www.elllobregat.com
Les empreses baixllobregatines E-Controls i Cardona, guardonades als Premis Pimes 2017
Ampliar

Les empreses baixllobregatines E-Controls i Cardona, guardonades als Premis Pimes 2017

miércoles 07 de junio de 2017, 11:50h

La 30a edició dels premis de la patronal PIMEC reconeixen la competitivitat d’E-Controls, de Sant Boi, com a la microempresa més competitiva de Catalunya, i el Forn de Pa i Pastisseria Cardona, de Corbera, com a millor comerç

Les empreses baixllobregatines E-Controls i Cardona, guardonades als Premis Pimes 2017
Ampliar

El canvi d’ubicació ja apuntava a que la festa seria una de les grans. I no ha decebut. De la sala oval del MNAC, on es va celebrar la passada edició, els Premis PIMES de la patronal catalana de la petita i mitjana empresa, PIMEC, han donat enguany el salt al pavelló central del Palau Sant Jordi per acollir una de les seves edicions més multitudinàries. Fins a 1.200 persones -entre autoritats, empresaris i mitjans de comunicació de tota Catalunya, entre ells, El Llobregat- han estat presents en una edició més que especial i plena d’efemèrides: 40 anys de la fundació de la patronal SEFES i la primera PIMEC; 30 anys del primer sopar dels Premis Pimes; 20 anys de la integració de PIMEC i SEFES; i, finalment, 10 anys de la Fundació de PIMEC.

Amb el ric teixit empresarial del Baix Llobregat, també, en micros, petites i mitjanes empreses, el nostre territori acostuma a sortir representat i així ha estat novament, a més, per part doble. Si l’any passat va ser Caviaroli, d’Esparreguera, i la menció especial a Cèsar Molins, director general de la santfeliuenca AMES, la 30ª edició dels Premis PIMES 2017 ha reconegut a Electronic Intelligent Controls, de Sant Boi, com la microempresa més competitiva de Catalunya i a Forn de Pa i Pastisseria Cardona, fundada a l’any 1885, a Corbera, com el comerç més competitiu.

E-Controls: Més que fabricants, proveïdors

Pel que fa els santboians, també coneguts com a E-Controls, ofereixen solucions d’eficiència energètica a oficines i hotels, entre altres edificis. La companyia, que compta amb vuit treballadors, ha passat de ser un fabricant estrictament d’aparells relacionats amb la il·luminació o la climatització a un proveïdor de serveis dels seus clients que poden accedir a solucions que inclouen formació o suport tècnic. A més, editen cada any un catàleg propi amb tots els seus productes i projectes que es fabriquen i desenvolupen, respectivament, des de la seva planta de producció a la ciutat baixllobregatina.

D’altra banda, E-Controls compta amb una destacada presència internacional tant a les fires més importants del sector com amb representació comercial a diversos països d’Amèrica Llatina.

Cardona: Centenaris del Baix

D’innovació a la tradició, per la seva part, Forn de Pa i Pastisseria Cardona és una de les empreses familiars centenàries del territori, fundada per Pau Cardona Rigol, l’any 1885, a Corbera. Va ser el forn de pa de referència al municipi el que va permetre incorporar als anys ’50 l’activitat de pastisseria. La seva evolució va donar el salt als ’80 i ’90 quan van obrir una nova botiga per dècada i van incorporar el servei de cafeteria a la forneria més antiga. De la mateixa manera, en els 2000, es va reforma la resta d’establiments també amb el nou servei de cafeteria i es va obrir una nova a Molins amb terrassa inclosa.

Tot i ser un comerç de l’any 1885, Cardona no fuig de la innovació i de la transformació digital. Compta amb una xarxa interconnectada a un ordinador central, ha iniciat la seva presència a xarxes socials, ha renovat la web i està en fase de construcció d’una base de dades qualificada. Estratègies que no són tant habituals com pot semblar en el món del comerç de proximitat. Actualment, Cardona compta amb quatre establiments i vint treballadors.

A més de les dues companyies baixllobregatines, Montañas de Canada SL (Premi a la Petita Empresa més competitiva); Maquinària Industrial DARA (Premi a la Mitjana empresa més competitiva); Món Empresarial (Premi al Millor Treball Periodístic en temes econòmics); Gremi de Carnissers de Barcelona i Comarques (Reconeixement en el comerç); AGIC – FERCA (Reconeixement a la millor iniciativa col·lectiva); BEABLOO (Premi DIPLOCAT a la Diplomàcia Empresarial Catalana); Institut La Garrotxa (Premi a la col·laboració Empresa-Formació Professional); NUMINTEC Comunicaciones (Premi Fundació PIMEC als Valors d’empresa) i Associació Priorat Enoturisme (Premi a la Qualitat Lingüística en el món empresarial) completen la llista de guardonats del 30 aniversari dels Premis Pimes.

Preocupats pel marc fiscal

Els premis, que han començat “fent pinya” amb els castells dels Grocs de Castelldefels barrejats a la base amb empresaris de la patronal, han acabat amb els tradicionals parlaments institucionals on el president de Pimec, Josep González, ha expressat la seva preocupació pel marc fiscal, preocupació permanent des del primer sopar de 1987 quan els petits empresaris estaven amoïnats per la recent entrada en vigor de l’IVA o l’arribada de l’Impost d’Activitats Econòmiques: “Tres dècades més tard, els empresaris seguim preocupats pel marc fiscal, gens favorable per a les pimes, sobretot pel que fa l’Impost de Societats, i per les recents noves obligacions de declaració de l’IVA, que a partir del juliol suposaran un nou cost i noves complicacions administratives per a les empreses”.

González ha demanat una segona reforma laboral, en un moment de creixement de l’ocupació i d’optimisme econòmic, per millorar la inseguretat jurídica que, segons el president de la patronal, “va deixar la primera i que resolgués, entre d’altres, el desequilibri entre el nombre de contractes temporals i de fixos”.

En aquest sentit, el veterà president dels petits i mitjans empresaris catalans ha defensat “prioritzar les raons econòmiques sobre les polítiques en la presa de decisions”, en un dard enviat a l’Estat, fent menció, precisament, de l’aprovació dels Pressupostos Generals: “s’han aprovat concessions territorials notablement desiguals, i que curiosament no han aixecat gaire debat”. Desigualtats com pagar l’energia més cara a Catalunya que al País Basc.

Encara en la vessant política i, precisament, en el dia de la segona reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, González ha reiterat el seu compromís patronal pel Dret a Decidir tot i que “sense fer posicionaments més enllà, per respecte a la pluralitat dels empresaris que representem”. En tot cas, González ha deixat una porta oberta a la celebració d’una enquesta entre els empresaris de la patronal per conèixer la posició política al respecte.

“En igualtat de condicions”

En aquest sentit, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha estat contundent: “Si algú vol saber què pensen els empresaris de Catalunya, els de debò, que vinguin a parar l’orella aquí i preguntin a les nostres pimes. [...] S’haurien estalviat errors monumentals i encara serien a temps per adonar-se que perjudicar les bases del sistema productiu és el camí més directe a la insignificància”.

Puigdemont ha demanat, de fet, competir en igualtat de condicions: “L’Estat prefereix seguir apostant per un model a la carta, que crea desigualtats i injustícies. Els Pressupostos Generals de l’Estat suposen que unes 3.300 empreses instal·lades a Catalunya pagaran l’electricitat un 45% més cara que les situades al País Basc”, ha dit replicant el mateix exemple que González per sentenciar: “Així no podem competir en igualtat de condicions”.

Puigdemont ha apuntat al present com un moment “on res és impossible i on hi haurà canvis profunds en el futur” amb la quarta revolució industrial i la transformació tecnològica i digital. En aquest context, el president de Catalunya ha qualificat les pimes com a la “palanca del canvi” i que, per tant, les administracions les han de potenciar.

Els premis, que han comptat amb un rècord de 101 candidatures provinents de 93 empreses, 15 d’elles del Baix Llobregat i 4 de L’Hospitalet, ha comptat amb una àmplia representació institucional, també, del nostre territori, encapçalada pel president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, el president de PIMEC Baix Llobregat, Ramón Pons, a més d’altres empresaris vinculats a la patronal com són, entre altres, Guillermo Muñoz, Agustí Miró, Sergi Fuster, Óscar Álvarez o Miquel Costa, actual president de Pimec Joves Empresaris al territori.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios