www.elllobregat.com

A l’alçada de les circumstàncies

Por Josep Ramon Mut
jueves 06 de abril de 2017, 17:13h
Aquest any es compleixen 40 anys del retorn de l’exili del President Tarradellas, probablement el cervelloní més il·lustre, i un dels baixllobregatins més reconeguts. Fa quaranta anys no cal dir que era un moment complicat.

Mentre els dirigents i les elits franquistes s’estaven assegurant de mantenir el seu poder emparats en un marc democràtic que no entrés a fer justícia envers aquells que s’havien alçat militarment i que havien abusat durant la dictadura, va haver-hi qui va saber trobar l’escletxa per recuperar part de l’autogovern i part de la dignitat de la nació catalana.

El President Tarradellas, amb els seus encerts i errors, va decidir fer política en majúscules i va tornar la Il·lusió a un poble català que havia viscut massa temps capcot.

Igual que al 1977, avui dia és evident que el tauler del joc està canviant, i per tant requerirà de polítics i polítiques que actuïn sense apriorismes, però sobretot, amb valor i determinació.

Els nous temps requereixen de noves solucions, i per tant aquells que proposen solucions que són rèpliques 2.0 de les que es van aplicar fa 40 anys, potser és que han de donar pas a nova gent que encara mantingui la Il·lusió i aporti alguna cosa nova. Perquè no pot ser que hi hagi qui com a gran i única solució ens digui que cal una reforma estatutària, això arriba tard i està més que exhaurit. Necessitem de propostes noves emparades en la democràcia, perquè potser aquest és l’únic valor que realment encara és vigent després de veure una i altra vegada com valors com la justícia, respecte i ètica fa temps que han desaparegut.

Però que ningú s’equivoqui, no és ni una decisió valenta, ni molt menys fer política en majúscules només condicionar a fer quelcom si a 600 kilòmetres accepten el que reclama el poble de Catalunya. Això és no atrevir-se a dir que en el fons no hi ha voluntat de fer-hi res. Perquè potser és més ètic dir que realment no es vol canviar res, i així tothom veu que com a mínim hi ha honestedat malgrat no hi hagi voluntat de canvi. Que ningú tingui cap mena de dubte que el poble estarà al costat dels polítics valents i les polítiques valentes, i serà el temps i la història qui jutjarà a cadascú en la seva justa mesura, però com deia el President Tarradellas, en política es pot fer de tot menys el ridícul. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
3 comentarios