a l’atur, dels 56.511 desocupats de tota la comarca. Això significa que només el 6’8% dels aturats del Baix Llobregat pertanyen a aquest primer sector. “Els pagesos estem sempre en una línia econòmica tan baixa, que quan la resta de sectors baixen, nosaltres ens mantenim estables. A més, la majoria som empreses familiars i estem acostumats a lluitar per mantenir la nostra única feina”, explica el líder del sindicat Unió de Pagesos del Baix Llobregat, Martí Sucarrats.

Unió de Pagesos acaba de celebrar quaranta anys de vida. Bé, concretament les espelmes les van bufar el 3 de novembre de l’any passat, però els actes commemoratius d’aquestes quatre dècades de vida del sindicat a Catalunya continuen. Properament i a nivell més local, presentaran un llibre explicant l’evolució del sector pagès al Baix Llobregat. “Nosaltres lluitem des de fa quaranta anys per la dignitat dels agricultors, la única cosa que demanem és que ens puguem guanyar la vida dignament treballant la terra”, defensa Sucarrats.

Manca de suport públic
I la realitat és cruel pels agricultors de la nostra zona. Unió de Pagesos ha denunciat tres principals problemes entre els pagesos del Baix Llobregat. D’una banda, està la competència deslleial que, asseguren, potencia l’Administració; d’altra, la necessitat de lluitar per la protecció del territori; i finalment, la manca de relleu generacional.

“Les Administracions públiques mai ens han donat suport. Avui en dia, més que donar-nos suport, el que fan és posar-nos més traves per poder exercir la nostra feina. Amb tot, cal destacar iniciatives molt positives com és la creació del Parc Agrari. Aquesta zona, que aglutina la part centre-sud del Baix Llobregat, és una reivindicació nostra des de 1977 que, després de molts anys reclamant un suport per part de la Generalitat, es va materialitzar al 1998 amb la constitució del Parc Agrari del Baix Llobregat. Però a excepció d’aquesta iniciativa, que no protegeix la zona nord de la comarca, les administracions ens obliguen a complir unes exigències més fortes que en d’altres zones d’Europa en matèries de medi ambient sobre la producció. Cada vegada tenim més normatives i cap ajut pública”, explica Sucarrats.

El Parc Agrari del Baix Llobregat
El Parc Agrari del Baix Llobregat és un element de suport i de protecció als agricultors de la comarca. És un òrgan supramunicipal conformat per una quinzena de municipis. Gràcies al Parc Agrari s’ha evitat l’explotació urbanística en algunes zones, sobretot, del sud del Baix Llobregat. Aquest organisme, però, hauria de tenir competència urbanística, segons Lluís Parés, vicepresident del Parc Agrari i pagès jubilat. “El que falla del Parc Agrari és que si hi ha una indisciplina urbanística, el responsable de resoldre-la és l’Ajuntament de la zona i els consistoris del Baix Llobregat passen molt de tot això. Nosaltres sempre hem reivindicat que el Parc tingui més competències sobre disciplina urbanística amb un gabinet concret per denunciar possibles infraccions”, puntualitza Parés.

Manca de pagesos
El futur de la pagesia a la comarca és incert. Tot i el nou moviment social de foment dels productes de proximitat i malgrat la creació de Mercats Pagesos en molts municipis del Baix Llobregat i a L’Hospitalet, els joves no volen exercir aquest ofici. És per aquesta raó que Unió de Pagesos treballa per fomentar els relleus generacionals a la zona. “Si moltes vegades ja és difícil que un fill de pagès es quedi amb el futur del negoci, que un jove independent al sector vulgui fer aquesta feina, encara ho és més de difícil. Si hi hagués més rendibilitat, la cosa canviaria i aquí és on entra el paper de l’Administració”, demana el líder d’Unió de Pagesos del Baix Llobregat.

Més problemes pels pagesos
Actualment, el sector també està amenaçat per dues problemàtiques més: la presència de fauna salvatge, com porcs senglars o conills, que destrossen les seves terres; i les inundacions que pateixen els horts del sud del Baix Llobregat quan hi plou amb intensitat. “Hi ha molta brutícia al Delta del Llobregat i quan plou, es taponen les rieres i això inunda els camps de pagesos”, denuncia Martí Sucarrats.

Unió de Pagesos dóna suport als agricultors del Baix Llobregat i compten amb una mitjana de 300 aliats. El futur, com va ser el passat i el present, és incert per aquest sector econòmic a la comarca, una comarca predominantment industrial, “però nosaltres no ens cansem i seguirem lluitant quaranta anys més per la protecció de les nostres terres”, reivindica el líder del sindicat de pagesos. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios