www.elllobregat.com
La Platja de Viladecans, un paradís dunar
Ampliar

La Platja de Viladecans, un paradís dunar

miércoles 05 de julio de 2017, 22:07h
Viladecans compta amb 4 platges que van des de la desembocadura de l’Estany del Remolar fins a la de l’Estany de la Murtra, més de 2 km de platja plena de natura amb una extensa pineda de pi pinyer que pinta de color verd tot el blau litoral, un contrast que val la pena observar i admirar.

La primera platja que podeu visitar és la Murtra, una platja petita que fa frontera amb Gavà. Mitjançant un camí de Ronda uneix aquesta platja amb la de La Pineda de Cal Francès, un espai ideal per fer-hi un passeig caminant o en bicicleta. La segona platja de Viladecans és La Pineda, tot un espai protegit i que forma part de la Xarxa Natura 2000, una xarxa d’espais protegits d’Europa que protegeix diferents espais naturals amb l’objectiu de protegir les espècies de plantes i animals que conviuen amb l’activitat humana. Aquesta catalogació ha fet que aquesta platja hagi estat preservada de l’acció humana i avui puguem gaudir d’una platja natural, amb una zona de vegetació dunar que ha regenerat tot l’ecosistema de la platja. També compta amb tots els serveis per fer de l’estada dels banyistes una bona experiència.

La tercera platja és la Pineda de Cal Francès, la més tranquil·la de Viladecans, en passar La Pineda arribareu a una platja pràcticament solitària. S’hi pot accedir a peu o en bicicleta a través del camí de l’Espai Natural del Remolar. En aquesta platja és curiós destacar que no s’hi realitza neteja mecànica, l’anomenat garbejat, això fa que les restes orgàniques del mar arribin a la platja amb les onades i diferents aus com el corriol camanegre i altres ocells marins (gavines i limícoles) es puguin alimentar d’aquestes restes que la mar els proporciona. Una joia natural que cal preservar i protegir quan som a la platja mirant de no destorbar aquests animals.

I per últim trobem la Platja del Remolar, situada al nord de Viladecans limita al sud amb la Riera de Sant Climent i amb els espais protegits del delta. Gran part d’aquesta platja està poblada per vegetació dunar i basses d’aigua temporal, una riquesa paisatgística i natural digne d’admirar i observar. Aquesta platja compta amb un mirador que permet una agradable observació de la fauna, la flora i el paisatge. Tampoc es realitza garbejat en aquesta zona, fet que propicia que els ocells i d’altres espècies puguin viure sense la pressió de les màquines de neteja.

Per arribar a les Platges de Viladecans ho podeu fer en cotxe, per l’Autovia de Castelldefels, la C-31 (en arribar trobareu aparcament gratuït) o en autobús amb les línies l94 (Barcelona-Castelldefels) o la L95 (Gavà-Barcelona). També hi podeu arribar amb Renfe, però l’estació queda força allunyada de la Platja, un transport que podeu realitzar en bicicleta.

Viladecans ofereix als seus visitants tot un seguit de serveis als banyistes com dutxes, servei de salvament amb servei des de l’1 de juliol fins al 31 d’agost de 10 h a 19 h, accés per a persones amb mobilitat reduïda per accedir fins a l’aigua amb total facilitat i una extensa àrea de jocs infantils.

Les dunes híbrides, escut natural
Les dunes híbrides són l’escut de les platges per no desaparèixer engolides pel mar, per aquest motiu l’AMB vol protegir-les, ja que de Viladecans, Gavà i Castelldefels compten amb uns sistemes dunars rics en biodiversitat alhora que representen una defensa natural contra la pèrdua de sorra causada pels temporals i el temut canvi climàtic que pot negar les seves platges.

En aquestes platges hi podem trobar espècies d’animals autòctons únics, com el corriol camanegre, la sargantana cendrosa i l’eruga del lliri de mar, espècies que només poden viure en aquest àmbit. Pel que fa a la flora destaca el borró, lliri de mar, herba bona i card marí.

Les dunes neixen de l’acció natural del vent, que alimenta de sorra la duna i fa que de mica en mica es vagi recuperant els espais malmesos per l’acció de l’home. Aquest 2017, a més a més l’AMB també ha retirat un gran nombre d’espècies vegetals invasores i ha construït noves dunes. En poques setmanes s’ha completat la retirada de més de 26.000 kg d’espècies que malmeten l’ecosistema propi com són l’atzavara i l’ungla de gat, que hi havia entre Viladecans, Gavà i Castelldefels. Les dunes tenen una gran importància per les platges del baix, ja que representen el 47,2% de les seves platges. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(1)

+
0 comentarios